Novosti

 1. Goran Vojnović preporučuje

  Goran Vojnović preporučuje

  Stefan Hertmans, Slikar i rat

  Dušan Šarotar, Biljar u Dobrayu

  Gerbrand Bakker, Gore je tiho

  Patrick Modiano, Dora Bruder

  Amos Oz, Priča o ljubavi i tmini

  Trudim se čitati što raznovrsnije knjige, tragam za pisanjima koja odudaraju od svega što je bilo napisano, uzimam u ruke drugačije, neobične, nedohvatne pisce, ali naposljetku se čini da knjige i pisci tragaju za mnom, da me teme i motivi pronalaze i guraju mi knjige u ruke, prisiljavaju me da im se vraćam i čitam kao da ih nikada prije nisam čitao. 

  Više
 2. Hrvatska lijepa knjiga 2017.

  Hrvatska lijepa knjiga 2017.

  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrala je 27 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, a među njima su i tri Frakturine knjige: Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku Luke Bekavca, Lisica Dubravke Ugrešić i Prevarant Javiera Cercasa.

  Više
 3. Knjiga koja najbolje pokazuju duh blagdana, darivanja i nesebičnosti

  Knjiga koja najbolje pokazuju duh blagdana, darivanja i nesebičnosti

  U predblagdansko vrijeme najbolji izbor za poklon svakako je knjiga. No koju knjigu pokloniti kome? Koja knjiga oslikava blagdanski duh? Jedna od onih koje najbolje pokazuju duh blagdana, darivanja i nesebičnosti veličanstveni je roman Daniel Stein, prevoditelj, usudio bih se reći klasika suvremene književnosti Ljudmile Ulicke, jedne od najboljih autorica druge polovine dvadesetog stoljeća.

  Više
 4. O nastajanju romana Dom blaženog djeteta

  O nastajanju romana Dom blaženog djeteta

  Ispričati nešto što nije nikad nitko ispričao otkada se priča

  Od 2009. godine, kada sam roman Dom blaženog djeteta imao u prvoj gruboj verziji, pa do ožujka 2016. godine, stalno sam se njegovom tekstu vraćao i stalno sam u njemu nešto brisao, dodavao, prerađivao. U toj njegovoj prvoj verziji već sam imao donekle profiliranoga glavnog junaka, dječačića Krešimira Juristića, s infantilnom prijetnjom smrću ako se ne zaustavi rat i njegov progon iz zavičaja, sve ono što njegovom uzrastu i nije pripadalo, ali jest vremenu u kojemu je životu prijetila smrt na svakome koraku. Tada, međutim, još nisam znao cjelinu priče o njemu niti što je to njezina glavna ideja.

  Više
 5. Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade za 2017.

  Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade za 2017.

  Crnogorski književnik Milorad Popović dobitnik je Njegoševe nagrade za 2017. godinu za roman Čovjek bez lica.

  Prema mišljenju Međunarodnog žirija, u romanu Čovjek bez lica Milorad Popović sažima ključne elemente stogodišnje historijske drame crnogorskog prostora i čovjeka.

  "Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja", navedeno je u obrazloženju.

  Više
 6. Oproštaj sa Slavkom Goldsteinom

  Oproštaj sa Slavkom Goldsteinom

  Ovih dana kao i svi mi ovdje često mislim na Slavka Goldsteina, na čovjeka koji je sav svoj život usmjerio i posvetio knjizi i pisanoj riječi.

  Više
 7. David Lagercrantz o Millenniumu

  David Lagercrantz o Millenniumu

  "Bio sam uplašen hoću li nanijeti nepravdu svijetu kojega je stvorio Stieg Larsson, pažljivo sam upoznavao taj svijet i njegove kodove. No nadasve je bilo potrebno shvatiti neobičan, čudesan i zanimljiv karakter Lisbeth Salander. No sada je onda dio mene!"


  Kako je na vas utjecala pažnja oko romana "Što nas ne ubije"?

  "Nisam mogao ni zamisliti kakav će efekt vijest o novom četvrtom romanu prouzročiti. Mislio sam da će ljudi slegnuti ramenima i nastaviti živjeti svoje živote, ali umjesto toga švedski i svjetski mediji napola su poludjeli i sve je naprosto eskaliralo. Naravno, maštao sam da će roman doživjeti uspjeh; ja sam nepopravljivi sanjar. Kada se inače nađem u najtežim trenucima, zamišljam trijumf, ali uglavnom se razočaram. No ovaj puta reakcije su me zapanjile."

   

  Kako ste pronašli motivaciju da napišete još jednu knjigu u seriji?

  "Stieg Larsson je stvorio fantastični svijet koji me neprestano nadahnjuje. Tijekom prazničkog putovanja s obitelji na pamet mi je pala jedna ideja te me obuzela jednako grozničavo kao i kada sam pisao Što nas ne ubije. Moj san i moja neuroza su patili, ali definitivno ne i moje pisanje."

   

  Više
 8. Završen 5. Festival svjetske književnosti

  Završen 5. Festival svjetske književnosti

  Peti Festival svjetske književnosti zatvoren je u subotu 9. rujna. Za posljednji književni program tribinu Razotkrivanje s Igorom Štiksom dvorana Müller Kina Europa bila je pretijesna za sve koji su željeli poslušati autora romana Elijahova stolica i Rezalište. Nakon razgovora gosti i publika Festivala uživali su u hitovima osamdesetih uz jedan od najboljih cover bendova Memoires Can't Wait.

  Više
 9. Otvoreno pismo Europi Stefana Hertmansa

  Otvoreno pismo Europi Stefana Hertmansa

  Draga Europo,

  nedavno sam te opet susreo.

  Ovaj put bilo je to u Medellinu, vibrantnom, suptropskom, modernim prometom zagađenom gradu u južnoameričkoj Kolumbiji. Svečano si sjedila na svom biku, čak pomalo koketno, s desnom rukom na zatiljku, kao da sjediš za kozmetičkim stolićem i diviš se samoj sebi pred nama nevidljivim ogledalom. Tvoja je lijeva ruka počivala na okrugloj stražnjici životinje, kao da miluješ poslušnoga kućnog ljubimca. Tako posjednuta u bronci tik ispred muzeja, među bučnim uličnim prodavačima i djecom u igri, u potpunosti si ostavljala dojam dominantne matrone.

  Razlog tome bio je u prvom redu što je posrijedi skulptura najslavnijeg umjetnika Medellina, Fernanda Botera. Botero je poznat po tome da njegove skulpture izgledaju, no, da, prilično korpulentno i dobro uhranjeno. Čak i vrabac kod njega dobiva proporcije slona. 

  Više
 10. Svjetski uspjeh romana Elijahova stolica

  Svjetski uspjeh romana Elijahova stolica

  Prevođeni i nagrađivani roman Igora Štiksa Elijahova stolica na engleskom kao petnaestom prevedenom jeziku u knjižarskoj će se prodaji za svjetsko tržište u izdanju Amazon crossinga pod naslovom The Judgment of Richard Richter, a u prijevodu Elen Elias-Bursac, naći 1. rujna ove godine. E-knjiga nalazi se u prodaji od 1. kolovoza. U Kindle storeu, najvećoj knjižari e-knjiga na svijetu, probila se na prvo mjesto u kategoriji povijesnih romana te na sedmo mjesto ljestvice najprodavanijih knjiga. Do sada je knjigu u prestižnom Amazonovu program Amazon first ocijenilo čak 88 čitatelja. Prisjetite se ovoga romana koji je i u hrvatskom izdanju doživio tri naklade, a kupilo ga je više od 5000 čitatelja, ili posegnite za prvim proznim djelom Igora Štiksa nakon jedanaest godina i Elijahove stolice, kratkim romanom Rezalište. Amazon crossing priprema i novo englesko izdanje Štiksovog prvijenca Dvorac u Romagni.

  Više

Stavke 1-10 od 15

Stranica
Prikaži po stranici
po stranici