Europsko sufinanciranje

Naziv projekta: Growing together

Kratak opis: Kako bismo iskoristili sve izazove u trenutku u kojem živimo kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together koji će odgovoriti na neke od aktualnih potreba europskog društva. Projekt je pomno osmišljen ne ispuštajući iz vida goruće prioritete sektora kojem pripadamo, društva u kojem živimo i prirode koja nas okružuje. Na temelju europskog nasljeđa zahvaljujući kojem baštinimo mnogobrojne lekcije o tome kako biti bolji, projekt doprinosi održivijem, inkluzivnijem i samosvjesnijem europskom društvu.

Ciljevi projekta: Projekt uključuje kulturne djelatnike koji su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom, implementirat će inovativne prakse, uspostaviti međusektorske suradnje domišljato spajajući neočekivano i gradeći poticajno okruženje za učenje, ojačati kapacitete umjetnika te učvrstiti međunarodnu vidljivost nakladničke kuće Fraktura. Od travnja 2022. do prosinca 2024. prevest će se, objaviti i distribuirati dvadeset šest knjiga – dvadeset jedna knjiga s trinaest europskih jezika na hrvatski, a pet knjiga s hrvatskog na engleski jezik. Provest će se niz digitalnih i tradicionalnih promotivnih aktivnosti, uzimajući u obzir navike i sklonosti pojedinih ciljanih skupina. Očekivani rezultati projekta jesu bogatija književna ponuda na godišnjoj razini; aktivno uključivanje ranjivih skupina u kulturnu interakciju; dosezanje 32.000 korisnika; proširivanje distribucijskog lanca na tržišta engleskoga govornog područja; podupiranje zelenih inicijativa, kao što su suradnja s Biljkoborcima i Borankom te zasađivanje 10.000 stabala na opožarenim područjima Dalmacije.

Više o projektu pročitajte OVDJE.

Naziv projekta: Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe

Kratak opis: Projektom Suočavanje s nesigurnostima suvremene Europe Fraktura slijedi svoju misiju objavljivanja visokokvalitetnih suvremenih književnih djela europskih autora koji dolaze iz različitih kulturnih i jezičnih miljea. Uz umjetničku izvrsnost ta književna djela odlikuje raznolikost europskih iskustava i identiteta, a također i novi pogledi na današnju nesigurnost i tjeskobu, koje najviše traga ostavljaju na mlađim generacijama. U ovim neobičnim vremenima ljudi se, a pogotovo mladi, okreću esencijalnim pitanjima i potrazi za smislom. Književnost postaje nezamjenjiv izvor novih perspektiva u njihovim formativnim godinama, kada će iskusiti neizvjesnost ili brigu za budućnost.

Ciljevi projekta: Projektom se namjerava doseći nova publika te primjenjujući inovativne promotivne strategije učvrstiti odnos s već postojećim čitateljstvom, prevođenjem s osam različitih jezika povećati europsku kulturnu i književnu raznolikost, pridonijeti transnacionalnom optjecaju kvalitetne književnosti, inovativnom distribucijskom strategijom olakšati pristup prevedenim objavljenim djelima te razviti i ojačati književne veze između Hrvatske i ostalih sedam zemalja, a sve uz promicanje tolerancije i europskih vrijednosti. Projekt uključuje prijevod i promociju knjiga europskih autora Eimear McBride (Irska), Leïle Slimani (Francuska), Jaumea Cabréa (Katalonija), Ulle Lenze (Njemačka), Mircea Cărtărescua (Rumunjska), Viktorije Hanišove (Češka), Georgija Gospodinova (Bugarska) i troje hrvatskih autora, Igora Štiksa, Slavenke Drakulić i Luke Bekavca.

Više o projektu pročitajte OVDJE.

Naziv projekta: Nošenje s nesigurnostima suvremene Europe

Kratki opis: Projekt “Nošenje s nesigurnostima suvremene Europe – prijevod deset knjiga” u središte postavlja djela koja govore o različitim oblicima ljudske nesigurnosti. Europska zajednica živi i djeluje u doba nesigurnosti, tjeskobe i straha koji su se razvili u svijesti svih njenih članova kao posljedica potiskivanja aktualnih problema današnjice i sve dubljeg nepovjerenja među ljudima, što se najbolje može vidjeti među pripadnicima mlađe generacije (20-35 godina). Upravo je to povod ovom projektu – ponuditi priliku hrvatskim čitateljima, a posebice onima između 20 i 35 godina, da prošire poglede na nošenje s nesigurnostima uz pomoć kvalitetnih literarnih djela iz deset europskih zemalja. Projekt uključuje djela koja su napisali europski autori: slovenski autor Dušan Šarotar, francuski autor Kamel Daoud, ukrajinski autor Jurij Andruhovyč, švedska autorica Golnaz Hashemzadeh Bonde, danska autorica Dorthe Nors, španjolski autor Fernando Aramburu, talijanski autor Paolo Cognetti, austrijski autor Robert Menasse, kao i dvoje dobitnika Nagrade Europske unije za književnost – nizozemski autor Jamal Ouariachi i malteški autor Immanuel Mifsud.

Ciljevi projekta: Projektom se namjerava dohvatiti novu publiku te koristeći inovativne promotivne strategije produbiti odnos s već postojećim čitateljstvom, prevođenjem s deset različitih jezika povećati europsku kulturnu i jezičnu raznolikost, doprinijeti transnacionalnom optjecaju kvalitetne književnosti, inovativnom distribucijskom strategijom olakšati pristup prevedenim objavljenim djelima, razviti i ojačati književne veze između Hrvatske i ostalih deset zemalja, a sve uz promicanje tolerancije i europskih vrijednosti. Prevođenjem ulomaka kratkih priča i romana koje je napisalo devet regionalnih istaknutih pisaca na engleski jezik, projekt će poduprijeti prodaju autorskih prava i olakšati dohvaćanje nove publike u Europi i šire.

Više o projektu pročitaj OVDJE.

Naziv projekta: Povećanje konkurentnosti uvođenjem inovativnih IT rješenja u poslovne procese tvrtke Fraktura

Kratki opis: Fraktura d.o.o. hrvatska je nakladnička kuća koja je u svojih 16 godina postojanja postala jedna od vodećih i najnagrađivanijih domaćih nakladnika. Fraktura svake godine objavljuje šezdesetak novih naslova. Ovaj projekt predstavlja strateški pomak za tvrtku s ciljem povećanja kvalitete i transformacije poslovanja. Povećanje konkurentnosti ostvaruje se uvođenjem IT rješenja te implementacijom web trgovine na novoj platformi. Projekt uključuje i edukaciju zaposlenika za korištenje IT rješenja koja će poboljšati poslovne procese i poboljšati nadzor kompletnog poslovnog sustava.

Ciljevi projekta: Cilj projekta je proširenje kapaciteta postojeće poslovne jedinice tvrtke Fraktura, što će se postići kroz (1) razvoj i implementaciju ERP rješenja s edukacijom zaposlenika, (2) razvoj web trgovine na Magento 2 platformi, te (3) nabavku informatičke opreme.

Ukupna vrijednost projekta: 463,615.00 HRK
Iznos koji sufinacira EU: 288,358.62 HRK 
Razdoblje provedbe: 2. 11. 2016. – 2. 4. 2018.

Kontakt osoba za više informacija: Sibila Serdarević

Poveznice:
https://strukturnifondovi.hr/
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/