Predstava Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti,

premijerno izvedena na Festivalu svjetske književnosti 2019.,

sljedeće izvedbe imat će

22., 23., 29. i 30. listopada te

16. i 30. studenoga 2019. u 20 sati

u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu (Gundulićeva 6).

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga glazbenog zavoda. Blagajna tijekom listopada radi od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a od 1. studenog od 18 do 20 sati.

               

"Posrijedi je doista 45-minutna senzacija, gdje glumac uz pomoć svega pet novih riječi (influencer, blokirani, šoping-centar, mobitel) prikazuje potpuno današnji Zagreb i današnju Hrvatsku i Krležu kakav bi bio da se rodio, recimo, 1983., a ne 1893. godine.
(...)
Ozren Grabarić pak igra samoga Krležu. On se pred nama pojavio kao lik iz spiritističke seanse. Krleža glavom i bradom."
- Tomislav Čadež, Jutarnji list

               

Jedno od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže održano je upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu "Moj obračun s njima", a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.
Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i Krležine marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživljena je Krležina riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, uz pratnju na klaviru Mateja Meštrovića, a režiju potpisuje Aida Bukvić.