Drama hrvatskog pisca i dramatičara Dine Pešuta (Pret)posljednja panda ili statika bit će izvedena u austrijskom Burgtheateru, jednoj od najcjenjenijih pozornica njemačkog govornog područja.

Drama je praizvedena 2015. režiji Saše Božića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je dobila vrlo dobre kritike i gostovala je na nizu vrlo prestižnih festivala. Pešut je za dramu 2013. dobio Nagradu Marin Držić, a u obrazloženju stručnog žirija istaknuto je da je "Riječ o drami pisanoj rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću s istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasijeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira povijest bolesti naših prostora".

Premijera predstave u bečkom Burgtheatru bit će 26. rujna, a redatelj je Nicolas Charaux. Raspored izvedbi možete provjeriti ovdje.