Samo tjedan dana nakon što je primio Nagradu "Meša Selimović", romanom Me'med, crvena bandana i pahuljica Semezdin Mehmedinović osvojio je i Nagradu Mirko Kovač za književnost za 2017. godinu.

Nagrada je Semezdinu Mehmedinoviću uručena na petim Danima Mirka Kovača, u subotu 29. rujna u 19 sati u rovinjskom kinu Gandusio, a o dobitniku nagrade odlučio je žiri u sastavu Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović.

”Mehmedinović je vrhunski pjesnik, pa u ovom jezičkom sprezanju pokazuje sposobnost da poetskom igrom otkrije dubinu svoje filozofije historije i njenog djelovanja na pojedinca. (…) Emotivno potresan, intelektualno uzbudljiv, kompoziciono majstorski vođen kroz poetsko-narativne sekvence, a jezički doveden do savršenstva poetske naracije Mehmedinovićev roman spada u vrhunska djela književnosti na našem govornom području", kazao je Enver Kazaz u obrazloženju.

Nagrada Mirko Kovač dodijeljena je četvrti put u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Mirko Kovač u kategoriji za najbolji roman bili su Sabo je stao Ota Horvata, Doba mjedi Slobodana Šnajdera i Kad sam bio hodža Damira Ovčine.