Čitateljski svijet Stipana Tadića

Često ga se proglašava jednim od najboljih slikara mlađe generacije, ali ono što u umjetnosti zanima Stipana Tadića daleko je šire od slikarstva samog. Okušao se u gotovo svim slikarskim tehnikama, voli strip i ilustraciju, a i književnost je vrlo visoko na ljestvici njegovih umjetničkih interesa. Stipanu smo postavili nekoliko pitanja kako bismo dobili uvid u njegov čitateljski svijet.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ne mogu se točno sjetiti koja je bila prva, ali najranija sjećanja uz knjige su mi knjige Stephena Kinga, sjećam se da sam ih dosta pročitao kao dijete. Groblje kućnih ljubimacaDolores… Bilo je dosta toga.


Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje - postoji li samo jedna?

Iako dosta prvoloptaški, ali meni su često stvari koje se općenito smatraju najboljima zaista najbolje. Najdraža knjiga mi je Don Quijote, i nisam siguran hoće li se to ikada promijeniti. To je bila prva knjiga na koju sam se smijao naglas, a napisana je u sedamnaestom stoljeću. Često razmišljam i razgovaram o kontekstu te knjige, o njezinom odnosu na čovjeka i o velikom utjecaju koji je napravila na cjelokupnu umjetnost.

Koja knjiga najbolje reprezentira vaš ukus?

Pa opet, mislim da je to Don Quijote. Ljubitelj sam klasike, a ovo je baš ona klasika s modernim pogledom i vječnim humorom. Ona predstavlja skoro sve što ja cijenim u umjetnosti. Sviđa mi se odnos između Sancha i Don Quijotea, metafora čovjeka koji je mahnito uvjeren u svoju iluziju i vjernog, prizemljenog pratitelja. Moglo bi se to prenijeti na umjetnika koji vjeruje u to da umjetnost zaista postoji. Mislim da sam nakon te knjige shvatio da kao ljudi, nažalost, nemamo drugog izbora doli uživjeti se u vlastitu iluziju i igrati se.

Koju knjigu smatrate idealnim darom?

Jednom prilikom sam u Madridu vidio na štandu staricu kako prodaje velika dva crvena toma, stara izdanja Don Quijotea iz osamnaestog stoljeća. Htio sam kupiti, ali mi iz nekog razloga nije htjela prodati. Mislim da bi to bio dosta dobar poklon.

Koje vam je najdraže Frakturino izdanje?

Mislim da bi to mogla biti knjiga Brži od smrti Josha Bazella. Nevjerojatno zabavna, dinamična i akcijom nabijena knjiga, ali nije samo to, ona je i literarno vrijedna. Kao neka mješavina doktorskih serija, napetih krimića, sumanutog humora, lude akcije i, na momente, obiteljske sage - fenomenalna knjiga.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Fotografija: Robert Gojević