Novosti

 1. Rezultati natječaja za plakat FSK-a 2017.

  Rezultati natječaja za plakat FSK-a 2017.

  Nakladnička kuća Fraktura i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu proveli su prvi put natječaj za izradu plakata za Festival svjetske književnosti koji će se u rujnu peti put održati u Zagrebu.

  Natječaj je proveo i radove mentorirao izv. prof. art. Svjetlan Junaković, a na njemu je s vrlo kvalitetnim i uspjelim radovima sudjelovalo osamnaest studenata druge, treće, četvrte i pete godine Akademije likovnih umjetnosti: Ivana Bajcer, Ivan Barun, Andrej Beštak, Karla Čurčinski, Robert Fenrich, Sabina Gašparac, Mario Javoran, Agata Lučić, Laura Martinović, Sandra Pokos, Ivica Purgar, Jurica Radoš, Josip Rončević, Ivan Stanišić, Dijana Trohar, Shih-Wei Yen, Magdalena Zoričić i Lucija Žuti. Tehnika za izradu plakata bila je potpuno slobodna (slika, crtež, fotografija), uz nekoliko obaveznih informativnih elemenata o Festivalu.

  Žiri u sastavu izv. prof. art. Svjetlan Junaković, as. art. Maja Rožman, direktorica nakladničke kuće Fraktura Sibila Serdarević i Frakturin glavni urednik Seid Serdarević donio je 29. svibnja 2017. odluku o nagradama:

  1. nagrada – plakat Roberta Fenricha (3. god., studij grafike)

  Više
 2. Nagrada "Prozart" za Miljenka Jergovića

  Nagrada

  Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival "PRO-ZA Balkan" iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju suvremene književnosti na Balkanu.

  "Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna djela. Od proznog prvijenca, knjige kratkih priča Sarajevski Marlboro do najnovijih djela, Jergović svojim osebujnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovijedajući povijest svoje i drugih obitelji. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora“, obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade.

  Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsjednik, umjetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, ravnatelj Festivala.

  Ovogodišnji, peti Festival "PRO-ZA Balkan" održat će se od 28. do 30. svibnja u Skopju, a Miljenku Jergoviću nagrada Prozart bit će uručena 30. svibnja na završnoj svečanosti.

  Više
 3. Seid Serdarević, Vitez reda umjetnosti i književnosti

  Seid Serdarević, Vitez reda umjetnosti i književnosti

  Seid Serdarević, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura i njezin osnivač, i Alemka Lisinski, novinarka, urednica i glavna izbornica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, primili su 10. svibnja 2017. odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres), koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske. Odličje im je uručio, u ime ministrice kulture i komunikacija Republike Francuske Audrey Azoulay, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier na svečanosti u francuskoj rezidenciji na zagrebačkom Tuškancu. U svom govoru prilikom dodjele odličja veleposlanik Meunier pozdravio je Seida Serdarevića kao trajnog prijatelja s velikom strašću za francusku književnost i promicatelja ideja. Kazao je da je on jedan od onih ljudi koji pridonose univerzalnosti književnosti te kako su prijevodi francuske i frankofone književnosti zlatna nit njegova uredničkog rada zahvaljujući kojem hrvatski čitatelji imaju pristup djelima Patricka Modianoa, Tahara Ben Jellouna, Assie Djebar, Mathiasa Énarda i mnogih drugih...

  Više
 4. Nagrada "Busoli" Mathiasa Énarda

  Nagrada

  Ovogodišnji je dobitnik Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje francuski pisac Mathias Énard, a zaslužio ju je romanom Busola, koji će Fraktura u hrvatskom prijevodu Ivane Šojat objaviti u lipnju.

  Nagrada će Mathiasu Énardu biti uručena na svečanom otvaranju Sajma knjiga u Leipzigu 22. ožujka 2017. u koncertnoj dvorani Gewandhaus, a dobitniku će pripasti i 20.000 eura.

  Povjerenstvo za dodjelu nagrade zaključilo je da se u vremenu podjela i mržnje Mathias Énard pokazao kao "izniman posrednik" i "strastven znanstvenik koji se ističe ogromnim znanjem i literarnom snagom", a njegov roman Busola progovara o višestoljetnom utjecaju Istoka na europsku kulturu te upozorava na isprepletenost islamske, kršćanske i židovske tradicije.

  Leipziška književna nagrada za europsko razumijevanje jedna je od najvažnijih književnih nagrada u Njemačkoj, a od 1994. dodjeljuje se autorima čije knjige pridonose razumijevanju među narodima Europe, pogotovo onima srednje i istočne Europe, upućujući istodobno na njezinu raznolikost. Među dosadašnjim su dobitnicima Péter NádasImre KertészClaudio Magris, Bora Ćosić, Slavenka DrakulićJurij Andruhovič, Dževad Karahasan, Hugo Claus i Geert Mak.

  Više
 5. Hrvatska lijepa knjiga

  Hrvatska lijepa knjiga

  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrala je 18 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, a među njima su i tri Frakturine knjige: Everest Drage Glamuzine, Potemkinovo selo: antologija kraće ruske proze (post)perestrojke i Smokva Gorana Vojnovića.

  Natječaj Best Book Design from all over the World, koji se održava za vrijeme Sajma knjiga u Leipzigu, i izložba Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu, predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća.

  Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice pristiglo je 135 naslova, a najljepša izdanja odabrao je ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, akademski grafičar Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica Maja Karić...

  Više

5 objava

Prikaži po stranici
po stranici