Knjige iz megapopularnog serijala Millennium dosad su prodane u više od stotinu milijuna primjeraka. Posljednji nastavak serijala, njegovo grand finale, bit će objavljen širom svijeta 22. kolovoza.

"Već je nekoliko godina poznata činjenica da je serijal Millennium jedan od najuspješnijih književnih serijala na svijetu u moderno vrijeme, ali sada smo prešli tu magičnu granicu s prodanih sto milijuna primjeraka, a doći do te točke i dalje je nevjerojatno. Toliko čitatelja, posvuda na svijetu, zavrti ti se u glavi kada razmišljaš o tome", rekla je Eva Gedin, nakladnica i urednica serijala.

Prva knjiga iz trilogije Millennium bila je Muškarci koji mrze žene Stiega Larssona. Objavljena je 2005. i odmah je postala senzacijom u Švedskoj, a potom i u ostatku svijeta. Godinu dana poslije stigao je nastavak Djevojka koja se igrala s vatrom, a treća knjiga Kule u zraku objavljena je 2007. Knjige su se prevodile i objavljivale širom svijeta rekordnom brzinom i uskoro su postale jedan od najpopularnijih krimiserijala na svijetu. Prvi film prema romanu Muškarci koji mrze žene pojavio se 2009., a ulogu Lisbeth Salander glumila je Noomi Rapace. Dvije godine poslije roman je dobio i američku filmsku adaptaciju koju je režirao David Fincher.

David Lagercrantz nastavio je naslijeđe Stiega Larssona 2015. napisavši potpuno novu priču o Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkvistu. Roman Što nas ne ubije objavljen je kasnog ljeta te godine uz golem medijski interes u čitavom svijetu. U rujnu 2017. objavljena je i peta knjiga serijala Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu. Ove dvije knjige Davida Lagercrantza objavljene su u 47 zemalja i prodane u 14 milijuna primjeraka, od čega je samo u Švedskoj prodan jedan milijun.

"Bio je to zahtjevan zadatak – dopustiti nekome da dalje razvija seriju koju je postavio Stieg Larsson, ali David Lagercrantz pokazao mu se itekako doraslim. Sasvim je uspio nastaviti u istom duhu, a to je nevjerojatno impresivno postignuće", kazala je Eva Gedin.

Dana 22. kolovoza 2019. izlazi treća knjiga Davida Lagercrantza u ovom serijalu i ujedno ona kojom serijal završava, njegovo veliko finale. Djevojka koja je morala umrijeti istog će dana biti objavljena u 47 zemalja uključujući Veliku Britaniju, Španjolsku, Njemačku, Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku.