Frida ili o boli

Special cijena 13,49 € Redovna cijena 14,99 €
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 192

  • Datum izdanja: lipanj 2024.

  • ISBN: 978-953358737-0

  • Vrsta uveza: Meki s klapnama

  • Težina: 444 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 14,99 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Jedna od najvećih slikarica 20. stoljeća, jedinstvena Frida Kahlo, cijeli je svoj život trpjela neumoljivu, kroničnu bol koja joj je odredila i život i umjetnost. Slavenka Drakulić dala je glas toj boli u ovom romanu, prevedenom na mnoge svjetske jezike i hvaljenom zbog jedinstvenog pristupa Fridinoj biografiji. U autoričinu fokusu nije bila faktografija bolesti i ozljeda koje su izazvale Fridinu bol, nego njezina sposobnost da svojim slikama izrazi bol, da izvorni jezik boli koji se svodi na stenjanje, krik i urlik “prevede” na umjetnost. Onako kako je Frida Kahlo tjelesnu patnju pretvorila u slike, tako je Slavenka Drakulić tu bol i te slike pretvorila u književnost, oblikujući Fridin život u romanesknu meditaciju o karakteru jedne kronične patnje i kreativnosti, ali i o opsesivnoj ljubavi prema slikaru Diegu Riveri zbog kojega je Frida trpjela i drugu vrstu boli.

Frida ili o boli roman je u kojem je Slavenka Drakulić majstorski formulirala dubinu Fridine usamljenosti, njezinu neprestanu borbu s vlastitim tijelom, vizionarsku snagu njezine umjetnosti, svjetlo i tamu ljubavi, hrabrosti i prkosa žene koja je našla način da svaku izdaju i svaki hendikep koji joj je sudbina podvalila pobijedi svojom svevremenskom umjetnošću.

 

 

Frida Slavenke Drakulić filigranski točno prikazuje život proveden u boli i posljedicama te boli. Slavenka Drakulić izuzetno je uspjela prenijeti život i misli Fride Kahlo. U pripovijedanju u kojem se izmjenjuju prvo i treće lice bile bi očekivane poteškoće u praćenju tijeka knjige, ali kad jednom uđete u taj narativ, postaje lako uočiti razliku između promatrača i promatranja.

Putovanje na koje nas Drakulić vodi nije jednostavno jer ulazi duboko u središte napaćene duše.

Za one koji istinski cijene umjetnost Fride Kahlo, Frida ili o boli nudi uvid u njezin rad i život koji će vam dati još dublje razumijevanje onoga što ju je uopće nagnalo da stvara. Ne događa nam se često tako jasan i točan pogled u um jedne od najvećih svjetskih umjetnica, ali ova knjiga čini upravo to.

— Richard Marcus, uz britansko izdanje