Odabrano je 28 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International.


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2018. godinu, a među 28 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga našla su se i Frakturina izdanja: 

Najljepše hrvatske knjige sudjelovat će na međunarodnom natječaju BestBook Design from all over the World, koji će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te na izložbi Book Art International, koja se organizira tijekom Sajma knjiga u Frankfurtu. 

Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga pristiglo je 147 izdanja, a o izboru je odlučio ocjenjivački sud u sastavu akademik Tonko Maroević, akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica u Grafičkoj zbirci NSK Charlotte Frank. 

Iz obrazloženja odluke ocjenjivačkog suda: 

Razmjerno velika ponuda novih knjiga govori o uvećanom zanimanju hrvatskih izdavača za primjerenu opremu, a ove godine možemo potvrditi i uvećanu opću razinu estetskog oblikovanja. Pri odabiru smo nužno vodili računa o žanrovskim specifičnostima i kategorijama izdanja, a najradije i najodređenije smo se odlučivali za knjige pročišćena izraza i elementarne likovne sintakse, premda su nas privukli i pojedini primjerci bogate i kompleksne imaginacije, a također i dosjetljive solucije humornog predznaka. Prilikom selekcije vodili smo također računa da ne ponavljamo tipološka rješenja poznata iz prošlogodišnjih ponuda, nastojeći na izložbi prezentirati što svježije i što originalnije djelo.
- akademik Tonko Maroević

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Book and Type Museum u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Sve naslove predstavnike Hrvatske lijepe knjige 2018. možete pronaći na: http://www.nsk.hr/odabrane-najljepse-oblikovane-hrvatske-knjige-u-2018-godini/.