Čitateljski svijet Ive Šulentić

Iako živi brz, ispunjen i dinamičan život koji se vrti oko vođenja televizijskih emisija, snimanja reklama i letova balonom, poznata glumica i voditeljica Iva Šulentić itekako pronalazi vrijeme za čitanje. Knjige su u punom smislu riječi njezina svakodnevica i kaže da čitati treba – uvijek i stalno.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Kako ne? Heidi Johanne Spyri. Divna, ogromna knjiga, tvrdi uvez, prekrasne ilustracije. Kada smo se selili kao klinci, brinula sam o njoj jednako kako o lutki ćelavici. I sada mi se smješka s police! 

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Ne, nemam najdražu knjigu. Ima toliko dobrih knjiga, kako izgovoriti samo jedan naslov? Nemoguće.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Dosadna sam. Nemam ni to. Ovisi o fazi, raspoloženju, godišnjem dobu... A znatiželjna sam i sve bih probala...

Što trenutačno čitate?

Autobiografiju Richarda BransonKako sam izgubio nevinost.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Sve je rasvijetljeno Jonathana Safrana Foera i Thinking Fast and Slow Daniela Kahnemana.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Jao, koje pitanje! The curious incident of the dog in the night-time Marka Haddona možda. Ali već sutra će mi pasti bolji odgovor na ovo pitanje na pamet.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Uz sve navedeno, kako kada. Treba čitati uvijek i stalno!

Koja vam je najdraže Frakturino izdanje?

Uh, možda roman F Daniela Kehlmanna. Roman ima manje od 250 stranica i kada ga pročitate, nećete moći vjerovati koliko je toga stalo na takav ne pretjerano velik prostor: toliko života, toliko sudbina, emocija, promišljanja, dvojbi i zaključaka. Ipak, većina zaključaka je prepuštena čitatelju, nema lakih rješenja i instant-odgovora. To je možda i najbolje od svega.

Što čita Stipan Tadić, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara mlađe generacije, doznajte ovdje, kako izgleda čitateljski svijet Krešimira Sučevića Međerala, lovca iz televizijskog kviza "Potjera", pogledajte ovdje, a koja je najdraža knjiga Darka Rundeka možete vidjeti ovdje!