Ovogodišnji je dobitnik Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje francuski pisac Mathias Énard, a zaslužio ju je romanom Busola, koji će Fraktura u hrvatskom prijevodu Ivane Šojat objaviti u lipnju.

Nagrada će Mathiasu Énardu biti uručena na svečanom otvaranju Sajma knjiga u Leipzigu 22. ožujka 2017. u koncertnoj dvorani Gewandhaus, a dobitniku će pripasti i 20.000 eura.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade zaključilo je da se u vremenu podjela i mržnje Mathias Énard pokazao kao "izniman posrednik" i "strastven znanstvenik koji se ističe ogromnim znanjem i literarnom snagom", a njegov roman Busola progovara o višestoljetnom utjecaju Istoka na europsku kulturu te upozorava na isprepletenost islamske, kršćanske i židovske tradicije.

Leipziška književna nagrada za europsko razumijevanje jedna je od najvažnijih književnih nagrada u Njemačkoj, a od 1994. dodjeljuje se autorima čije knjige pridonose razumijevanju među narodima Europe, pogotovo onima srednje i istočne Europe, upućujući istodobno na njezinu raznolikost. Među dosadašnjim su dobitnicima Péter NádasImre KertészClaudio Magris, Bora Ćosić, Slavenka DrakulićJurij Andruhovič, Dževad Karahasan, Hugo Claus i Geert Mak.