Novosti

 1. Praizvedba teksta Gorana Ferčeca na festivalu Steirischer Herbst u Grazu

  Praizvedba teksta Gorana Ferčeca na festivalu Steirischer Herbst u Grazu

  Jedan od luksuznih apartmana Grand Hotela Wiesler u Grazu scena je novog izvedbenog teksta Gorana Ferčeca, a u postavci Bojana Đorđeva. U ovom raskošnom i intimnom okruženju namijenjenom filmskim i glazbenim zvijezdama, vjerskim vođama i VIP poslovnim putnicima, glumac i glumica u bliskom kontaktu s publikom, kroz pet monoloških glasova, evociraju jedan drugi hotel – Grand Palace Hotel Haludovo, dekadentni raj za bogate američke kockare na otoku Krku u Hrvatskoj, tada u Jugoslaviji.

  Idejni tvorac i financijer tog hotela bio je američki multimilijunaš Bob Guccione, vlasnik porno/literarnog časopisa Penthouse. Guccione bio je uvjeren da je investiranjem u to igralište za odrasle pronašao lucidnu formulu za spajanje kapitalizma i socijalizma, i pomirenje hladnoratovskih neprijatelja. Grand Palace Hotel Haludovo nudio je svaku zamislivu razbibrigu uz dotad neviđeni luksuz u jednoj socijalističkoj zemlji, ali je i bankrotirao već 1973. samo godinu dana nakon raskošne inauguracijske zabave, padajući u sporu i sigurnu propast. Danas njegove ruševine predstavljaju ostatak mnogih ideja koje su se raspale – od Jugoslavije i njenog modela socijalizma i društvenog vlasništva,  preko tranzicije i privatizacije devedesetih, pa do načetog koncepta suvremene Europe.

  Više
 2. Volim enciklopedijske informacije, lažno satiričke podatke i javno prozivanje političkog djelovanja

  Volim enciklopedijske informacije, lažno satiričke podatke i javno prozivanje političkog djelovanja

  Čitateljski svijet Borne Sora

  Vrlo ozbiljan komičar, tako bi se možda najpreciznije moglo opisati Bornu Sora, jednog od pokretača sada već legendarnog portala News Bar te autora televizijskih emisija kao što su Montirani proces (kratko emitiran na HRT-u) i Prime Time (koji se trenutačno emitira na N1 televiziji). Teme za svoje satirične opservacije Sor crpi iz svakodnevice, koja je često nevjerojatnija i shizofrenija od bilo kakve mašte, što komičarima, naravno, otežava posao. Knjige koje čita bijeg su od svakodnevice, bijeg u neke druge svjetove čija stvarnost može biti jednako problematična kao i ova naša, ali barem često ima logičan početak i kraj.

  Više
 3. Hrvatski glazbeni zavod, najstarija glazbena ustanova u Hrvatskoj

  Hrvatski glazbeni zavod, najstarija glazbena ustanova u Hrvatskoj

  Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) najstarija je glazbena ustanova u Hrvatskoj. Osnovan je 1827. u Zagrebu kao društvo prijatelja glazbe. Tada je u javnosti bio poznat kao Musikverein (Glazbeno društvo) i djeluje neprekidno do danas, kada kao udruga građana ima više od 500 članova. Društvo je okupljalo glazbene amatere raznih zanimanja te neke profesionalne glazbenike, a prvi je koncert održalo 18. travnja 1827. u dvorani Kraljevske akademije (danas Gornjogradske gimnazije) na Katarininu trgu. Među svoje počasne članove HGZ je uvrstio Franza Liszta (1846.), a od pokrovitelja je najvažniji bio nadbiskup Juraj Haulik. Društvo je nekoliko puta mijenjalo ime, a od 1925. zove se HGZ. Godine 1876. uselilo se u vlastitu novosagrađenu zgradu u Gundulićevoj ulici, gdje se nalazi i danas. U zgradi je i prva zagrebačka koncertna dvorana, izvanredne akustike. Uz nju je 1895. dograđena zgrada s malom dvoranom, a obje su zgrade proglašene kulturnim dobrom.

  Više
 4. Selidba pod okriljem mraka

  Selidba pod okriljem mraka

  Poglavlje iz romana Patria Fernanda Aramburua


  Nakon nekoliko tjedana udovištva Bittori je otišla na nekoliko dana u San Sebastián. Ponajprije zato da više ne vidi nogostup na kojem su ubili njezina muža i da umakne zloćudnim pogledima susjeda, tolike godine ugodna suživota i onda, odjednom, sve se izokrene; i da ne mora svakodnevno prolaziti pored žvrljotina na zidovima i vidjeti onaj grafit na kiosku na trgu, jedan od posljednjih, koji prikazuje streljačku metu iznad pokojnikova imena, tek što su ga ispisali i već za nekoliko dana, zbogom.

  Ustvari, djeca su je na prevaru dovela u San Sebastián. Isuse Bože, treći kat! Pa ona je navikla živjeti na prvom.

  Više
 5. Serijal Millennium – više od 100 milijuna prodanih primjeraka

  Serijal Millennium – više od 100 milijuna prodanih primjeraka

  Knjige iz megapopularnog serijala Millennium dosad su prodane u više od stotinu milijuna primjeraka. Posljednji nastavak serijala, njegovo grand finale, bit će objavljen širom svijeta 22. kolovoza.

  "Već je nekoliko godina poznata činjenica da je serijal Millennium jedan od najuspješnijih književnih serijala na svijetu u moderno vrijeme, ali sada smo prešli tu magičnu granicu s prodanih sto milijuna primjeraka, a doći do te točke i dalje je nevjerojatno. Toliko čitatelja, posvuda na svijetu, zavrti ti se u glavi kada razmišljaš o tome", rekla je Eva Gedin, nakladnica i urednica serijala.

  Više
 6. Dobro jutro, luzeri

  Dobro jutro, luzeri

  1.

  "Želim intervjuirati Jenn J.", piše mi u mejlu znanica, zemljakinja, koja živi u Švedskoj.

  "Tko je Jenn J.?" pitam je.

  Jenn J. je vlasnica male trgovine platnenih vrećica. Živi na Upper West Sideu u New Yorku, sa svojim mužem, tri prekrasne kćeri i mačkom Pongom. Njezin website otvara pogled na njezin život, koji izgleda kao reklama za životnu sreću. Jenn J. je lijepa plava europska sjevernjakinja, njezin muž je visok, snažan, plavokosi sjevernjak, njihove kćeri su prekrasne, plavokose, preplanule tinejdžerke, vilinska stvorenja. Drvena kuća u domovinskoj sjevernjačkoj prirodi pripada snovima svakoga od nas, na travnjaku raste visoko snažno drvo, djevojčice sanjivo izviruju iz razapete mreže za ljuljanje, sunce šara po travnjaku, obitelj koja lješkari na travi potvrđuje da sreća postoji. I njihova trokatna kuća u New Yorku san je snova. Mjesto je izabrala Jenn J., koja je od djetinjstva znala da je New York njezin grad. Oduvijek je ozbiljno marila za ekologiju, a kao stilistica po zanimanju, dugo je razmišljala što bi ona osobno mogla učiniti da svijet postane boljim mjestom za život. A kada je izračunala koliko drveća žrtvuje svoje živote za papir kojim se omataju božićni pokloni, Jenn J. je shvatila da spas planete Zemlje leži u – vrećici. I dizajnirala je vrećice, vrećice organizere u koje ćemo spremiti cipele, sušila za kosu, tenisice, nakit, šminku, lijekove, čarape, kompjuterske kablove – sve što se može staviti u vrećicu, sve što ne traži vreću. Dizajnirala je vrećice s velikim početnim slovima, vrećice različitih boja i dezena, vrećice za djecu, za poklone, za božićne poklone. Jenn J. je za nas stvorila rajski svijet vrećica. Vrećice nam usput pružaju osjećaj da ćemo zajedno sa stvarima pospremiti u njih svoje boljke i strahove, svoje mane i svoje brige, da ćemo u svoje duše i misli konačno uvesti red. Hvala ti, Jenn J.!

  Više
 7. Knjiga na špici, Frakturina knjižara u Vinyl baru (1. - 6.7.)

  Knjiga na špici, Frakturina knjižara u Vinyl baru (1. - 6.7.)

  Okreni najbolju stranicu ljeta

  Fraktura – najbolja literatura zaposjeda centar Zagreba i u prostoru kluba Vinyl (Bogovićeva 3) od ponedjeljka 1. do subote 6. srpnja postavlja uzbudljivu pop-up knjižaru!


  U našoj knjižari, koja će se svaki dan od 10 do 21 sati moći posjetiti u prostoru dobro poznatoga gradskoga kluba, moći ćete pronaći više od 300 naslova vrhunske književnosti, najboljeg što nudi suvremena beletristika i publicistika. Cijene su snižene od 20 do 60%, ali ne samo to!

  Više
 8. Aleš Debeljak ili umijeće (p)ostajanja čovjekom

  Aleš Debeljak ili umijeće (p)ostajanja čovjekom

  Igor Štiks o Alešu Debeljaku u pogovoru knjizi Kako postati čovjek

  Ovo je pjesma tebi, bezimeni. Prvi stih pjesme broj 3, iz ciklusa Biografija sna, iz zbirke Rječnik tišine Aleša Debeljaka ošinuo me po licu kao neočekivani udar bure. Mogao sam imati šesnaest ili sedamnaest. 

  Bile su to ratne godine. Bio sam izbjeglica, pristigao iz opkoljenog Sarajeva, grada mog djetinjstva, u Zagreb, grad moje rane mladosti. Bio sam uvjeren u tom trenutku da mi se pjesnik izravno obraća. Kome drugome bi uopće mogle biti upućene ove riječi:

  I ne pišeš dnevnik, još nitko

  ga nije tko je kao i ti. Prepušten si sebi i nostalgiji

  za budućnošću.

  I onda, žestoko:

  Na svoj način preživjet ćeš logore

   za izbjeglice i oproštaj od lijepih ornamenata secesijske

  arhitekture.

  I, za kraj:

  Možeš ispiti šest boca a da ne oživiš svoj lik

  u ogledalu tuđeg sjećanja. Do kraja bit ćeš jedini i sam. Gotovo.

  Jedini i sam. Do kraja.


  Više
 9. Sedmi festival svjetske književnosti

  Sedmi festival svjetske književnosti

  Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

  Ove 2019. najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Nadamo se da je ovo početak višegodišnje suradnje zahvaljujući kojoj će se u najdugovječnijoj instituciji hrvatske kulture s jednakom pažnjom kao i kod izvedbi najvećih imena klasične glazbe koja su gostovala i gostuju u palači u Gundulićevoj 6 isto tako slušati najveća imena svjetske i domaće književne scene.

  Više
 10. Marko Pogačar preporučuje

  Marko Pogačar preporučuje

  Pjesnik, prozaik i esejist, Marko Pogačar (rođen 1984.) jedan je od najvažnijih glasova mlađe suvremene hrvatske književnosti. Za ovu je priliku odabrao pet Frakturinih naslova koje smatra posebno vrijednima pozornosti uz neizostavnu napomenu da bi već sutra taj izbor mogao izgledati drukčije.

  Više

Stavke 1-10 od 161

Prikaži po stranici