Čitateljski svijet Tee Jurišić

Veselo, magično, razigrano, snovito – tim bi se epitetima mogao opisati stil slikarice i ilustratorice Tee Jurišić i ma koliko oni bili točni, ipak ne bi rekli ništa o suštini; o tome kako iz njezinih slika izbijaju čudesna snaga i privlačnost, kako se, unatoč infantilnosti na površini, u njima ipak krije nešto prijeteće, kako su slojevite i bogate.

Najviše su pozornosti privukle njezine serije radova o pogrešnim stihovima pjesama, kronologija jedne ljubavne veze, ali i naslovnice albuma i knjiga. Uz glazbu, upravo u knjigama nerijetko pronalazi inspiraciju za svoje čarobne crteže.


Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Mislim da je to bila Najljepše bajke svijeta, sjećam se da sam bila očarana ilustracijama i naslovnicom koja je imala prikaz nekakvog smaragdnog dvorca, a naziv je bio zlatne boje. Još uvijek ju imam, poluraspadnutu i oblijepljenu smeđim selotejpom.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Bit ću dosadna i reći Mali princ. To je jedina knjiga koju često nosim sa sobom na put. Najdraža je zato jer, iako sam ju pročitala puno puta, uvijek otkrijem nešto novo. Pretpostavljam da je to "nešto novo" zapravo staro, ali kako i ja starim, na drugi način doživljavam napisano.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Znanstvena fantastika, definitivno. Omiljeni autori se konstantno mijenjaju s vremenom, tako da mogu reći da mi je trenutno jako drag Arthur C. Clarke.

Što trenutačno čitate?

Uf, trenutno pokušavam čitati Veru Horvat Pintarić Od kiča do vječnosti, koju sam nadobudno posudila da se malo educiram, ali ispostavilo se da izbor 10 kilograma teške knjižurine ipak nije najidealnije štivo za vruće dane :)

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Ursula K. Le GuinLijeva ruka tame, sjećam se da je to jedna od rijetkih koje sam pročitala u jednom dahu, fantastična pripovijetka u kojoj autorica na sjajan način budi mentalne slike i doslovno vas prisiljava da vizualizirate čitav njen svijet.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

2001.: Odiseja u svemiru.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga više uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Sve zajedno, mislim da se čitanje odražava na sve aspekte koje si spomenuo.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Ona izdanja čije je naslovnice ilustrirao Dominik Vuković :)


Možete provjeriti i što čitaju Slavenka DrakulićDarko RundekStipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriDomagoj Jakopović - Ribafish