British Travellers in Dalmatia

Special cijena 18,69 € Redovna cijena 20,77 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Broj stranica: 176

  • Datum izdanja: studeni 2006.

  • ISBN: 953-7052-96-6

  • Naslov izvornika: British Travellers in Dalmatia

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 460 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 20,77 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Nova knjiga Sonie Wild Bićanić British Travellers in Dalmatia 1757 - 1935 u sedam poglavlja govori o britanskim piscima i putopiscima koji su od polovice 18. stoljeća do polovice dvadesetoga stoljeća posjećivali Dalmaciju i o njoj ostavljali svoje zapise, crteže...
Sonia Wild Bićanić s mnogo detalja u ovoj prekrasno opremljenoj knjizi s mnoštvom fotografija, grafika, tlocrta i skica govori o zapisima petero britanskih putnika, svi poznati u svojoj struci, koji su posjetili Dalmaciju 1757., 1848., 1861., 1887. i 1935. Njihovi prikazi prirodnih ljepota, arhitekture, narodnih običaja i ljudi koje su sretali putem daju fascinirajući pogled na Dalmaciju, koji ne samo da je sam po sebi zanimljiv već i omogućuje bolje razumijevanje Dalmacije danas i svih promjena kroz koje je prolazila. Međutim, svih pet putnika imaju drugačije osobne i profesionalne živote te ova knjiga pokazuje kako su slične situacije doživljavane na drugačiji način ovisno o promatraču.
Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je povijesti Hrvata u Dalmaciji. Poglavlje je ponajprije namijenjeno stranom čitatelju kako bi bolje razumio osnovni povijesni kontekst regije. Ovo poglavlje, kao i poglavlja samih putnika, upoznaje čitatelja sa mnogim važnim imenima hrvatske znanosti, školstva, umjetnosti i književnosti. Zadnje poglavlje posvećeno je otoku Visu, mjestu koje je imalo posebnu ulogu u britanskoj povijesti kako u ranom 19. stoljeću tako i u 20. stoljeću, krajem II. Svjetskog rata, te se ovdje govori o jednoj drugačijoj vrsti putnika.

Putnici i njihova iskustva kroz poglavlja čine:
Robert Adam, jedan od najslavnijih arhitekata u britanskoj povijesti koji se prvi put proslavio knjigom o Dioklecijanovoj palači. Ovo poglavlje opisuje njegov dolazak i rad u Splitu i okolici te također sadrži zanimljive podatke iz njegovog neobjavljenog predgovora (danas se nalazi u državnom arhivu u Edinburghu) gdje opisuje kako je samo pukom srećom na svom povratku iz Splita u Italiju izbjegao zatvor zbog sumnje da je špijun.
Sir John Gardner Wilkinson bio je jedan od vodećih egiptologa svoga vremena, član Kraljevskog znanstvenog društva te dobro poznat po svom interesu za male zemlje koje nastoje zadržati svoju neovisnost od puno većih okolnih sila. Imao je zanimljivo putovanje kroz Dalmatinsku zagoru. A. A. Paton poznati geograf i povijesničar koji je bio neslužbeni savjetnik britanske Vlade u 19. stoljeću. Kao ekonomski geograf posjećena je mjesta vidio sa drugačijeg stajališta od ostalih putnika. Lako je upoznavao lokalno stanovništvo, od gostiona do obrazovanih krugova, te vrlo živopisno opisuje svoja poznanstva. Arhitekt T. G. Jackson bio je u svoje vrijeme poznat kao i Adam. Posjetio je Dalmaciju sa svojom suprugom četiri puta, besplatno je napravio nacrte zadarskog zvonika te je napisao tri knjige u kojima je puno njegovih ilustracija, od kojih su neke ponovno izdane u Velikoj Britaniji u knjizi njegovih sjećanja.
Ann Bridge bila je jedna od najpopularnijih romanopisaca s početka 20. stoljeća, a njeno “Ilirsko proljeće” izdavano je 14 puta (zadnji put 1973. u seriji zaboravljenih remek-djela). Imala je poseban osjećaj za cvijeće i kameni pejzaž Dalmacije.

Otok Vis je krajem Napoleonskih ratova bio pomorska luka britanske mornarice u istočnom Sredozemlju. Bio je godinu i pol pod britanskom upravom te je bio i važno trgovačko središte britanskih dobara, a pojedini dijelovi otoka i danas nose tada dobivena engleska imena. Krajem II. Svjetskog rata Vis je bio komandni centar britanskih operacija s partizanima na čelu s Titom koje je opisao Fitzroy Maclean. U ljeto 2005. neki viški veterani ponovo su posjetili otok.