Čitateljski svijet Nevene Rendeli

Uvijek vedra i širokog osmijeha, Nevena Rendeli zaštitno je lice HTV-a. Osoba je iz koje zrači pozitivna energija i koju se, barem prije nego što je postala majka, podjednako često moglo susresti na različitim modnim događajima i predstavljanjima knjiga.

 Moda i putovanja njezine su velike strasti, ali manje je poznato da je i čitanje vrlo, vrlo visoko na popisu njezinih prioriteta. Knjige su je oduvijek privlačile, a tu je ljubav dodatno zapečatila studiranjem na dva različita fakulteta. Diplome sa studija novinarstva te sociologije i talijanskog jezika i književnosti potvrdile su širinu njezinih interesa, a ljubavi prema pisanju i putovanju spojila je napisavši vodič Vodič jedne plavuše: Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku.

 No prije pisanja bilo je čitanje; čitanje kao početak i osnova.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Hm, baš prva? Nisam sigurna, moguće da je bio Šegrt Hlapić, ali sjećam se da sam gutala zbirku knjiga Prijatelji. Ali zato se sjećam i da sam se s 13 godina upisala u knjižnicu za odrasle (potjerale me tete iz dječje nakon što sam pročitala sve iz Hit biblioteke i cijeli opus Marije Jurić Zagorke) i prva knjiga koju sam posudila bila je Kučka Jackie Collins. Sjećam se i šamara koji sam dobila kad sam došla doma :)

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Uf, teško. Kod mene su često to knjige koje čitam trenutno, naravno ako sam njima oduševljena. Trenutno sam oduševljena pisanjem Elene Ferrante, a tako sam nekad obožavala sve što napiše Slavenka Drakulić.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

U 20-ima sam pobožno čitala sve što je napisala Slavenka Drakulić, prije toga Milan Kundera, pa onda malo kasnije Amelie Nothomb. Kao klinka sam čitala Agathu Christie, tako da da, kad mi se nešto svidi, moram pročitati sve od tog autora. Žanrovi mi nisu bitni. Volim jako i domaću literaturu od Ferića, preko Tomića do Mani Gotovac. Oduševljava me i Kristian Novak, oba njegova romana su sam vrh domaće književnosti!

Što trenutačno čitate?

Trenutno čitam rijetko i slabo, na moju veliku žalost. Ali život s dvije skoro jednogodišnje blizanke ne daje baš puno prostora za čitanje. Imam jednu anegdotu iz bolnice kad sam ih rodila. Naime morali smo ostati par dana duže tamo zbog njihove male porođajne težine i u jednom trenutku upala mi je pedijatrica u sobu dok sam ih dojila, obje, i čitala novi, tek izašao nastavak Elene Ferrante. Umrla je od smijeha i rekla mi da je to zadnja knjiga koju ću pročitati u sljedeće tri godine. Zasad se prevarila, uspjela sam u protekloj godini pročitati još jedan nastavak :)

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Uglavnom je to Raymond Carver a jedno vrijeme i Haruki Murakami: O čemu govorimo kad govorimo o trčanju. Kako i sama volim trčati, to mi je bila Biblija.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Uff, ne znam.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Za mene je čitanje sve to, ali i bijeg u neki novi svijet. Imam sposobnost čitati na najnevjerojatnijim mjestima i trenucima (priča s dojenjem to dokazuje). Ne trebam ni puno prostora ni mira, važno da se čita. Ujedno je knjiga i hrana za moju dušu, pa mogu reći da sam u posljednje vrijeme poprilično gladna.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Možda Stieg Larsson i Muškarci koje mrze žene! A vidim da je izašla i nova knjiga Slavenke Drakulić, moram ju imati.

 

Možete provjeriti i što čitaju Slavenka Drakulić, Darko RundekStipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriDomagoj Jakopović - Ribafish