Dug

prvih 5000 godina

Special cijena 224,10 kn Redovna cijena 249,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Damir Biličić

  • Broj stranica: 648

  • Datum izdanja: studeni 2013.

  • ISBN: 978-953266485-0

  • Naslov izvornika: Debt: The First 5,000 Years

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 965 g

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 250,00 kuna.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Treba li se dug vratiti? Premda je civilizacija uvjetovala da na to pitanje čovjek odgovori potvrdno, anarhist i antropolog David Graeber u Dugu tvrdi suprotno. Usprkos uvriježenom stavu da je suvremeni kapitalizam nastao tek u doba velikih revolucija, divovski financijski aparat kreditâ i dugova postoji gotovo od osvita civilizacija te funkcionira tako da izvlači sve više rada iz sviju s kojima dođe u dodir, ustvrđuje Graeber analizirajući pojam i značenje duga od Sumerana do danas. David Graeber, jedan od začetnika pokreta Occupy, u svojemu nagrađivanom djelu Dug – prvih 5000 godina pruža sveobuhvatni uvid u borbu siromašnih i bogatih, povijest novca i pozajmljivanja. Analizirajući tijekove novca – kako virtualnog tako i stvarnog – na primjerima od trampe do američkoga vojnog proračuna, pokazuje kako su svi elementi financijskog aparata koje smatramo obilježjima modernog doba zapravo nastali u dalekoj prošlosti, a dužničko sužanjstvo jedna je od nedvojbenih tekovina ljudske civilizacije, bez obzira na to je li riječ o ljudožderima s egzotičnih otoka ili bankarima s Wall Streeta.

U najboljoj tradiciji antropologije Graeber promatra dugove, hipotekarne kredite i osiguranja kreditnih rizika kao da su posrijedi čudni obredi nekog autodestruktivnog plemena.
Thomas Meaney, The New York Times

Ovo je alternativna povijest razvoja novca i tržišta, bogato, učeno i provokativno djelo.
Drake Bennett, Bloomberg Businessweek

Dug je najbolje promatrati kao opsežno, jasno napisano predavanje, neformalna stila, barem kad ga se usporedi s konvencionalnim djelima s područja povijesti, ekonomije ili antropologije.
Benjamin Kunkel, London Review of Books

Vješto i drsko napisana, ova knjiga rasvjetljava manjkavosti aktualnih rasprava i neizrečenih političkih sukoba koji su u pozadini tehničkih pitanja vezanih uz budžet i financije.
Robert Kuttner, The New York Review of Books

  1. Ponovno čitanje podvučenih rečenica Ponovno čitanje podvučenih rečenica Goran Ferčec preporučuje pet Frakturinih naslova Pisac i dramaturg Goran Ferčec nakon uspješne drame "Ispravci ritma" za koju se traži karta više u zagrebačkom HNK-u u režiji Gorana Sergeja Pristaša, usred priprema za dvije predstave na kojima je dramaturg – "Ljudski glas" prema tekstovima Jeana Cocteaua, Chirs Kraus i Paula B. Preciada u ZKM-u a u režiji Bojana Djordjeva, te "Voda" po pripovijetci Vladimira Naz