Novosti

 1. Knjižara Fraktura je otvorena!

  Knjižara Fraktura je otvorena!

   Fraktura je proslavila osamnaesti rođendan, a ulazak u punoljetnost i korak u odraslu dob proslavili smo – otvaranjem knjižare!

   

   

   

   

   

   

   

   

  Knjižara Fraktura

  Ulica kneza Mislava 17, 10 000 Zagreb

  Tel: 01/581-4624

  E-mail: [email protected]

   

  Radno vrijeme:

  Ponedjeljak: 9 - 21

  Utorak: 9 - 21

  Srijeda: 9 - 21

  Četvrtak: 9 - 21

  Petak: 9 - 21

  Subota: 10 - 15

  Nedjelja: Zatvoreno  Veselimo se vašem dolasku!

  Više
 2. Nagrada Risto Ratković za Olju Savičević Ivančević

  Nagrada Risto Ratković za Olju Savičević Ivančević

  Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije Divlje i tvoje, objavljenu u izdanju Frakture. Nagradu dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu Rifat (Almanah, Podgorica).


  Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
  Na ovogodišnji natječaj stiglo je 58 knjiga poezije, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.
  Prema riječima tajnika žirija Edina Smailovića, žiri je imao težak zadatak, ali napravio je dobar izbor jer su „Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, pjesnici čija je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili Nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire.“

  Više
 3. Warhol

  Warhol

  Bilo je to važno prvo iskustvo. Dogodilo se prije više od četrdeset godina.

  Ona je imala savršeni glatki trbuh, dvije male šiljaste sise i duge noge preplanule tog ljeta na Mljetu, odakle se vratila dan ranije. U sobi, uz madrac na golom parketu bila je knjiga Divlja misao (autor Claude Lévi-Strauss) i na njoj jedna neprirodno velika kutija šibica. Nikada ranije nisam vidio tako velike šibice. A na zidu je bila fotografija nekog sijedog čovjeka.

  Pitao sam: "Ko ti je ovo?"

  A ona je rekla: "To je Warhol!"

  Po tome kako je izgovorila njegovo ime, znao sam da joj je on bitniji od mene.

   

   

  Više
 4. Dobrodošli na otvaranje Knjižare Fraktura!

  Dobrodošli na otvaranje Knjižare Fraktura!

  Adresu ćete lako zapamtiti. Doživljaj i iskustvo nećete nikada zaboraviti. Knjižara Fraktura, Kneza Mislava 17.

  Fraktura je proslavila osamnaesti rođendan, a ulazak u punoljetnost i korak u odraslu dob proslavit ćemo – otvaranjem knjižare!
  Hrabro i nepokolebljivo krećemo u pothvat koji su od nas zahtijevali naši čitatelji, ali i samima sebi ispunjavamo veliku, davnu želju.

  Više
 5. Jorge Bucay: I ovo će proći

  Jorge Bucay: I ovo će proći

  U vrijeme nesigurnosti, neizvjesnosti i straha, u vrijeme kad do nas dolaze proturječne informacije i katkad smo zbunjeni i ne znamo kome vjerovati, u vrijeme kad shvaćamo da počinju vrijediti neka nova pravila i da davno izgrađeni sustavi vrijednosti možda više nisu onoliko čvrsti koliko smo mislili da jesu, važno je imati nešto u što se možemo pouzdati. Važno je pronaći mir i utjehu i ne zaboraviti na sebe.

  Svi se s ovakvom situacijom susrećemo prvi put, ona je u našim životima novost i nepoznanica, a kako bismo se u tom novom lakše snašli, može nam pomoći savjet Jorgea Bucaya, glasovitog psihoterapeuta i pisca, poznavatelja ljudske duše čije su priče promijenile život milijunima.

  Više
 6. Tužna vijest: napustio nas je Carlos Ruiz Zafón

  Tužna vijest: napustio nas je Carlos Ruiz Zafón

  Napustio nas je Carlos Ruiz Zafón, obožavani španjolski pisac, autor svjetskih hitova Sjena vjetraAnđelova igraZatočenik Neba i Labirint duhova. Nakon dvije i pol godine izgubio je bitku s teškom bolesti, koju je prihvaćao s ironijom, humorom i optimizmom.

  Carlos Ruiz Zafón rođen je 25. rujna 1964. u Barceloni, gdje je pohađao isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Iz tog iskustva proizašli su njegovi uzbudljivi romani, počevši od prvog, Princa Magle (1993.), za kojim su slijedili Ponoćna palačaRujanska svjetla i Marina

  Godine 2002. Carlos Ruiz Zafón u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra (2001.), čija se radnja odvija u Barceloni pedesetih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine te preveden na više od četrdeset jezika. Tetralogiju Groblje zaboravljenih knjiga nastavio je Anđelovom igrom (2008.) i Zatočenikom Neba (2011.), a zaključio Labirintom duhova (2017.). Diljem svijeta slavljena kao suvremeni klasik, saga o Groblju zaboravljenih knjiga stvorila je jedan od najupečatljivijih književnih univerzuma našega vremena, a Zafóna pretvorila u najčitanijeg španjolskog pisca nakon Cervantesa.

  Prerani odlazak Carlosa Ruiza Zafóna bolan je gubitak za njegovu obitelji i prijatelje, ali isto tako i njegove čitatelje širom svijeta. Kao mala utjeha ostaje činjenica da njegovo djelo i dalje živi te da će njegove knjige i dalje biti čitane i voljene.

   

  Više
 7. Odakle potječe kava?

  Odakle potječe kava?

  Mokhtar se bacio na istraživanje. Pretražujući informacije na internetu, brzo je naišao na dugogodišnju raspravu o podrijetlu kave i njezinu otkriću, koje su svojatali Etiopija i Jemen.

  Više
 8. Latica Bilopavlović Vuković: Kod prevođenja je najljepše što stalno učimo

  Latica Bilopavlović Vuković: Kod prevođenja je najljepše što stalno učimo

  Roman Glavni grad austrijskog pisca Roberta Menassea često se proglašava prvim velikim romanom o Europskoj uniji. Ovaj duhovit, zabavan, satiričan i na momente potpuno sulud roman s njemačkog je prevela Latica Bilopavlović Vuković.

  Latica Bilopavlović Vuković rođena je 1976. u Novoj Gradiški. Diplomirala je njemački i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija boravila je tri semestra na Sveučilištu u Mainzu. Godine 2002. počinje raditi kao književna i televizijska prevoditeljica, a zahvaljujući stipendijama, često boravi u prevoditeljskim kućama u Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj. Od 2007. članica je Društva prevoditelja, 2008. – 2013. bila je članica HZSU-a, 2013. –  2018. zaposlena u Vijeću EU-a u Bruxellesu. Od 2019. ponovno je članica HZSU-a.

  Više
 9. Roman "EEG" Daše Drndić dobio je Nagradu za najbolju knjigu prevedenu na engleski jezik

  Roman

  Nagradu za najbolji roman preveden na engleski jezik za 2020. godinu osvojio je EEG Daše Drdnić u prijevodu Celije Hawkesworth i izdanju nakladničke kuće New Directions.

  Nagrada se dodjeljuje za najbolje djelo fikcijske proze i za najbolju zbirku poezije prevedenu na engleski, a u potonjoj je kategoriji pobijedila libanonsko-američka pjesnikinja Etel Adan čiju je zbirku poezije Time s francuskog na engleski prevela Sarah Riggs.

  Više
 10. Željka Somun: Prijevod romana "Patria" pamtit ću po velikom veselju i silnim emocijama

  Željka Somun: Prijevod romana

  U okviru projekta Nošenje s nesigurnostima suvremene Europe na hrvatski jezik preveden je roman Patria, veličanstvena obiteljska i povijesna saga španjolskog pisca Fernanda Aramburua. Patriju je maestralno prevela Željka Somun, sjajna prevoditeljica koja je dosad prevela petnaestak romana i niz stripova.

  Željka Somun rođena je 1967., u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je španjolski jezik i književnost i francuski jezik i književnost 1992. Književnim prevođenjem bavi se od 2000. godine. Članica je DHKP-a od 2005. Članica je francuskog i španjolskog TransLaba.

  Sa Željkom Somun razgovarali smo o iskustvu prevođenja ovog velikog i značajnog romana.

  Više

Stavke 1-10 od 218

Prikaži po stranici