Književna Nagrada "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen 2017. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore pripala je romanu Me’med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića.

O nagradi je odlučio žiri 18. Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" u sastavu: Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec.

Predsjednik žirija Faruk Šehić u obrazloženju je kazao da roman Me'med, crvena bandana i pahuljica u najboljem smislu potvrđuje frazu koja kaže da život piše romane. "Radi se o autobiografskom romanu koji tematizira srčani i moždani udar te ne manje važan odnos oca i sina, kao i gorku sudbinu emigranta u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što ovaj roman odvaja od drugih jeste neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja, pun proživljene mudrosti. (…) Ova knjiga je napisana rukom odličnog pjesnika i lišena je svake artificijelnosti karakteristične za literarnu hiperprodukciju našeg doba. To je jedna od onih knjiga koju želite imati u svojoj biblioteci, kojoj se možete vraćati i iznova doživljavati istinsko čitalačko zadovoljstvo", naveo je Šehić.

U užem izboru za Nagradu “Meša Selimović” bili su i romani Luzitanija Dejana Atanackovića, Crvena voda Jurice Pavičića, Sunce ovog dana Vladimira Pištala i Calypso Ognjena Spahića.

Nagradu je Semezdinu Mehmedinoviću u Narodnom pozorištu Tuzla uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a dodjelom su u subotu navečer završeni Međunarodni književni susreti "Cum grano salis".