Događaji

 1. Fraktura na Beogradskom sajmu 2017.

  Fraktura na Beogradskom sajmu 2017.

  Fraktura treći put, s velikim zadovoljstvom, izlaže svoje knjige na Beogradskom sajmu. Zahvaljujući Makart distribuciji, koja će nas ugostiti na svom štandu, bit ćemo u društvu sjajnih knjiga, autora i izdavača iz Srbije. Prethodne dvije godine čitatelji i javnost obradovali su nas velikim interesom za naše knjige i autore i time nas uvjerili da književnost i riječ ne poznaju granice.

  Od prošlogodišnjeg druženja objavili smo čitav niz naslova kojima želimo zaokupiti i uznemiriti misli i maštu čitatelja: od potresne i amblematske priče Slavenke Drakulić o Milevi Einstein (Mileva Einstein, teorija tuge), romana Rezalište Igora Štiksa, koji zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, preko Knjige o moru Mortena A. Strøksnesa za koju kažu da je "pravi izazov za uobičajeno shvaćanje proze" i da je poput Hemingwayeva Starca i mora, ili pak povijesnog trilera Malaparte, smrt kao ja Rite Monaldi i Francesca Sortija, u čijem je središtu književnik Curzio Malaparte, veliki zavodnik i enfant terrible fašističkog pokreta, pa sve do kapitalnog povijesnog djela Do pakla i natrag – Europa 1914.–1949. Iana Kershawa.

  Više
 2. Predstavljanje "Rezališta" Igora Štiksa u Beogradu

  Predstavljanje

  Igor Štiks predstavit će beogradskim čitateljima

  svoj novi roman Rezalište

  u četvrtak 26. listopada 2017.u 19 sati

  u Galeriji Polet, Cetinjska 2, Beograd.

  Više
 3. Julia Franck i Mirko Božić na mostarskom festivalu Poligon

  Julia Franck i Mirko Božić na mostarskom festivalu Poligon

  Festival Poligon 2017.

  Julia Franck i Mirko Božić: Različiti jezici, ista adresa: Zapad i Kristalno zvono

  Subota, 23. rujna 2017. u 19 sati

  Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Trg hrvatskih velikana bb, Mostar

  Više
 4. Predstavljanje "Kultne posude" Omera Raka u Šibeniku

  Predstavljanje

  Pozivamo vas na predstavljanje romana

  Omera Raka

  Kultna posuda

  u petak 22. rujna 2017. u 18 sati

  u Muzeju grada Šibenika, Gradska vrata 3.

  Uz autora o knjizi će govoriti Dragan Zlatović i Seid Serdarević.

  Više
 5. Festival svjetske književnosti 2017. – 2. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti 2017. – 2. konferencija za novinare

  Pozivamo vas na konferenciju za novinare Festivala svjetske književnosti koja će se održati u ponedjeljak 28. kolovoza u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb).

  Peti Festival svjetske književnosti predstavit će njegov programski direktor Seid Serdarević, Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb, dr. Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Hrvatska, Goran Gavranović, glavni urednik 24sata, Stefan Hertmans, gost prošlogodišnjeg FSK-a, belgijski pisac i autor otvorenog pisma Europi, i ovogodišnji festivalski gost Aleš Šteger, slovenski pisac i urednik.

  Više
 6. Festival svjetske književnosti 2017. - 1. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti 2017. - 1. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti ove 2017. godine održava se već peti put. Od prve godine, 2013., Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike, te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene. Kroz godine Festival je zahvaljujući i Programskom odboru (Tomislav Bogdan, Tomislav Buntak, Goran Ferčec, Ivan Janjić, Jasna Kovačević, Bruno Kragić, Seid Serdarević, Sibila Serdarević, Vladimir Šagadin) i raznim prijateljima Festivala dobivao nove programe, pa smo ubrzo uključili filmski program s filmovima nastalima ili po scenarijima pisaca ili po književnim djelima. Programe smo nadograđivali i uvodili nove kako bi publika bila što više uključena. Od svoga drugoga izdanja Festival radi na promicanju čitanja među mladima te je program književnih matineja jedan od najuspješnijih, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci, svake godine biraju neke od suvremenih autora te predstavljaju po jedno njihovo djelo.

  Već od prve godine organiziramo izložbe eminentnih predstavnika hrvatske likovnosti, od diplomanata Akademije likovnih umjetnosti do akademika. Mnogobojni umjetnici svakoga ljeta čitaju knjige naših gostiju te rade svoje likovne interpretacije, kojih je već više od stotinu na do sada četiri organizirane izložbe. Toga programa ne bi bilo bez nemalog entuzijazma Tomislava Buntaka, a galerijski prostor i ove godine daje nam Moderna galerija u svojoj kultnoj galeriji Josipa Račića. Ove godine izložba će biti svečano otvorena 31. kolovoza.

  Više
 7. Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  „Sindrom ljetne knjigomanije“ službeno se javlja na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  Ako je itko zaslužio odmor ove godine, to su knjige. Iza njih je burna godina, s tim ćemo se svi složiti. Predugo su sjedile na skladištima, sunce odavno nisu vidjele. Zaslužile su da ih zgrabimo u ruke gdje god planiramo ići! Prava prilika za to je Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu koji se održava od 6. srpnja do 16. srpnja!

  U paviljonu 7A koji se nalazi s desne strane ulaza na velesajam, uskoro će Vas dočekati pravo šarenilo izbora. Najbolja izdanja knjiga na jednome mjestu predstavit će osam različitih izdavača s ponudom koju ne biste smjeli propustiti. Vrhunski hit naslovi i aktualne uspješnice očekuju čitatelje po popustima od 20 do 80 posto!

  Otkrijte što su za Vas pripremili Fokus, Fraktura, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Profil, VBZ, Znanje i 24 sata Knjige!

  Radno vrijeme Ljetnog sajma knjiga je od 10 do 21 h.

  Više
 8. Frakturini autori na 10. vRIsku

  Frakturini autori na 10. vRIsku

  10. riječki festival autora i sajam knjiga vRIsak održat će se u Rijeci i u Velom Lošinju od 31. svibnja do 10. lipnja 2017. Na vRIsku i ove godine gostuju Frakturini autori. Slavenka DrakulićLudwig BauerClaudio Magris i Guido Snel predstavit će svoje knjige i sudjelovati u diskusijama.

  Evo rasporeda njihovih nastupa:

  Srijeda 31. svibnja, 18 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Književnost između azila i egzilaSlavenka DrakulićMileva Einstein, teorija tuge
  S autoricom razgovara Vojo Šiljak

  Nedjelja 4. lipnja, 16 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Obrnuta uloga: profesori i studentiClaudio Magris i Nikola Petković

  Nedjelja 4. lipnja, 18 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Geneza knjige: Od rukopisa do prijevodaClaudio Magris, Milan Rakovac, Ljiljana Avirović, Nikola Petković

  Više
 9. Nagrada "Prozart" za Miljenka Jergovića

  Nagrada

  Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival "PRO-ZA Balkan" iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju suvremene književnosti na Balkanu.

  "Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna djela. Od proznog prvijenca, knjige kratkih priča Sarajevski Marlboro do najnovijih djela, Jergović svojim osebujnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovijedajući povijest svoje i drugih obitelji. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora“, obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade.

  Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsjednik, umjetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, ravnatelj Festivala.

  Ovogodišnji, peti Festival "PRO-ZA Balkan" održat će se od 28. do 30. svibnja u Skopju, a Miljenku Jergoviću nagrada Prozart bit će uručena 30. svibnja na završnoj svečanosti.

  Više
 10. Frakturini autori na Zagreb Book Festivalu

  Frakturini autori na Zagreb Book Festivalu

  Na trećem Zagreb Book Festivalu, koji će se održati od 22. do 28. svibnja 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt, gostovat će i Frakturini autori. Karl-Markus GaußĐurđa KneževićNeda Miranda Blažević-Krietzman predstavit će svoje nove knjige, a Karl-Markus Gauß sudjelovat će i u dvije festivalske diskusije.

  Evo rasporeda njihovih nastupa:

  ponedjeljak 22. svibnja u 20 sati, Ljetna pozornica MUO
  Diskusija Žene, manjine i ostatak svijeta
  Sudjeluju: Erica Fischer, Karl-Markus Gauß i Ece Temelkuran; moderira Morana Kasapović

  utorak 23. svibnja u 12 sati, Kulturni klub MUO
  Predstavljanje knjige i šetnja Zagrebom: Karl-Markus GaußOči Zagreba
  Sudjeluju: Karl-Markus Gauss i Seid Serdarević

  utorak 23. svibnja u 18 sati, Ljetna pozornica MUO
  Predstavljanje knjige: Đurđa KneževićPravila igre
  Sudjeluju: Đurđa Knežević, Gordana Crnković i Seid Serdarević

  Više

10 objava

Prikaži po stranici
po stranici