Blog

 1. Fraktura na Beogradskom sajmu 2017.

  Fraktura na Beogradskom sajmu 2017.

  Fraktura treći put, s velikim zadovoljstvom, izlaže svoje knjige na Beogradskom sajmu. Zahvaljujući Makart distribuciji, koja će nas ugostiti na svom štandu, bit ćemo u društvu sjajnih knjiga, autora i izdavača iz Srbije. Prethodne dvije godine čitatelji i javnost obradovali su nas velikim interesom za naše knjige i autore i time nas uvjerili da književnost i riječ ne poznaju granice.

  Od prošlogodišnjeg druženja objavili smo čitav niz naslova kojima želimo zaokupiti i uznemiriti misli i maštu čitatelja: od potresne i amblematske priče Slavenke Drakulić o Milevi Einstein (Mileva Einstein, teorija tuge), romana Rezalište Igora Štiksa, koji zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, preko Knjige o moru Mortena A. Strøksnesa za koju kažu da je "pravi izazov za uobičajeno shvaćanje proze" i da je poput Hemingwayeva Starca i mora, ili pak povijesnog trilera Malaparte, smrt kao ja Rite Monaldi i Francesca Sortija, u čijem je središtu književnik Curzio Malaparte, veliki zavodnik i enfant terrible fašističkog pokreta, pa sve do kapitalnog povijesnog djela Do pakla i natrag – Europa 1914.–1949. Iana Kershawa.

  Više
 2. Predstavljanje "Rezališta" Igora Štiksa u Beogradu

  Predstavljanje

  Igor Štiks predstavit će beogradskim čitateljima

  svoj novi roman Rezalište

  u četvrtak 26. listopada 2017.u 19 sati

  u Galeriji Polet, Cetinjska 2, Beograd.

  Više
 3. Oproštaj sa Slavkom Goldsteinom

  Oproštaj sa Slavkom Goldsteinom

  Ovih dana kao i svi mi ovdje često mislim na Slavka Goldsteina, na čovjeka koji je sav svoj život usmjerio i posvetio knjizi i pisanoj riječi.

  Više
 4. David Lagercrantz o Millenniumu

  David Lagercrantz o Millenniumu

  "Bio sam uplašen hoću li nanijeti nepravdu svijetu kojega je stvorio Stieg Larsson, pažljivo sam upoznavao taj svijet i njegove kodove. No nadasve je bilo potrebno shvatiti neobičan, čudesan i zanimljiv karakter Lisbeth Salander. No sada je onda dio mene!"


  Kako je na vas utjecala pažnja oko romana "Što nas ne ubije"?

  "Nisam mogao ni zamisliti kakav će efekt vijest o novom četvrtom romanu prouzročiti. Mislio sam da će ljudi slegnuti ramenima i nastaviti živjeti svoje živote, ali umjesto toga švedski i svjetski mediji napola su poludjeli i sve je naprosto eskaliralo. Naravno, maštao sam da će roman doživjeti uspjeh; ja sam nepopravljivi sanjar. Kada se inače nađem u najtežim trenucima, zamišljam trijumf, ali uglavnom se razočaram. No ovaj puta reakcije su me zapanjile."

   

  Kako ste pronašli motivaciju da napišete još jednu knjigu u seriji?

  "Stieg Larsson je stvorio fantastični svijet koji me neprestano nadahnjuje. Tijekom prazničkog putovanja s obitelji na pamet mi je pala jedna ideja te me obuzela jednako grozničavo kao i kada sam pisao Što nas ne ubije. Moj san i moja neuroza su patili, ali definitivno ne i moje pisanje."

   

  Više
 5. Julia Franck i Mirko Božić na mostarskom festivalu Poligon

  Julia Franck i Mirko Božić na mostarskom festivalu Poligon

  Festival Poligon 2017.

  Julia Franck i Mirko Božić: Različiti jezici, ista adresa: Zapad i Kristalno zvono

  Subota, 23. rujna 2017. u 19 sati

  Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Trg hrvatskih velikana bb, Mostar

  Više
 6. Predstavljanje "Kultne posude" Omera Raka u Šibeniku

  Predstavljanje

  Pozivamo vas na predstavljanje romana

  Omera Raka

  Kultna posuda

  u petak 22. rujna 2017. u 18 sati

  u Muzeju grada Šibenika, Gradska vrata 3.

  Uz autora o knjizi će govoriti Dragan Zlatović i Seid Serdarević.

  Više
 7. Završen 5. Festival svjetske književnosti

  Završen 5. Festival svjetske književnosti

  Peti Festival svjetske književnosti zatvoren je u subotu 9. rujna. Za posljednji književni program tribinu Razotkrivanje s Igorom Štiksom dvorana Müller Kina Europa bila je pretijesna za sve koji su željeli poslušati autora romana Elijahova stolica i Rezalište. Nakon razgovora gosti i publika Festivala uživali su u hitovima osamdesetih uz jedan od najboljih cover bendova Memoires Can't Wait.

  Više
 8. Otvoreno pismo Europi Stefana Hertmansa

  Otvoreno pismo Europi Stefana Hertmansa

  Draga Europo,

  nedavno sam te opet susreo.

  Ovaj put bilo je to u Medellinu, vibrantnom, suptropskom, modernim prometom zagađenom gradu u južnoameričkoj Kolumbiji. Svečano si sjedila na svom biku, čak pomalo koketno, s desnom rukom na zatiljku, kao da sjediš za kozmetičkim stolićem i diviš se samoj sebi pred nama nevidljivim ogledalom. Tvoja je lijeva ruka počivala na okrugloj stražnjici životinje, kao da miluješ poslušnoga kućnog ljubimca. Tako posjednuta u bronci tik ispred muzeja, među bučnim uličnim prodavačima i djecom u igri, u potpunosti si ostavljala dojam dominantne matrone.

  Razlog tome bio je u prvom redu što je posrijedi skulptura najslavnijeg umjetnika Medellina, Fernanda Botera. Botero je poznat po tome da njegove skulpture izgledaju, no, da, prilično korpulentno i dobro uhranjeno. Čak i vrabac kod njega dobiva proporcije slona. 

  Više
 9. Svjetski uspjeh romana Elijahova stolica

  Svjetski uspjeh romana Elijahova stolica

  Prevođeni i nagrađivani roman Igora Štiksa Elijahova stolica na engleskom kao petnaestom prevedenom jeziku u knjižarskoj će se prodaji za svjetsko tržište u izdanju Amazon crossinga pod naslovom The Judgment of Richard Richter, a u prijevodu Elen Elias-Bursac, naći 1. rujna ove godine. E-knjiga nalazi se u prodaji od 1. kolovoza. U Kindle storeu, najvećoj knjižari e-knjiga na svijetu, probila se na prvo mjesto u kategoriji povijesnih romana te na sedmo mjesto ljestvice najprodavanijih knjiga. Do sada je knjigu u prestižnom Amazonovu program Amazon first ocijenilo čak 88 čitatelja. Prisjetite se ovoga romana koji je i u hrvatskom izdanju doživio tri naklade, a kupilo ga je više od 5000 čitatelja, ili posegnite za prvim proznim djelom Igora Štiksa nakon jedanaest godina i Elijahove stolice, kratkim romanom Rezalište. Amazon crossing priprema i novo englesko izdanje Štiksovog prvijenca Dvorac u Romagni.

  Više
 10. Festival svjetske književnosti 2017. – 2. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti 2017. – 2. konferencija za novinare

  Pozivamo vas na konferenciju za novinare Festivala svjetske književnosti koja će se održati u ponedjeljak 28. kolovoza u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb).

  Peti Festival svjetske književnosti predstavit će njegov programski direktor Seid Serdarević, Susanne Ranetzky, direktorica Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb, dr. Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Hrvatska, Goran Gavranović, glavni urednik 24sata, Stefan Hertmans, gost prošlogodišnjeg FSK-a, belgijski pisac i autor otvorenog pisma Europi, i ovogodišnji festivalski gost Aleš Šteger, slovenski pisac i urednik.

  Više

Stavke 1-10 od 19

Stranica
Prikaži po stranici
po stranici