Noćni ormarić glavnog urednika

Južni Tirol danas svi vide kao idiličnu zemlju, prepunu skijališta, mjesta za odličan odmor, međutim riječ je o regiji u kojoj je gotovo cijelo dvadeseto stoljeće bilo prepuno nemira, neslaganja i nacionalnih trvenja. Nakon Prvoga svjetskoga rata Južni je Tirol pripao Italiji iako je riječ o kraju pretežno naseljenom njemačkim stanovništvom.

Talijanska represija nad lokalnim stanovništvom – prvo fašistička, a nakon Drugog svjetskog rata i u demokratskom sustavu – provodila se, slično kao i u Istri u međuraću, u svim aspektima života, prije svega jezična – njemački je bio prognan iz svake javne komunikacije, od školstva pa do policijsko-žandarskih premetačina. Država se ranih sedamdesetih željela miješati u svaki aspekt života. Taj i takav Južni Tirol, u kojem se javio i opravdani gnjev lokalnog stanovništva, koji je od malih protesta prerastao u ozbiljni oružani, često i teroristički otpor talijanskoj državi, pozadina je na kojoj se događa radnja djela Eva spava Francesce Melandri, njezina prvog romana, koji je preveden na brojne svjetske jezike, a autoricu je lansirao među najzanimljivije i najčitanije suvremene talijanske pisce.

Paralelno se odvijaju dvije priče. U prvoj, iz sadašnjosti, Eva, glavna junakinja romana, uspješna menadžerica i organizatorica događanja, jednoga Uskrsa poduzima put od 1397 kilometara od krajnjeg sjevera Italije od Južnoga Tirola, do Kalabrije, da vidi Vita, svoga potencijalnog očuha, jedinog muškarca kojeg je njezina majka voljela, čovjeka koji joj je iako je bio žandar djetinjstvo učinio podnošljivijim. Druga se proteže kroz čitavo dvadeseto stoljeće i priča priču o Evinoj majci i njezinoj obitelji, o svim aspektima jednog siromašnog života žene koja se za sve morala izboriti sama.

No povijest je samo okvir romana, pozadina koju je Francesca Melandri istražila i kojom suvereno vlada, tako da joj tu ne promiče nijedan detalj, no ono što nas veže za ovaj roman su likovi, prije svega sama Eva, ali još više njezina majka Gerda. Gerda je prelijepa mlada djevojka koju je otac, tipični gubitnik, član nacističke stranke, koji je povjerovao obećanjima te je optirao da pronađe svoj bolji život negdje na Istoku, da bi se po završetku rata vratio u rodno mjesto, na početak, u siromaštvo i bijedu, iz koje nije uspio izvući ni sebe ni svoju obitelj, svoje sinove koji su bili borbeni pripadnici separatističkog pokreta, odbacio u ime viših ideala. Gerda, koja dobiva kćer iz afere sa sinom bogataša, koji ih, naravno, odbacuju, mlada je neobrazovana djevojka koja uspijeva postati kuharicom, uspijeva se probiti kroz život, a da pritom odgaja i svoju malu Evu, ona istinska je heroina dvadesetog stoljeća, žena koja želi živjeti i uživati u životu, rušeći pred sobom ustaljene norme.

Francesca Melandri kroz plastične likove, od glavnih do najsporednijih, kroz intimne, ali i masovne scene pred čitateljem iscrtava dinamičnu, moćnu obiteljsku sagu u kojoj se miješaju velika povijest koja gazi sve pred sobom, ali jednako tako i intimna ljudska priča koja se pamti. Veličanstven roman Eva spava čitatelja drži u napetosti i ne dozvoljava mu da zaspi sve dok ne zaklopi i posljednju stranicu, nakon čega još dugo razmišlja o likovima koji su mu živo pred očima.