Čitateljski svijet Maje Posavec

Jedno od najugodnijih glazbenih iznenađenja ove godine album je Maje Posavec Kada ne bih imala strah. Maja je dosad bila poznata kao glumica i pjevačica u bendu Detour, ali njezin prvi samostalni studijski album predstavlja je u novom svjetlu: kao snažnu i ozbiljnu kantautoricu koja oduševljava podjednako tekstom i glazbom. Njezine su izvanredne vokalne sposobnosti oduvijek bile poznate, ali na ovom albumu njezin je glas, često uz ogoljene glazbene podloge, prvi put zapravo uspio pokazati svu raskoš svojih očaravajućih nijansi.

Uz glazbu i glumu, književnost je također velika Majina strast, a u knjigama pronalazi inspiraciju, utjehu i, nimalo manje važno – veselje!

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ne. Sjećam se čitanja Šegrta Hlapića i pisanja lektire. Ali to je bio već treći razred osnovne. Ipak, ta knjiga mi se nekako urezala u sjećanje. Što zbog radnje , što zbog opsežnog pisanja lektire. Imala sam 29 stranica velike bilježnice. Nisam mogla sažeti.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Marcel Proust, Put k Swannu bi bila jedna. Sve, sve me u njoj dira. Kao dijete sam rado čitala Bosonogi general Zvonimira Baloga, ta knjiga je puna fora i onda sam krala njegove fore, neko veselje koje izvire iz te knjige je meni očito bilo dragocjeno.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Često, ako mi se svidi prva knjiga, pročitam sve od istog autora. Tako sam zadnje čitala Bekima Sejranovića. Prije njega sam čitala Stanislava Lema, on je bio moj prvi susret s znanstvenom fantastikom, mislim da ću joj se vratiti u jednom trenu.

Što trenutačno čitate?

Uliks Jamesa Joycea.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima

Više puta sam prijateljima posudila zbirku pjesama Ivane Simić Bodrožić Prijelaz za divlje životinje i zbirku kratkih priča 100% pamuk. Volim njene radove i, eto, izgleda da ju rado preporučam.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Možda bi to bila trilogija Tabu Sibile Petlevski. To je ono kada čitam i sve me zbunjuje i ništa ne kužim i onda dođe nešto od čega mi se pamet zavrti, nešto što me namiri emotivno te složi par kockica od prije šest stranica; i iako mi i dalje nije sve jasno, ja onako nabrijana idem po još. Mentalno-emotivne vratolomije.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Pa sve od navedenog...

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Sibila Petlevski, Trilogija Tabu.

Možete provjeriti i što čitaju Slavenka DrakulićDarko RundekStipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriDomagoj Jakopović - Ribafish