Što je feminizam danas? Koji su njegovi suvremeni zahtjevi, a koja su mu ograničenja? Zašto nam je potreban i je li nam, u ovom trenutku u povijesti, potrebniji nego ikad? Kako se feminizam prilagodio novom, tehnološkom dobu?

Ovo su samo neka od pitanja na koje će odgovore ponuditi sudionice festivala FEMINIZAM JE ZA SVE, četverodnevnog festivala koji uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave, a koji u fokus stavlja brojne feminističke teme.

Festival FEMINIZAM JE ZA SVE održat će se od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji - prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3), a u četiri dana njegovi programi ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina. 

U okviru festivala održat će se večer poezije i šest tribina: četiri tribine odnosno okrugla stola na kojima će sudjelovati više autorica i dvije tribine Razotkrivanje. Sudionice festivala bit će Asja Bakić, Sanja Baković, Rada Borić, Ana Brnardić, Anda Bukvić Pažin, Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Slavenka Drakulić, Nataša Govedić, Barbara Gregov, Maša Grdešić, Monika Herceg, Lea Horvat, Željka Horvat Čeč, Sonja Hranjec, Zsófia Lóránd, Neva Lukić,  Danijela Lugarić Vukas, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Marija Ott Franolić, Romana Perečinec, Sibila Petlevski, Barbara Pleić Tomić, Lana Pukanić, Mima Simić, Jelena Tešija, Jelena Veljača, Darija Žilić, Jasna Jasna Žmak...

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje osam knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: jedna knjiga iz povijesti feminizma – Zsófia Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji, jedna knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje), i šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maša Grdešić, Zamke pristojnosti, Lea Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbara Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lana Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasna Jasna Žmak, One stvari.

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena! Kako se na taj dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba, tako će ove godine i festival FEMINIZAM JE ZA SVE biti prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima i na kojem se nastavlja borba za jednakost!

Program

Nedjelja, 8. 3.
19.30
Poezija je ženskog roda: Sanja Baković, Ana Brnardić, Monika Herceg, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Sibila Petlevski i Darija Žilić, moderira Romana Perečinec
Glazbena pratnja: Nina Bajsić

Ponedjeljak, 9. 3.
18.00
Feminizam za kućnu upotrebu: Slavenka Drakulić, Lea Horvat i Barbara Pleić Tomić, moderira Marija Ott Franolić
20.00
Razotkrivanje: Zsófia Lóránd, vodi Danijela Lugarić Vukas
(Simultani prijevod s engleskog jezika.)

Utorak, 10. 3.
18.00
Forsiranje feminizma: Rada Borić, Maša Grdešić i Lana Pukanić, moderira Anda Bukvić Pažin
20.00
Feminizam je za sve: Nadežda Čačinovič, Lada Čale Feldman, Sonja Hranjec, Mima Simić, Jelena Tešija i Jelena Veljača, moderira Barbara Gregov

Srijeda, 11. 3.
18.00
Hrvatske kuje: Asja Bakić, Mima Simić i Jasna Jasna Žmak, moderira Željka Horvat Čeč
20.00
Razotkrivanje: Slavenka Drakulić, vodi Nataša Govedić

 

Ulaz na festival je slobodan, a broj mjesta je ograničen.

Organizator festivala FEMINIZAM JE ZA SVE je nakladnička kuća Fraktura.

Partneri festivala: Urania – prostor kreacije i Balassi Institut.

Medijski pokrovitelji festivala: 24sata, Express, VoxFeminae.net, Libela.org, Journal.hr.