Čitateljski svijet Petra Štefanića

U posljednje vrijeme najpoznatiji kao voditelj emisije Pressing na kanalu N1, Petar Štefanić svoju je novinarsku karijeru godinama gradio kroz niz različitih političkih emisija na HRT-u, gdje je radio kao novinar, urednik i voditelj. Osim posla određuju ga i aktivnosti kojima se bavi u slobodno vrijeme, a među njima kraljevsko mjesto zauzima – čitanje. Opće je mjesto da novinar mora biti informiran i imati široko znanje, a za te pretpostavke nema boljeg recepta od čitanja, čitanja i još malo čitanja.

Što dakle čita Petar Štefanić?

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ne sjećam se zapravo, vjerojatno neka lektira, nešto što mi je škola definirala kao zadaću. Sjećam se i naslova Kroz pustinju i prašumu Henryka Sienkiewicza, neke knjige Karla Maya, Branka Ćopića, da, se to čitalo u počecima.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Teško je odgovoriti samo s jednom, tu ste u pravu. Godinama sam odgovarao da je to A sunce izlazi Ernesta Hemingwaya, nakon toga sam ih pročitao dosta koje su ušle u uži izbor. No, recimo da mi je ona i dalje najdraža.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Čini se nekako da najviše čitam Francuze. U zadnje vrijeme mi je Michel Houellebecq omiljen, a volio sam i te egzistencijalističke autore poput Sartrea i Camusa čitati.

Što trenutačno čitate?

Jordan Peterson: 12 pravila za život.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Preporučujem često Freudove knjige, posebice Budućnost jedne iluzije i Nelegodu u kulturi, te posebno Koncolgor na Savi Ilije Jakovljevića.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Možda bi to bila druga knjiga iz ciklusa Moja Borba Karla Ovea Knausgaarda.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Vežem ga najviše uz slobodno vrijeme, eskapizam svojevrsni, zaborav banalnosti u kojoj svakodnevno funkcioniram i od ovog što ste ponudili je svakako osobni razvoj.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Ako i imam, ne znam da je to Fraktura izdala.


Možete provjeriti i što čitaju Stipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriNevena RendeliDarko RundekZoran Predin, Sara Renar, Morana Zibar...