Novosti

 1. Serijal Millennium – više od 100 milijuna prodanih primjeraka

  Serijal Millennium – više od 100 milijuna prodanih primjeraka

  Knjige iz megapopularnog serijala Millennium dosad su prodane u više od stotinu milijuna primjeraka. Posljednji nastavak serijala, njegovo grand finale, bit će objavljen širom svijeta 22. kolovoza.

  "Već je nekoliko godina poznata činjenica da je serijal Millennium jedan od najuspješnijih književnih serijala na svijetu u moderno vrijeme, ali sada smo prešli tu magičnu granicu s prodanih sto milijuna primjeraka, a doći do te točke i dalje je nevjerojatno. Toliko čitatelja, posvuda na svijetu, zavrti ti se u glavi kada razmišljaš o tome", rekla je Eva Gedin, nakladnica i urednica serijala.

  Više
 2. Dobro jutro, luzeri

  Dobro jutro, luzeri

  1.

  "Želim intervjuirati Jenn J.", piše mi u mejlu znanica, zemljakinja, koja živi u Švedskoj.

  "Tko je Jenn J.?" pitam je.

  Jenn J. je vlasnica male trgovine platnenih vrećica. Živi na Upper West Sideu u New Yorku, sa svojim mužem, tri prekrasne kćeri i mačkom Pongom. Njezin website otvara pogled na njezin život, koji izgleda kao reklama za životnu sreću. Jenn J. je lijepa plava europska sjevernjakinja, njezin muž je visok, snažan, plavokosi sjevernjak, njihove kćeri su prekrasne, plavokose, preplanule tinejdžerke, vilinska stvorenja. Drvena kuća u domovinskoj sjevernjačkoj prirodi pripada snovima svakoga od nas, na travnjaku raste visoko snažno drvo, djevojčice sanjivo izviruju iz razapete mreže za ljuljanje, sunce šara po travnjaku, obitelj koja lješkari na travi potvrđuje da sreća postoji. I njihova trokatna kuća u New Yorku san je snova. Mjesto je izabrala Jenn J., koja je od djetinjstva znala da je New York njezin grad. Oduvijek je ozbiljno marila za ekologiju, a kao stilistica po zanimanju, dugo je razmišljala što bi ona osobno mogla učiniti da svijet postane boljim mjestom za život. A kada je izračunala koliko drveća žrtvuje svoje živote za papir kojim se omataju božićni pokloni, Jenn J. je shvatila da spas planete Zemlje leži u – vrećici. I dizajnirala je vrećice, vrećice organizere u koje ćemo spremiti cipele, sušila za kosu, tenisice, nakit, šminku, lijekove, čarape, kompjuterske kablove – sve što se može staviti u vrećicu, sve što ne traži vreću. Dizajnirala je vrećice s velikim početnim slovima, vrećice različitih boja i dezena, vrećice za djecu, za poklone, za božićne poklone. Jenn J. je za nas stvorila rajski svijet vrećica. Vrećice nam usput pružaju osjećaj da ćemo zajedno sa stvarima pospremiti u njih svoje boljke i strahove, svoje mane i svoje brige, da ćemo u svoje duše i misli konačno uvesti red. Hvala ti, Jenn J.!

  Više
 3. Knjiga na špici, Frakturina knjižara u Vinyl baru (1. - 6.7.)

  Knjiga na špici, Frakturina knjižara u Vinyl baru (1. - 6.7.)

  Okreni najbolju stranicu ljeta

  Fraktura – najbolja literatura zaposjeda centar Zagreba i u prostoru kluba Vinyl (Bogovićeva 3) od ponedjeljka 1. do subote 6. srpnja postavlja uzbudljivu pop-up knjižaru!


  U našoj knjižari, koja će se svaki dan od 10 do 21 sati moći posjetiti u prostoru dobro poznatoga gradskoga kluba, moći ćete pronaći više od 300 naslova vrhunske književnosti, najboljeg što nudi suvremena beletristika i publicistika. Cijene su snižene od 20 do 60%, ali ne samo to!

  Više
 4. Aleš Debeljak ili umijeće (p)ostajanja čovjekom

  Aleš Debeljak ili umijeće (p)ostajanja čovjekom

  Igor Štiks o Alešu Debeljaku u pogovoru knjizi Kako postati čovjek

  Ovo je pjesma tebi, bezimeni. Prvi stih pjesme broj 3, iz ciklusa Biografija sna, iz zbirke Rječnik tišine Aleša Debeljaka ošinuo me po licu kao neočekivani udar bure. Mogao sam imati šesnaest ili sedamnaest. 

  Bile su to ratne godine. Bio sam izbjeglica, pristigao iz opkoljenog Sarajeva, grada mog djetinjstva, u Zagreb, grad moje rane mladosti. Bio sam uvjeren u tom trenutku da mi se pjesnik izravno obraća. Kome drugome bi uopće mogle biti upućene ove riječi:

  I ne pišeš dnevnik, još nitko

  ga nije tko je kao i ti. Prepušten si sebi i nostalgiji

  za budućnošću.

  I onda, žestoko:

  Na svoj način preživjet ćeš logore

   za izbjeglice i oproštaj od lijepih ornamenata secesijske

  arhitekture.

  I, za kraj:

  Možeš ispiti šest boca a da ne oživiš svoj lik

  u ogledalu tuđeg sjećanja. Do kraja bit ćeš jedini i sam. Gotovo.

  Jedini i sam. Do kraja.


  Više
 5. Sedmi festival svjetske književnosti

  Sedmi festival svjetske književnosti

  Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

  Ove 2019. najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Nadamo se da je ovo početak višegodišnje suradnje zahvaljujući kojoj će se u najdugovječnijoj instituciji hrvatske kulture s jednakom pažnjom kao i kod izvedbi najvećih imena klasične glazbe koja su gostovala i gostuju u palači u Gundulićevoj 6 isto tako slušati najveća imena svjetske i domaće književne scene.

  Više
 6. Marko Pogačar preporučuje

  Marko Pogačar preporučuje

  Pjesnik, prozaik i esejist, Marko Pogačar (rođen 1984.) jedan je od najvažnijih glasova mlađe suvremene hrvatske književnosti. Za ovu je priliku odabrao pet Frakturinih naslova koje smatra posebno vrijednima pozornosti uz neizostavnu napomenu da bi već sutra taj izbor mogao izgledati drukčije.

  Više
 7. Žanrovska literatura se manje cijeni, ali ja obožavam SF

  Žanrovska literatura se manje cijeni, ali ja obožavam SF

  Čitateljski svijet Zvonke Obajdin

  Iako je po struci matematičarka, a kruh zarađuje kao IT-stručnjakinja, osebujna Zvonka Obajdin najpoznatija je kao kantautorica odnosno predvodnica zagrebačkog benda Svemir. Bend je dobro poznat svim domaćim ljubiteljima alt country, americana i folk rock zvuka, a osim što pjesme piše, Zvonka ih i čita. Tako je nastao i njezin drugi bend-projekt Sjeverozapad, koji je uglazbio ciklus pjesama pjesnika Stojana Vučićevića "Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961."

  Moćne i proganjajuće Vučićevićeve pjesme Zvonku su dugo opsjedale i osjećala je silnu potrebu da im se posveti, da s njima nešto učini, da ih uvije u glazbeno ruho.
  Koje su to druge pjesme i priče jednake snage, što Zvonka čita kada se želi nadahnuti, kada želi uživati u tekstu ili, jednostavno, kada se želi opustiti?

  Više
 8. Nemamo kamo pobjeći, fragmenti razgovora Daše Drndić i Gorana Ferčeca

  Nemamo kamo pobjeći, fragmenti razgovora Daše Drndić i Gorana Ferčeca

  Iz knjige Daša: Spomenar

  Razgovor i prepiska koji slijede započeti su na Dašinu inicijativu nakon što joj je uredništvo časopisa Sarajevke sveske ponudilo prostor da ga s nekim podijeli. Kako smo oboje neprestano bili dislocirani, razgovor se pretvorio u pisma koja pokušavaju biti razgovor koji se pak pretvara u pisma bez nadnevka i pozdrava.

  Od razgovora koji se ne zapišu najčešće ne ostane ništa ili se u nekom trenutku pretvore u mit.

  Prepisku smo započeli 11. siječnja, a priveli kraju 4. veljače 2013.

  Dašin komentar na verziju razgovora dovršenu 13. veljače bio je: "I ja mislim da je naš razgovor dobar. Drukčiji je od ostalih koji nisu razgovori nego intervjui."

  Komentar na završnu verziju razgovora, poslanu 27. ožujka, obima koji je prelazio pedeset kartica teksta, bio je: "hvala. pročitat ću ponovno, premda mi je tekst već dosadio. i onda i ja sutra šaljem."

  Integralni razgovor objavljen je u časopisu Sarajevske sveske, broj 41-42, u rujnu 2013. godine pod naslovom "Nemamo kamo pobjeći". Ovo je njegova skraćena verzija.

  Više
 9. Olivia je ime anđela

  Olivia je ime anđela

  Iz romana Žene koje kupuju cvijeće Vanesse Montfort

  U kvartu se nitko nije mogao složiti oko toga koliko je dugo ondje. Pitala sam konobare u krčmi La Dolores i tvrdili su da je ondje kratko, pa ipak oni u Casa Albertu bili su uvjereni da je ondje oduvijek. Ali svi su se slagali u jednome, da je Anđelov vrt bar dva stoljeća cvjećarnica i da se bar dva stoljeća tako zove možda stoga što je unutra uvijek stolovao jedan anđeo i samo su si predavali štafetu. Kad Olivia otiđe, zamijenit će je neki drugi anđeo s nekim drugim poslanjem. To je bilo jasno. Ma koga pitali, žitelji toga kvarta reći će vam da je Olivia oduvijek ondje, a ona ograda i njezino cvijeće da su niknuli oko njezina lika u nekom trenutku u 20. stoljeću.

  Tko je ili što prije toga bila Olivia teško bješe saznati. Nitko nije znao. Ili su oni koji su znali pomno čuvali njezinu privatnost i tajnu. Nitko nije baš točno znao je li cvjećarnica bila njezina ili unajmljena. Jedni su širili glasine da je bila bogata i ekscentrična nasljednica. Drugi su mislili da je ljubavnica nekoga slavnog muškarca ili da je možda čak poznata glumica koja je slavu stekla na nekim drugim širinama. Činjenica je da su iz njezina glasa izvirali naglasci drugih zemalja kao kod onih koji govore više jezika: s je među njezinim zubima zviždalo više nego što je uobičajeno, vokali su bili tanki kao u galskim jezicima, ali izgovor joj je bio savršen, a glas dubok i spokojan kao u biljaka.

  Više
 10. Nagrada "Vladimir Nazor" za Ludwiga Bauera

  Nagrada

  Ludwig Bauer dobitnik je godišnje Nagrade "Vladimir Nazor" za književnost za roman Muškarac u žutom kaputu.

  Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima Nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu za područja književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Svečana dodjela Nagrada bit će održana u utorak 18. lipnja 2019. u Hrvatskom državnom arhivu.

  Čestitamo Ludwigu Baueru i ostalim dobitnicima, a za popis nagrađenih kliknite na VIŠE. 

  Više

Stavke 1-10 od 157

Prikaži po stranici