Predstava “Emet” Ivane Šojat Hrvatskog narodog kazališta u Osijeku najbolja je predstava u cjelini festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani, a Nagradu Marul za režiju dobio je i redatelj predstave Samo M. Strelec.

Na festivalu hrvatske drame 29. Marulićevi dani, koji se održavao od 23. do 30. travnja 2019., prikazano je 12 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru izbornice dr. art. Mire Muhoberac. Dobitnici ovogodišnjih nagrada Marul obznanjeni su na svečanom zatvaranju festivala u HNK Split. Ocjenjivački sud u sastavu Anja Šovagović Despot, glumica, Ivan Plazibat, redatelj, Dinka Jeričević, scenografkinja, Ana Prolić, dramaturginja, i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja, odlučio je većinom glasova nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini dodijeliti predstavi Emet” Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U obrazloženju stoji:
Već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, Emet, upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, Emet, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost - Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne.
Predstava umnogome prekoračuje granice očekivanog; duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh, kako onaj karnevalski, opori, tako i onaj topli, nježni, dječji.

Jedna od najsnažnijih scena, izvrsno igrana, jest upravo mučni prizor zlostavljanja, incesta, no, unatoč tomu, ovo je predstava koja ne bježi od topline oprosta i razumijevanja za bivše rane onih koji postaju zlotvorima te time nastavljaju lanac nesreće sve do trenutka kada glavna junakinja, simbolički označenog imena - Lucija, ne odluči osvijetliti mračni prostor potisnutih sjećanja.
Predstava osječkog HNK-a dovodi u pitanje mnoge dihotomije, baveći se značajnim temama kao što su pitanje odnosa realnog i irealnog, krivnje i kazne, unutarnjeg i izvanjskog, snova i umjetnosti, ljubavi i nasilja. Spajanje naizgled nespojivog je trajno na snazi. Takav je postupak prisutan i u načinu glumačke igre u kojoj se isprepliće tragično i groteskno. Emet, baš poput kineske kutije, otvara nekoliko razina stvarnosti: započinje aktualnim trenutkom, a onda se polako, gotovo neprimjetno, preoblikuje u svijet o kojem autorica pripovijeda. No, i taj je svijet nastanjen paralelnim stvarnostima poput labirinta koji izaziva osjećaj vrtoglavice, kako kod nje, tako i kod gledatelja. 

Nagradu Marul za režiju većinom glasova dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave Emet Ivane Šojat, uz obrazloženje:
Neobičnim, začudnim, uzbudljivim i neočekivanim scenskim rješenjima kao i grotesknim, mjestimice brutalnim, a često duhovitim redateljskim postupcima, Samo je Strelec neuobičajeno predano režirao ovaj mračni psihološki triler u kojem dominiraju uznemirujuće istine i potresni krugovi smrti. Redateljski rukopis vrlo je precizno sjedinjen s dramaturgijom i dramatizacijom moćne priče s kriminalnim dosjejima Ivane Šojat, a vječna težnja za dobrotom probija kroz mračne pukotine ove katarzične predstave.

Više o ostalim ovogodišnjim dobitnicima nagrade Marul možete pronaći ovdje.