Dosje kuhinja

Mračne tajne kulinarskog svijeta

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Dijana Štambak

  • Broj stranica: 300

  • Godina izdanja: 2007.

  • ISBN: 978-953266016-6

  • Naslov izvornika: Kitchen Confidential

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 445 g

Dosje kuhinja svjetski poznatog šefa kuhinje Anthonyja Bourdaina, kuhara koji je obilježio mnoge restorane diljem planeta, a posebno u New Yorku, intimna je ispovijed koja razotkriva svijet kulinarskoga glamura. Ova autobiografska priča hrabro i beskompromisno prati Bourdaina od njegovih kuharskih početaka do zvjezdanih vrhunaca.
Anthony Bourdain, svjetska kulinarska zvijezda, o iskustvima rada u restoranima priča bez dlake na jeziku i u tanjuru. Zabavna i vesela, prepuna živih i briljantnih opisa, knjiga Dosje kuhinja govori o istinskim tajnama velikih kuhara.

Sjajna knjiga, žestoko iskrena, britka i ovisnička autobiografija koja veličanstveno uvjerljivo razotkriva ugostiteljski posao.
Independent

Smijat ćete se, plakat ćete... obožavat ćete ovu knjigu.
Denver Post

Glasna, drska, neposredna, ova vas knjiga uvodi u užarenu kuhinju čovjeka koji je svome umijeću posvetio život... stvarna, brza i neobuzdana, dočarava brujenje kuhinje na način koji može razumjeti samo pravi kuhar.
The Times

Raskošan i zastrašujući prikaz života na kulinarskom rubu.
Mail on Sunday

Izuzetna knjiga... napisana s jasnoćom i bistrinom koja će posramiti bratstvo profesionalnih pisaca kuharica.
Observer

Nikad riba ponedjeljkom

Večernji list, Branka Primorac, 19.06.2007.

Uzbudljive knjige: 'Dosje kuhinja' njujorškog šefa kuhinje Anthonyja Bourdaina Poslije čitanja bilo koje knjige čitatelju se u sjećanje najčešće urežu jedan-dva detalja koje pamti cijeli život. Poslije knjige "Dosje kuhinja" (Fraktura, 2007, ur. S. Serdarević) čitatelj će neizostavno zapamtiti da ponedjeljkom u restoranu ubuduće ne naručuje ribu ili nedajbože bilo koji dan u tjednu traži jače pečenu šniclu, jer, bit će to riba ostala od vikenda, naručena u petak, zapravo ulovljena u srijedu ili četvrtak, i šnicla sastrugana između ostataka sa samog dna posude.To je tek mali dio tajni koje će čitatelju otkriti njujorški kuhar i pisac Anthony Bourdain u gastronomskoj ispovijesti prepunoj šokantne iskrenosti. Koliko zanimljiva i posebna, "Dosje kuhinja" neće u gadljivaca ostaviti dobar dojam. Pisac među kuharima razotkriva rijetko viđenu pozadinu poznatih restorana s Manhattana, prljavštinu i grozu zapuštenih kuhinja s mačkama i njihovim trofejima. Na svjetlo dana izlaze razlozi organiziranja jeftinih nedjeljnih obiteljskih ručkova spremljenih od jučerašnjih i prekjučerašnjih ostataka, radi boljeg okusa povezanih toplim umacima zvučnih francuskih naziva. Bourdain opisuje odnose koji vladaju među konkurentima, u konspiraciji nesmiljenom vrbovanju vrhunskih majstora iz susjednih restorana i slijeganje ramenima kad poslije poslovnog neuspjeha ostanu na ulici. Svijet je to teških pijanaca, drogeraša, promiskuitetnih žena i muškaraca, ali i vještih žonglera u pripremanju hrane u malom prostoru između daske za rezanje i vrelog ulja s plamenika. Iako su mnogi od opisanih likova umjetnici svog zanata, s kojima možemo suosjećati kad golim rukama bacaju krumpire na ulje od kikirikija zagrijano na 375 stupnjeva pa vruće slažu na tanjure, mnogi ipak ne bi večerali da znaju da im je večeru pripremio kuhar netom pošto je sam sebi zašio porezotinu od noža dužine deset centimetara iz koje još kaplje krv. Bourdain, čiji je život klasična američka priča od perača do zvijezde dijeli mnoge savjete o tome bez čega ne smije biti nijedan kuhar i nijedna kuhinja. Tako ismijava potrebu za gomilom raznih noževa kad su jedan, najviše dva, dovoljni za sve kuharske vještine. Kod njega prolaze samo teške tave, one prikladne za razbijanje lubanje. Od namirnica "zakon" su mu ljutika i maslac. Ljutike dnevno potroši desetak kilograma i savjetuje da je svatko ima kod kuće. Grozi se margarina: kaže, to nije hrana. Zašto nema žena? Udubljivanjem u srž kulinarskog posla Bourdain otkriva zašto u tom svijetu nema žena i zašto su rijetke šefice kuhinja. One naprosto ne mogu opstati u takvom testosteronskom svijetu. Ne samo zato što su nerijtko pomoćni radnici, perači suđa i noćni čistači kuhinja biviši kažnjenici, sumnjivi tipovi koji za pasom nose pištolj. Njemu je kao glavnom kuharu svejedno je li izvjesni Segundo čak Kennedyjev ubojica dok mu se u tom bjesomučnom grotlu brine za cjelokupnu dostavu, nadgleda kuhinju, čišćenje lignji, pranje dagnji i špinata, rezanje rajčice, guljenje poriluka, filtriranje ribe, zamatanje i čišćenje od kostiju svinjskih nogica, mljevenje papra i tako dalje, a još stigne fino nasjeckati peršin. Anthony nas zgraža, ali i poručuje: taj je pakao meni najljepši na svijetu! Branka Primorac

Duhovita i mračna knjiga o tajnama restorana

Nacional, Marko Ćustić, 23.07.2007.

Seks, droga i hrana U autobiografiji Dosje kuhinja renomirani newyorški chef i televizijski voditelj Anthony Bourdain govori o svom putu do šefa kuhinje najpopularnije francuske pivnice na Manhattanu Les Halles. S velikim užitkom opisuje degutantne doživljaje, ogavne tipove i gnjusne podvale u kuhinjama. Svaka je kuhinja odraz svojeg šefa, a u njegovoj je moto seks, droga i rock’n’roll. Bourdain se, doduše, već godinama ne drogira, ali je prošao krize heroinskog ovisnika te ih detaljno opisao. Knjiga vrvi opakim veteranima koji su u kuhinji ostali bez prstiju, mafijašima koji peru novac preko restorana, psihotičnim pekarima koji rade najbožanskiji kruh kad ne pokušavaju ubiti nekog od kolega i sličnim likovima. Bourdain se obraća i onima koji žele biti kuhari, profesionalcima i amaterima, korisnim savjetima. Savjetuje i restoranske goste, a tko pročita knjigu Dosje kuhinja nikad više neće naručiti dobro pečen odrezak. U dijelu knjige koji se bavi gostima je i jedan od najduhovitijih odlomaka, Bourdainov psovački obračun s vegetarijancima i veganima. Najbolji dijelovi knjige su opisi standardnog kuhinjskog kaosa i hijerarhije koji podsjećaju na one iz Orwellova djela Nitko i ništa u Parizu i Londonu. Bourdainov stil nije, doduše, na razini Orwellova, a i u prijevodu ima dvojbenih mjesta (registry je blagajna, a ne registar), no ako je i jedna ovogodišnja publicistička knjiga zaslužila put na plažu, to je Dosje kuhinja. Marko Ćustić

Život kao menu

javno.info, Nebojša Lujanović, 07.08.2007.

Autobiografija slavnog njujorškog kuhara o tajnama kulinarskog podzemlja najbolja je knjiga otkako je gastronomija zašla u književnost. Oni koji podjednako vole dobru hranu i lijepu pisanu riječ kao da se natječu tko će na originalniji način spojiti to dvoje – od chick-lita prošaranog savjetima protiv debljanja do povijesnih priča tragom izgubljenih recepata. Za sada prvo mjesto drži kulinarski majstor Bourdain koji u knjizi Dosje kuhinja nudi svoj život kao kakav meni – kroz poglavlja naslovljenima Predjelo, Prvo jelo, Drugo jelo, Desert, te Kava i cigarete, on prikazuje svoj životni put od prvih susreta s hranom, mukotrpnih poslova po raznim propalim kuhinjama, do šefa kuhinje i prvih uspjeha. Uz poneki kulinarski savjet ili trik, neodoljivim neposrednim stilom i snažnim opisima, prošetat ćete s njime mračnim rupama, mafijaškim uporištima, jednako kao i glamuroznim restoranima New Yorka; malo kroz tugu, malo kroz smijeh, kako to u životu biva. Vjerojatno niste nikada pomislili da najuzbudljivije akcijske scene mogu biti one u kuhinji dok se priprema istodobno petnaest jela uz opekline od masti i krv iz porezanih ruku. Nikada niste pomislili ni to da najčudniji, najluđi i najprivlačniji književni likovi mogu proizaći iz pomoćnog osoblja šefa kuhinje. Zbog svega toga ćete poneke slabosti ovog romana, poput mjestimičnog nepovezanog nizanja epizoda i likova, jednostavno zaboraviti i napraviti ono što i ja upravo činim – svakako preporučiti knjigu drugima. Nebojša Lujanović

Kuharski nož

Net.hr, 04.10.2007.

'Nijedna reklamna prijevara nije tako odvratna, tako bezumna, ni tako popularna kao ona da trebate imati čitav set posebnih noževa različitih veličina,' gnuša se Anthony Bourdain, poznati šef kuhinje. "Sve što će vam ikad trebati što se noževa tiče: JEDAN dobar kuharski nož, veličine koja pristaje vašoj ruci," tvrdi Anthony Bourdain u svojoj knjizi 'Dosje kuhinja'. Lagani, a ne teški noževi po njemu su daleko bolja investicija. Vrškom noža trebate rezati sintije stvari, a dijelom bliže dršku veće. Izvor: Dosje kuhinja

Dosje kuhinja

limun.hr

Nevjerojatno je koliko roman jednog ne-književnika može stvoriti atmosferu napetog proznog djela i to na svim razinama, od razine zapleta do razina strukture. Riječ je o romanu vrhunskog kuhara Anthony Bourdaina, koji knjigom 'Dosje kuhinja - Mračne tajne kulinarskog svijeta' pokušava ispričati priču svog života. Da nije riječ o autobiografiji koja treba služiti u svrhe samopromocije ili uljepšavanje prijašnjih, manje lijepih djelova života u kuharskom svijetu, dokazuju prve stranice na kojima autor ističe da neće biti izostavljenih činjenica bez obzira neugodnosti. Ono što još više fascinira u romanu 'Dosje kuhinja' je prenošenje strasti za kuhanjem koja je bila glavna intencija autora, naime želja mu je da u knjizi mogu uživati i profesionalci ali i 'obični' kuhari koji spremaju svakodnevne obroke bez priznanja.