Čitateljski svijet Bože Vreće

Mnogi su mlađi zaljubljenici u glazbu upravo preko Bože Vreće otkrili sevdah. Možda su dotad vjerovali da to nije glazba za njih, da je suviše staromodna i tradicionalna, da ne korespondira s onim što vole, s urbanim i modernim, ali sve te predrasude nestaju kada se prvi put čuje glas i interpretacija Bože Vreće. Nestaju predrasude, a ostaje – glazba. Svevremenska, proživljena, iskrena. I silno moćna.

Glazba nije jedina stvar koja čini svijet Bože Vreće. On je radoznao i zaigran, piše, slika, dizajnira i čita, jako mnogo čita. Knjige su uz njega oduvijek, od djetinjstva, i ono što čita odredilo ga je i izgradilo, i zbog njih je postao takav kakav jest, originalan i autentičan.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Mislim da su to bile Andersenove i Grimmove bajke, Ezopove basne i Zmajeve pjesme za djecu. Oduvijek sam mnogo čitao puno i kao djetetu mi je knjiga bila najdraži poklon.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Sigurno da ne postoji samo jedna, ja čitam neutaživo i puno ih je u mojoj glavi i kućnoj biblioteci. Gdje god da otputujem, kupujem knjige. Volim Dostojevskog, Heinea i Disa, Crnjanskog, Crafta, La Murea, Selimovića, Andrića, Boru Ćosića, Samuel Elazara, Normana Mailera, Zenona Kosidovskog, Szymborsku, Oscara Milosza i mnoge druge, to je zaista tako beskrajan niz pisaca i poeta.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Puno historijskog, beletristike, poezije i najčešće biografskog, to me oduvijek zanimalo. Ljudske sudbine o kojima i sam pišem u svojim pjesmama i knjigama.

Što trenutačno čitate?

Čitam Martirologijum Andreja Tarkovskog i mogu reći da je to odlična knjiga njegovih dnevnika u periodu od 1970. do 1986. Moj omiljeni redatelj i zaista poseban umjetnik.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Derviš i smrt Meše Selimovića.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Hazarski rečnik Milorada Pavića i njegov cjelokupan opus, obožavam njegove knjige i rado ih poklanjam...

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Moja duševna hrana, čitam po 2-3 knjige sedmično i tako je već 20 godina. Gdje god da jesam, nosim i kupujem knjige. Volim miris papira i novih i antikvarnih knjiga. Sigurno da je to i osobni razvoj, a i posao kroz studij arheologije, ali najčešće veliko zadovoljstvo i saznanje bez kojeg ne bih mogao započeti dan i krenuti na počinak.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Više njih. Pretplaćen sam na sve novitete, ali eto sad sam krenuo čitati divnu knjigu Elene Poniatowske Leonora i s obzirom na to da ja fotografski čitam, divno lagano štivo za poslijepodne uz čaj i ljetnu pjesmu zrikavaca.


Možete provjeriti i što čitaju Slavenka DrakulićDarko RundekStipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriDomagoj Jakopović - Ribafish