Budućnost slobode

Iliberalna demokracija u zemlji i u inozemstvu

Special cijena 8,36 € Redovna cijena 9,29 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Srđan Dvornik

  • Broj stranica: 288

  • Datum izdanja: listopad 2012.

  • ISBN: 978-953266412-6

  • Naslov izvornika: The Future of Freedom

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 580 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 9,29 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Demokracija nije uvijek dobra. To u svojoj knjizi Budućnost slobode tvrdi Fareed Zakaria, indijsko-američki politolog i novinar, široj javnosti poznat po svom angažmanu u Newsweeku i na CNN-u. Budućnost slobode započinje podsjetnikom da su i Nijemci 1933. na legalnim izborima odabrali naciste, te da demokracija ne mora u svakom kontekstu biti najbolje moguće rješenje. S druge strane, Singapur, Čile i Meksiko najprije su liberalizirali svoje ekonomije, a tek potom i svoje političke sustave. U knjizi je Zakaria na neki način predvidio i “Arapsko proljeće”, krećući od teze da bi zbog rasta ekonomije i jačanja srednje klase u Tunisu ujedno moglo doći i do demokratizacije. Kada bi uspjela liberalizacija njihove privrede i politike, bio bi to jak signal cijelom svijetu da nijedna kultura, nijedna religija, nijedna regija nije inherentno otporna na demokraciju. Zakaria tvrdi i da je trenutačno na djelu i deformacija američke demokracije, ali da će se najvažnija provjera veze između kapitalizma i demokracije dogoditi u Kini tijekom sljedećih nekoliko desetljeća. Ukratko, Budućnost slobode je knjiga koja u pitanje dovodi ustaljena mišljenja o demokraciji te nas na provokativan način poziva da promislimo je li demokracija uvijek dovoljna.

Budućnost slobode jedna je od najvažnijih knjiga o globalnim političkim trendovima objavljenih u posljednjem desetljeću. Njena ozbiljna razmatranja pružaju životno važne lekcije za sve nas koji smo zabrinuti za budućnost slobode u svijetu.
Samuel Huntington

Provokativno i prosvjetljujuće istovremeno.
Bernard Lewis

Ovo je vrlo promišljena i inteligentna knjiga važna za sve Amerikance i sve one koji provode američku politiku. Naposljetku, što je važnije od stvarnog značenja slobode i demokracije? Ova se knjiga pojavila u najboljem mogućem trenutku.
Peter Jennings

U ovoj hrabroj i ambicioznoj knjizi Fareed Zakaria modernizirao je Tocquevilleovu misao... Opseg Zakarijina znanja je impresivan... Zaslužuje široku čitateljsku publiku.
New York Times Book Review

Fareed Zakaria, jedan od najblistavijih mladih pisaca, napisao je fascinantnu knjigu koja potiče na razmišljanje o utjecaju ustavnih načela Zapada na globalni poredak.
Henry Kissinger

Budućnost slobode pruža vam drugačiji pogled na svijet. Uz to je i zabavna za čitanje, što je iznimna rijetkost kod knjiga koje iznose velebne teorije o vanjskoj politici. Iznimno originalno i informativno djelo.
Washington Post

Ovim elokventnim propitivanjem različitih oblika slobode i demokracije Fareed Zakaria obuhvatio je veliko područje. Temeljitim poznavanjem svakog svijeta, raspravljajući o kritičnom (i praktično neispitanom) problemu “liberalne demokracije”, analizirajući ono što ispravno naziva “Velikim očekivanjem” islama, Zakaria nas prisiljava da na nov način razmišljamo o vrijednostima koje Amerikanci uzimaju zdravo za gotovo.
Richard Holbrooke