Bobu bob

Special cijena 27,00 kn Redovna cijena 30,00 kn
  • Broj stranica: 230

  • Godina izdanja: 2006.

  • ISBN: 953-266-003-8

  • Vrsta uveza: Meki uvez

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 230 g

Nema iskrenije ljubavi nego što je ljubav prema jelu.
G. B. Shaw

Dio je tajne uspjeha u životu jesti što želiš i pustiti hranu da se unutra sama dogovori.
Mark Twain

Otkriće novoga jela usrećuje čovječanstvo mnogo više no otkriće nove zvijezde.
Jean-Anthelme Brillat-Savarin

Čitati bez razmišljanja isto je što i jesti bez probavljanja.
Francis Bacon

Ne pitaj što možeš učiniti za svoju zemlju. Pitaj što je za ručak.
Orson Welles

Ne može se dobro misliti, dobro voljeti ni dobro spavati, ako se nije dobro večeralo.
Virginia Woolf

Osnovno pomagalo za dobro pisanje o hrani jest dobar apetit.
A. J. Liebling

5.6.2007.

Gurmanski herbarij

Makarska kronika, Maja Erceg, 05.06.2007.

Inženjer agronomije, poznati enolog i publicist, kolumnist Slobodne Dalmacije, Živko Skračić, objavio je u izdanju Frakture knjigu kolumni pod nazivom Bobu bob, u kojoj na jedinstven način autentičnim jezikom piše o biljkama nezaobilaznim u svakodnevnoj prehrani. Od artičoka do žita, petrusimula i raštike, kikirikija i kapara, ovaj gurmanski herbarij oživljava biljke toliko svojstvene našem podneblju Kako drugačije pisati o papru, artičoki, bobu, šparogama, tikvicama, kikirikiju ili petrusimulu i raštiki nego s puno ljubavi i strasti. Upravo tako je Živko Skračić, naš poznati enolog, publicist, novinski kolumnist i predavač na školi, pisao o biljkama koje su nezaobilazne u svakodnevnoj ishrani i spravljanju hrane u svojoj nedavno objavljenoj knjižici Bobu bob. Ukusni i sočni tekstovi Enogastronomski fenomeni specijalnost su ovog izuzetnog poznavatelja i ljubitelja “ića i pića”, a kolumne objavljivane tijekom 2005. i 2006. sada su kao zbirka sabrane u izdanju zagrebačke Frakture. Knjiga posvećena “njokima babe Dobrile” zanimljivo je ilustrirana i odlično opremljena knjižica eseja u kojoj Skračić jedinstvenim i autentičnim domaćim jezikom opisuje biljke koje su sastavni dio naše gastro kulture. Kroz kratke, rječite, “ukusne” tekstove Skračićeva se “kuharica” razlikuje od mora sličnih zbirki recepata, budući ovaj literarni pristup jestivim biljkama i njihovim kulturnim značajkama u gastronomiji naprosto osvježava i hrani svakoga tko je uzme čitati. Tekstovi koji odišu tipičnim dalmatinskim humorom pobliže opisuju biljke bez kojih ne možemo u svakodnevnoj prehrani. Pišući o balancanama, Skračić duhovito žali što mi u Dalmaciji patlidžan ne zovemo tako, i time smo uskraćeni za izgovor «pravog, muškog slova dž», već ga «moramo zvati balancana». Jin, pin i peren cunku O bananama će reći kako je šteta da ih ne možemo uzgojiti u našem podneblju, jer koji bi to gušt bio da možemo reći «Uzmi, domaće su, poslali mi ženini sa sela», a što mogu samo oni čija je žena iz Obale Bjelokosti. O dinjama (catama) Skračić će reći kako su i oni «globalno poznati» bili slabi na dinje. Mark Twain je obožavao dinje, Enrico Caruso je o njoj govorio «Jedeš je, piješ je, a s njom se možeš i umiti», ili što bi stari Trogirani rekli «Jin, pin i peren cunku». I tako redom, Skračić niže kratke crtice o dobro poznatim biljkama, plodovima i njihovom kulturološkom značenju, podrijetlu, sve začinjeno duhovitim opaskama i primjedbama. I na kraju za sve ljubitelje kuharica upozorenje, koristeći se ovom knjižicom nećete ništa skuhati, ali ćete se zasigurno odlično zabaviti. Maja Erceg