Teško i lijepo u isto vrijeme

Uskim putom duboko na sjever australskog pisca Richarda Flanagana prava je epopeja o ljudskosti u nepodnošljivim okolnostima i borbi za život i ljubav. Ovo majstorski ispričano djelo zasluženi je dobitnik nagrade Booker 2014. Uostalom, Flanagana mnogi s pravom smatraju najboljim australskim romanopiscem svoje generacije: nikad sentimentalan ili pretjeran, Flanagan istražuje ljudske reakcije, bile one velike ili male.

Flanaganov roman odvija se nakon osvajanja Singapura 1942., kad Japanci zarobe više od dvadeset tisuća Australaca te mnoge od njih pošalju na nemoguć zadatak – da goloruki izgrade željezničku prugu kroz neprohodne i opasne šume Sijama. 

Jedan je od zarobljenika i mladi liječnik s Tasmanije Dorrigo Evans, koji se svim silama trudi zaštititi svoje sunarodnjake od okrutnog bojnika Nakamure. U svakodnevnoj borbi s bolestima i smrti Dorrigo nastoji ostati pribran prisjećajući se trenutka kad je prvi put ugledao Amy, plavokosu djevojku s grimiznom kamelijom. Premda je mislio kako je više nikad neće sresti, zapanjilo ga je kad je naišao na nju u hotelu svojeg tetka Keitha. U sijamskom paklu ostale uspomene iz predratnog doba sve više blijede, pa tako i ona na njegovu zaručnicu Ellu. No kad konačno nastupi mir, Dorrigo, Nakamura i ostali zarobljenici moraju se suočiti s mirnodopskim životom. Jer, kako je živjeti nakon što si uspio preživjeti, kako je to biti i dobar i loš čovjek u jednom tijelu, pitanja su koja Flanagan postavlja i svojim likovima i svojim čitateljima.

Razorno divan, silno uvjerljiv, pogađa u dušu, ali bez zerice melodramatičnosti – samo su neke od konstatacija kritičara širom svijeta. Flanaganovo pisanje teče poput rijeke, koja može biti i tamna od blata i blistava od mjesečine. Teško i lijepo u isto vrijeme. Klasik u nastajanju.

Iva Karabaić, urednica