Čitateljski svijet Svena Popovića

Svojom prvom knjigom, zbirkom priča Nebo u kaljuži, mladi pisac Sven Popović skrenuo je pozornost na sebe, a već se idućom, uspjelim romanom Uvjerljivo drugi, uspio etablirati kao potvrđeni autor, kao glas generacije. 

Iako na početku romana kaže "Ovaj roman nije o mojoj generaciji niti joj je posvećen", jasno je da i ta rečenica pršti autoironijom, koja je i inače jedno od važnih obilježja stila ovog autora. Iz Popovićeve je proze očito da je riječ o piscu koji mnogo čita, o autoru koji je vlastitu poetiku izgradio na čvrstim temeljima ogromnog broja pročitanih knjiga, kako klasika tako i suvremenika.

Sjećate li se koja je prva knjiga koju ste pročitali?

Ja sam ti oduvijek bio ful pametan, tak' da ti je prva knjiga koju sam pročitao Srce tame Josepha Conrada, a odmah nakon toga progutao sam Infinite Jest Davida Fostera Wallacea. Dobro, sad ozbiljno. Ne sjećam se točno, ali sjećam se koju su mi knjigu čitali prije spavanja. U pitanju je Hobit J. R. R. Tolkiena. Knjiga, kao i sjajni vizuali knjige i dalje su mi urezani u pamćenje, tako da je to na neki način prva knjiga koju sam pročitao. Bijeli klaun Damira Miloša je, doduše, prva knjiga koja je ostavila malo jači utisak na mene.

Koja vam je najdraža knjiga? Možete li uopće odgovoriti na ovo pitanje, postoji li samo jedna?

Mogu, gledam to kao na to koju bih knjigu nosio na pusti otok, tako da je moj odgovor: Školice Julija Cortázara. Zašto? Zbog nevjerojatne poetičnosti, zbog humora, zbog bezbroj kombinacija kroz koje možemo čitati taj roman.

Imate li najdraži žanr, autora, nacionalnu književnost?

Žanr i ne baš, ali možda nešto od ovog niza: transrealism/weird fiction/tvrdokuhani krimić/magijski realizam. Najdraži autor mi je možda Roberto Bolaño. Možda maloprije spomenuti Cortázar. Nije ni Rabelais loš. A bome ni Salinger. Ni tata Hemingway. Super su i Boris Vian i onaj manijak Emile Ajar. Mislim da se odgovor koja mi ja nacionalna književnost najdraža nalazi u prijašnjem odgovoru.

Što trenutačno čitate?

Dvije knjige Marlona Jamesa: John Crow's Devil i A Brief History of Seven Murders, zatim Collected Stories Petera Careyja, a iznova čitam Permutacije Marija Glavaša. Tu su i Ponoćna mandala Wolfa Wondratscheka i Stogodišnje djetinjstvo Amira Alagića.

Postoji li neka knjiga koju redovito preporučujete ako vas netko pita što čitati? To ne mora nužno biti knjiga koju najviše volite, već neka koja vam je draga, a mislite da bi se mogla svidjeti i drugima…

Rani Murakami, nešto tipa Moj slatki Sputnik. Svoju prozu također redovito preporučam. Nine Stories J. D. Salingera i Drugi Ljudi na Mjesecu Antuna Šoljana.

Za koju knjigu smatrate da najbolje reprezentira vaš ukus?

Pseudo od Emilea Ajara.

Što je za vas čitanje? Vežete li ga uz slobodno vrijeme, posao, učenje, osobni razvoj, zabavu…?

Čitanje je najveći dio pisanja. Također je i opsesija. Neka ostane na tome, da ne pametujem.

Imate li najdraže Frakturino izdanje?

Kaj ja znam, toliko sam puta žicao Vlatku da mi šalje knjige da sam se pogubio. Trenutno mi je najdraže izdanje moja knjiga.

Foto: Saša Zinaja

Možete provjeriti i što čitaju Stipan Tadić, jedan od najboljih mladih hrvatskih slikaraKrešimir Sučević-Međeral, lovac iz televizijskog kviza "Potjera"novinar Domagoj Novokmetvoditeljica i glumica Iva Šulentićprevoditeljica Ana Badurinaspisateljica Francesca MelandriDarko Rundek...