U četvrtak 7. veljače 2019. u 19 sati 

u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2)

predstavit ćemo knjigu

Martina Previšića

Povijest Golog otoka.

Uz autora o knjizi će govoriti dr. sc. Ivo Banac, red. prof, dr. sc. Aleksandar Jakir, red. prof, i dr. sc. Ivica Šute, izv. prof., a razgovor će moderirati glavni urednik Frakture Seid Serdarević

               

Danas, kada se temama iz prošlosti u nas uglavnom pristupa ostrašćeno, s puno predrasuda i unaprijed donesenim zaključcima, Povijest Golog otoka Martina Previšića objektivni je prikaz jedne od najkontroverznijih epizoda naše povijesti 20. stoljeća.
Ovo je prva cjelovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svjedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sustav logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspio spojiti znanstvenu preciznost historičara s talentom pripovjedača, osjećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svjedočanstva logoraša vode čitatelja kroz golootočku priču, no njih se ne glorificira i ne zlorabi, već ih se smješta u kontekst i vrijeme bacajući pritom novo svjetlo na prijelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.