Na večeri poezije,

u četvrtak 25. travnja 2019. u 20 sati

predstavit ćemo nove zbirke

Josipe Gogić Žena žutih očiju,

Miroslava Kirina Malešne,

Suzane Matić Usnena predaja,

Lare Mitraković Dva puta za jug i

Davora Šalata Zvijezde, davna lica spašenih.

U dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa (Varšavska 3) razgovor s pjesnicima vodit će Irena Matijašević i Miroslav Mićanović.

               

               

“Izravnost i žestina u knjizi pjesama Žena žutih očiju jedan su od mogućih odgovora na ravnodušnost svijeta, odgovor koji neumorno veže riječi i život nemajući samilosti "prema ranjenim dušama". (...) Uporno se vraćajući samoj sebi, poezija Josipe Gogić, s okrutnošću i sjetom, istodobno, otvara krug života i smrti, trajanja i nestanka, vjerujući da će tako pronaći svoj početak, svoga čitatelja.”

- Miroslav Mićanović

“Knjiga mikrofikcija Miroslava Kirina Malešne ogleda se u vlastitoj raznovrsnosti i raznorodnosti. (...) Čitatelja u ovoj knjizi zatječe njegova sjena, ono što ga u čitanju prati, a njezina autora čini iznimnim i važnim: ako pisanje nije pouzdana ulaznica za vječnost, jest dio one radosti koju ne obasjava samo vidljivo i jasno.”
- Miroslav Mićanović

“Snaga poezije Suzane Matić je u tome što emocija nije prezrena, što subjekt može bježati od nje, i govoriti da je očvrsnuo ili 'odrvenio', i mi mu donekle vjerujemo, ali u presudnim trenucima, kad je zaista apsolutno iskren, on nam i dalje pjeva istu, jednu jedinu pjesmu, a to je pjesma ljubavi.”
- Irena Matijašević

“Poezija Lare Mitraković s nevjerojatnom mladenačkom lakoćom pregazi granicu živog i mrtvog, granicu sebe i drugih, pa tako osim što se obraća mrtvima koje oživljava, ona sebe poistovjećuje s nekom od pojava ili sa živim bićima u prirodi, najčešće stablom.”
- Irena Matijašević

“Poezijom se spaja nespojivo i priziva ono što nazivamo odsutnošću, privremenom udaljenošću. Zvijezde: njihova svjetlost, strogo i hladno, lebdi nad životima drugih. Davna lica spašenih: čija su i tko je spašen? Zašto, gotovo neporecivo, vjerujemo da se to odnosi na nas, na naša lica i naše živote? (...) U pjesmama Davora Šalata, "tim strpljivim labirintima linija", ocrtava se povijest predmeta i njihovih skrivenih bivanja, povijest našeg čitanja, radosti i stradanja.”
- Miroslav Mićanović