Svjetski divovi nisu skloni riziku. Kada se ekranizacije nekog književnog djela uhvati Netflix, servis koji trenutačno ima gotovo 140 milijuna pretplatnika po čitavom svijetu, možete biti sigurni u dvije stvari. Prva je da će konačni proizvod biti besprijekorno izveden i produciran, da će odmah uletjeti u sam vrh svjetske produkcije. Druga je da se sve to isto može reći za knjigu po kojoj se serija snima. Divovi ne riskiraju.

Sa Živim pijeskom švedske spisateljice Malin Persson Giolito (u prijevodu Sandre Ljubas) rizika nema jer njezin je krimić, koji je većinu vremena ustvari psihološki triler, a povremeno i sudska drama, kao stvoren za ekranizaciju. Krimić je to koji ima sve. I koji se potpuno razlikuje od aktualne produkcije (švedskih) krimića. Kao što je to bio slučaj s legendarnom trilogijom Millennium Stiega Larssona, kojom je lansiran svjetski fenomen zvan "skandinavski krimić", te s knjigama Gillian Flynn, na osnovi kojih su snimljeni izuzetno uspješni filmovi i serije, tako je i roman Živi pijesak nakladnička kuća Fraktura prva prepoznala kao fenomen koji uspostavlja nova pravila unutar žanra. 

Za razliku od većine krimića, ovdje se nećemo pitati tko je počinio zločin (iako bismo možda trebali i to), ali svaka nova stranica otvarat će nam nova i nova pitanja zašto, stotine pitanja zašto, tisuće, milijun pitanja. Upoznat ćemo fascinantnu književnu junakinju Maju Norberg, uspješnu učenicu i dobru kćer iz bogate obitelji koja će se preko noći pretvoriti u najomraženiju tinejdžericu u zemlji. Njezino sudjelovanje u masovnom ubojstvu počinjenom u elitnoj srednjoj školi u najbogatijoj stockholmskoj četvrti potrest će Švedsku, a mi do samoga kraja nećemo doznati što se zaista dogodilo u učionici u kojoj su živote izgubili Majin dečko i njezina najbolja prijateljica, gradi li se i razgrađuje pred nama lik hladnokrvne egzekutorice ili tek izgubljene tinejdžerice. Još važnije, do samoga kraja nećemo znati – zašto.

Roman je osvojio brojne nagrade, proglašen je najboljim švedskim krimićem 2016. te najboljim nordijskim i najboljim europskim krimićem 2018., a to nimalo ne čudi – Malin Persson Giolito je kroz priču o masovnom ubojstvu u jednoj srednjoj školi ispričala uzbudljivu, bogatu i otrežnjujuću priču o odanosti i međuovisnosti, o ljubavi i krivnji, o tome koliko je teško biti tinejdžer i što sve znači biti roditelj, o ulozi medija i o pravnom sustavu koji očito nigdje ne funkcionira onako kako bismo očekivali.

Zemlja obilja, političke korektnosti i socijalne empatije pred očima čitatelja polako će se pretvoriti u vlastitu suprotnost, u sliku u razbijenom zrcalu, a pitanje koje ćemo si neprestano postavljati jest – ima li uopće nevinih, kakva je to krivnja koju nosi svatko od nas? I, gdje počinje krivnja? U roditeljskim domovima, na bogataškim jahtama ili na tulumima punim droge i seksa? U temeljima društva ili u trenutku u kojem se povlači obarač?

Duboko udahnite, zadržite dah i dopustite da vas proguta Živi pijesak.

 

#ŽiviPijesak #Quicksand