Međunarodna nagrada Stefan Heym za 2020. godinu pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu, a izraz je priznanja ovim autorima čija djela predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke. Nagrada će Slavenki Drakulić i Richardu Swartzu biti uručena 3. travnja sljedeće godine u Chemnitzu.

Nagradu od 2008. godine, kada je pripala Amosu Ozu, dodjeljuje Grad Chemnitz u znak sjećanja na život i djelo svoga počasnoga građanina Stefana Heyma onim pojedincima koji imaju hrabrosti kritizirati naše doba i čiji će izniman književni i/ili novinarski rad odoljeti vremenu.

Odbor nagrade navodi da Slavenka Drakulić i Richard Swartz predstavljaju europske glasove u punom smislu: kroz priče o sudbinama pojedinaca oboje se bave velikim europskim pitanjima. Rat i mir, demokracija, diktatura, ratni zločini i odgovornost, jednakost i pravda: kao kroničari našeg vremena Drakulić i Swartz ističu se moćnim književnim opservacijama prošlosti i sadašnjosti iznoseći nepobitne istine.

Ulrike Uhlig, predsjedateljica Međunarodne udruge Stefan Heym, dodala je o ovogodišnjim dobitnicima: "I Drakulić i Swartz kombiniraju književno pripovijedanje i novinarsku analizu, a njihov rad značajan je u pogledu mnogobrojnih tema o kojima se danas raspravlja. Hrvatica i Šveđanin, odnos Istoka i Zapada – to je praktički utjelovljenje europske integracije. Književno stvaranje u kombinaciji s društvenom i političkom odgovornošću: jednom riječju, odličan izbor!"