Čitateljski svijet Darka Rundeka

Nemoguće je precijeniti njegov utjecaj na suvremenu hrvatsku glazbu. Pjesme koje je radio s Haustorom, ali i kasnije, za vrijeme samostalne karijere, uvijek su bile nešto drugo, nešto više, kao da su postojale na razini drukčijoj od one koju obično očekujemo od pop-glazbe; kao da su govorile nekim drugim jezikom.

Osim što je vrhunski glazbenik, Darko Rundek je i redatelj, ostvario je i nekoliko glumačkih uloga, a igranje s elementima kazališta uvijek je bilo važno za njegov rad. I, naravno, čitanje. Određeni literarni utjecaji mogu se prepoznati u njegovim pjesmama, neke autore u njima i izrijekom spominje, a čitateljski svijet Darka Rundeka šaren je, eklektičan i prožet različitim utjecajima – baš kao i njegova glazba.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Mislim da je to bila Družina Sinjega galeba. Sjećam se mirisa i boje tog papira i snage sentimenata koje je izazvala.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Da. Najdražih nekoliko knjiga nisam pročitao. A čitam ih već godinama.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Ako govorimo o beletristici, volim kratku priču, iako mi je draga i širina sugestije koju nudi roman. Nisam baš čitalac žanrovskih romana, ali volio sam Le Carréa, Winnetoua, Luna kralja ponoći… Nemam omiljenu nacionalnu književnost, ali diraju me Rusi.

Što trenutačno čitate?

David Byrne: Sve o glazbi.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

The Essential of Rumi Colemana Barksa. Iako Iranci koje sam u zadnje vrijeme sretao malo dovode u sumnju te prijevode, to je knjiga koja inspirira. Sa Sandom Hržić sam se dugo bavio prijevodom “Jezika ptica”, spjeva Rumijevog starijeg suvremenika Atara, također Iranca. Drago nam je da će to kapitalno djelo uskoro biti dostupno na hrvatskom.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Izabrane pjesme od Rilkea, antologija s prijevodima Ante i Trude Stamać, nekako mi je po ukusu.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Sve to.

Imate li najdraže Frakturino izdanje? 

Primo Levi: Zar je to čovjek.

                                                                                                                                                                                                                        Fotografija: Tomislav Čuveljak/Facebook


Što čita Stipan Tadić, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara mlađe generacije doznajte ovdje, a kako izgleda čitateljski svijet Krešimira Sučevića Međerala, lovca iz televizijskog kviza "Potjera", pogledajte ovdje!