Don Juan (pripovijeda sam o sebi)

Special cijena 15,42 € Redovna cijena 17,13 €
 • Jezik izvornika: njemački

 • Prijevod: Boris Perić

 • Broj stranica: 148

 • Datum izdanja: svibanj 2008.

 • ISBN: 978-953266052-4

 • Naslov izvornika: Don Juan (erzählt von ihm selbst)

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 205 mm

 • Težina: 250 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 17,13 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Don Juan (pripovijeda sam o sebi) roman je kojim je Peter Handke iznova pokazao sve svoje majstorstvo pripovijedanja. Uzevši amblematski lik svjetske književnosti i smjestivši ga u sadašnjost, Handke ga je maestralno transformirao u suvremenoga postmodernističkog junaka koji obožava žene. Handkeov Don Juan oboružan je starim, ali ipak promijenjenim tehnikama osvajanja. On zna da suvremena žena, bila ona u gruzijskim planinama ili na norveškim fjordovima, traži razumijevanje kao i nekoć, ali ne smije i ne želi biti povrijeđena. Iako su Don Juanu žene, ponovno, nakon godina samovanja, najvažnije na svijetu, on ih sve mora ostaviti da bi ih ponovno mogao pronaći. Don Juan koji pripovijeda sam o sebi blistav je hommage svim donžuanima, svim ljubavnicima ovoga svijeta, roman prepun poetičnosti i fine ironije.

Iz susreta prijekorna kuhara i oživljene književnosti izrasta mala knjiga, lagana i šarmantna, a ipak prepuna teške metafizike Handkeova opusa.
Iris Radisch, Die Zeit

Čini se da je najdublja težnja ovog Don Juana potreba da izbjegne zavodničke klišeje. To je postherojski, postemancipacijski Don Juan koji žudi za ženama u množini, svjestan da ne želi povrijediti jedninu. Kada Don Juanove žene, istodobno amazonke i nevjeste, konačno napadnu pripovjedačevu kuću, nije posrijedi želja za osvetom, već mnogo više završni prizor Handkeve ljubavne utopije koju sam pripovijeda.
Ina Hartwig, Frankfurter Rundschau

Remek-djelo prepuno poezije.
Stephan Sattler, Focus

Kroz ovu opuštenu prozu čiji naslov obećava vruće ljetne noći, prolazi se kao kroz topli proljetni lahor. To je ugodno i u tome treba uživati.
Ernst Osterkamp, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Don Juan (pripovijeda sam o sebi) meditativan je komad. “Filozofija” o vremenu i prolaznosti, o ljubavi i smrti. Prije svega o onome duhovnom i neuhvatljivom u ljubavi. Ipak, ne zaboravimo pritom ironiju koju Handke skriva između redaka. (...) Ovo je Handkeova zemlja, kakvu nijedan drugi suvremeni autor ne može ni zamisliti ni o njoj pisati, freska razvedenih motiva i detalja, moderna i uronjena u izvanredno precizan romantizam.
Martin Meyer, Neue Zürcher Zeitung

Don Juan (pripovijeda sam o sebi) zgusnuto je napisan, bogato aluzivan povratak onome u čemu je Handke najbolji: pridavanju smisla načinima na koje mi svijetu pridajemo smisao.
Ian Brunskill, Times Literary Supplement

 1. Dvije Nobelove nagrade za Frakturine autore Dvije Nobelove nagrade za Frakturine autore Olga Tokarzcuk i Peter Handke pisci su koje je danas Švedska akademija proglasila dobitnicima za 2018. i 2019. godinu. Najznačajnijoj i najprevođenijoj suvremenoj poljskoj spisateljici Olgi Tokarczuk, koja je prošle godine na Festivalu svjetske književnosti zagrebačkoj publici predstavila svoj iznimni roman Knjige Jakubove, ovo je priznanje dodijeljeno za 2018. godinu, a Peter Handke, austrijski pisac itekako poznat hrvatskim čitateljima