Čitateljski svijet Krešimira Sučevića Međerala

Bez knjige je put do znanja teško zamisliv, čak i potpuno nemoguć, a to potvrđuje i Krešimir Sučević Međeral, najpoznatiji kao lovac u popularnom HTV-ovu kvizu Potjera. Krešimir je doktor lingvistike te mađarskog jezika i književnosti, vrsni je znalac i predan kvizaš, podjednako aktivan na svim frontovima, od pub-kvizova do televizijskih formata. Uz kvizove i putovanja u svoje strasti ubraja i čitanje.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ne baš. Počeo sam, naravno, sa slikovnicama, a onda je krenulo s Bibliotekom Vjeverica, ali ne mogu se baš sjetiti koja je bila prva knjiga.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Ne, iako su mi drage Besa od Jože Horvata i Sofijin svijet od Josteina Gaardera.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Svojedobno sam intenzivno čitao sve knjige Ephraima Kishona, međutim nemam osobitih preferencija. Volim pročitati i laganije štivo (ako baš nije chick lit), ali i zahtjevniju literaturu, ovisno o raspoloženju. Naročito su mi dragi putopisi Jasena Boke.

Što trenutačno čitate?

Trenutačno ništa, ali zadnje što sam pročitao bila je Zusakova Kradljivica knjiga.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Obično im postavim neka potpitanja, kako bih specificirao preporuku. Nemam neku univerzalnu knjigu koju bih uvijek preporučio.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Možda Tragovima Odiseja već spomenutog Jasena Boke. Odličan spoj putopisa i erudicije, kakvom i sâm težim.

Što je za vas čitanje, vežete li ga više uz slobodno vrijeme ili učenje, osobni razvoj ili zabavu…?

Ako je riječ o beletristici, onda prvenstveno zabava u slobodno vrijeme, uz eventualno osobni razvoj ako je riječ o mentalno zahtjevnijem štivu, poput Kundere ili Sartrea.

Koje vam je najdraže Frakturino izdanje?

Nisam siguran da sam čitao mnogo Frakturinih izdanja, ali čitao sam neke autore i naslove koje su objavili drugdje. Još prije deset godina sam čitao Antu Tomića i njegovu Ništa nas ne smije iznenaditi, a čitao sam i Franju Janeša i Jorge Bucaya. Također, bili su tu i Bilopavlović, Bauer i Mann, ali to su bile ili njihove knjige za djecu ili ono što sam pročitao u sklopu lektire što znači da nije nužno bila stvar izbora.

                                                                                                                                                                                                                                                         Fotografija: HRT press

Što čita Stipan Tadić, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara mlađe generacije doznajte ovdje, a koje vam knjige preporučuje pisac i dramaturg Goran Ferčec možete vidjeti ovdje!