Blog

 1. Baraba ili Isus?

  Baraba ili Isus?

  Izlaganje fra Drage Bojića s predstavljanja romana Evanđelje po Barabi književnika Josipa Mlakića, održanog u Uskoplju/Gornjem Vakufu 20. listopada 2019., u sklopu manifestacije Uskopaljske jeseni.

  Metafora srušenog hrama, kojim završava Evanđelje po Barabi, pozivajući se na Isusovo proročanstvo, slika je porušenih i razvaljenih života, individualnih i kolektivnih nesreća, slika koja na stravičan način pokazuje ljudsku sklonost prema razaranju i uništavanju drugoga, mračnu stranu religija i politika koje se prelamaju preko ljudskih života. Pitanje koje se diskretno provlači kroz cijeli ovaj roman, i koje se ne tiče samo kršćana i vjernika, nego  svakog čovjeka i njegovog temeljnog stava i opredjeljenja, glasi – nasilje ili mir, zlo ili dobro, Baraba ili Isus?

  Više
 2. Dvije Nobelove nagrade za Frakturine autore

  Dvije Nobelove nagrade za Frakturine autore

  Olga Tokarzcuk i Peter Handke pisci su koje je danas Švedska akademija proglasila dobitnicima za 2018. i 2019. godinu.

  Najznačajnijoj i najprevođenijoj suvremenoj poljskoj spisateljici Olgi Tokarczuk, koja je prošle godine na Festivalu svjetske književnosti zagrebačkoj publici predstavila svoj iznimni roman Knjige Jakubove, ovo je priznanje dodijeljeno za 2018. godinu, a Peter Handke, austrijski pisac itekako poznat hrvatskim čitateljima,dobio ga je za 2019.

  Više
 3. Predstavljanje knjige "Proslovi za bolju zemlju"

  Predstavljanje knjige

  U ponedjeljak 28. listopada 2019. u 18 sati

  u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu (Gundulićeva 6)

  predstavit ćemo knjigu

  Slavka Goldsteina

  Proslovi za bolju zemlju.

  O knjizi će govoriti Ivo Goldstein, Ivica Đikić, Boris Pavelić i Vesna Pusić, a razgovor će moderirati Seid Serdarević.

                 

  Slavko Goldstein bio je urednik, publicist, izdavač, povjesničar, leksikograf, novinar, scenarist, režiser, političar, židovski aktivist, no prije svega bio je humanist. Slavko Goldstein u svim je segmentima svoga djelovanja ostavio važan trag. Od mladosti do smrti dosljedno je brinuo za opće interese, pretpostavljajući ih vlastitima. Bio je predan demokratskim vrijednostima, bio je u opoziciji autokratima i tiranima, prezirao je nacionaliste i šoviniste.
  Iz golema opusa Slavka Goldsteina priređivači i urednici Proslova za bolju zemlju Boris Pavelić i Ivo Goldstein izabrali su tekstove koji protokom vremena nisu izgubili na zanimljivosti, pa ni aktualnosti.

  Više
 4. Miroslav Krleža u HGZ-u

  Miroslav Krleža u HGZ-u

  Predstava Miroslav Krleža o hrvatskoj književnosti,

  premijerno izvedena na Festivalu svjetske književnosti 2019.,

  sljedeće izvedbe imat će

  22., 23., 29. i 30. listopada te

  16. i 30. studenoga 2019. u 20 sati

  u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu (Gundulićeva 6).

  Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga glazbenog zavoda. Blagajna tijekom listopada radi od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati, a od 1. studenog od 18 do 20 sati.

                 

  "Posrijedi je doista 45-minutna senzacija, gdje glumac uz pomoć svega pet novih riječi (influencer, blokirani, šoping-centar, mobitel) prikazuje potpuno današnji Zagreb i današnju Hrvatsku i Krležu kakav bi bio da se rodio, recimo, 1983., a ne 1893. godine.
  (...)
  Ozren Grabarić pak igra samoga Krležu. On se pred nama pojavio kao lik iz spiritističke seanse. Krleža glavom i bradom."
  - Tomislav Čadež, Jutarnji list

  Više
 5. Marina Vujčić u Narodnoj knjižnici Kostrena

  Marina Vujčić u Narodnoj knjižnici Kostrena

  U petak 18. listopada 2019. u 18.30

  Marina Vujčić gostuje u

  Narodnoj knjižnici Kostrena (Sv. Lucija 14).

  U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2019.

  u razgovoru s Nikolom Petkovićem

  Marina Vujčić predstavit će svoj roman 

  Pedeset cigareta za Elenu.

                 

  Pedeset cigareta za Elenu, najnoviji roman istaknute spisateljice Marine Vujčić u svojoj potki ima teoriju kaosa, tihi i neprimjetan "leptirov učinak" na razini malog čovjeka i njegove svakodnevnice. Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može, kaže poslovica, uzrokovati uragan na Floridi – ali što se, recimo, može dogoditi kad jedan pedesetogodišnjak odluči svoj rođendan obilježiti tako da svih dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki, ispuni sasvim bizaran zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka?

  Više
 6. Igor Štiks: Književnost nam treba da propitujemo svetinje

  Igor Štiks: Književnost nam treba da propitujemo svetinje

  Triler koji ostavlja bez daha, ljubavni roman u kojem strepite nad sudbinom ljubavnika, roman ideja… sve je to W, novi roman Igora Štiksa, sve to, ali i mnogo više od toga jer riječ je o romanu koji je, kako bi to kod izuzetne književnosti i trebalo biti, kao cjelina daleko više od pukog zbroja svojih dijelova.

  Štiks je napisao roman u duhu skandinavskih majstora trilera, roman koji se čita lako i brzo i koji vam ne dopušta da predahnete jer vas brza i napeta fabula čitavo vrijeme tjera da pročitate još samo jednu stranicu, pa još jednu, pa još samo jednu…

  Više
 7. Korana Serdarević na Novozagrebačkoj tribini

  Korana Serdarević na Novozagrebačkoj tribini

  U četvrtak 17. listopada 2019. u 18 sati,

  u okviru manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2019.

  u ciklusu Novozagrebačkih tribina,

  Korana Serdarević predstavit će svoj roman

  Eksperiment Irene Tot

  u zagrebačkoj Knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu (Metrovićev trg 1g).

  Razgovor s autoricom vodit će Maja Hrgović.

                 

  “Korana Serdarević ne slijedi izravno glavne pravce suvremene hrvatske književne produkcije: njena proza nije ni posve stvarnosna, niti su to intimistički zapisi, a ni žanrovska djela poput krimića. Ona je, naime, od početka svog stvaranja sama sebi postavila vrlo visoke umjetničke kriterije. (...) Eksperiment Irene Tot zaista je dobar roman. Konačna bi ocjena glasila: čitati svakako, kako zbog čistog užitka u tekstu, tako i zbog tematike koja nas se svih izravno tiče, htjeli mi to ili ne.”
  Vesna Solar, Moderna vremena Info

  Više
 8. Marina Vujčić u Gradskoj knjižnici Bakar

  Marina Vujčić u Gradskoj knjižnici Bakar

  U četvrtak 17. listopada 2019. u 19 sati

  gošća Mjeseca hrvatske knjige 

  u Gradskoj knjižnici Bakar bit će 

  Marina Vujčić.

  O njezinom novom romanu 

  Pedeset cigareta za Elenu 

  s autoricom će razgovarati Nikola Petković

                 

  Pedeset cigareta za Elenu, najnoviji roman istaknute spisateljice Marine Vujčić u svojoj potki ima teoriju kaosa, tihi i neprimjetan "leptirov učinak" na razini malog čovjeka i njegove svakodnevnice. Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može, kaže poslovica, uzrokovati uragan na Floridi – ali što se, recimo, može dogoditi kad jedan pedesetogodišnjak odluči svoj rođendan obilježiti tako da svih dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki, ispuni sasvim bizaran zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka?

  Više
 9. Marina Vujčić u pulskom Klubu & knjižari Giardini 2

  Marina Vujčić u pulskom Klubu & knjižari Giardini 2

  U petak 11. listopada 2019. u 20 sati

  Marina Vujčić predstavit će svoj novi roman

  Pedeset cigareta za Elenu

  u Klubu & knjižari Giardini 2 u Puli.

                 

  "Marina Vujčić je napisala roman koji me je ostavio nijemu od oduševljenja i iznova – još odanije, još složenije, još zadivljenije – zaljubljenu u ovu divnu ženu i autoricu. (...) Pedeset cigareta za Elenu je postavila nove kriterije izvrnosti pripovjedačima u Hrvatskoj."
  Iva Rajić, Bibliovca.com

  Pedeset cigareta za Elenu pronicljiva je, suosjećajna knjiga. Ona ne odmiče od isprobanog spisateljičinog recepta, ali ga svakako usavršuje. Marina Vujčić zaronila je još dublje u te male velike ljude iz kojih tako strastveno crpi inspiraciju i napisala prekrasan roman. Ultimativno, roman koji veliča ljubav, najveću od svih ljubavi, onu koju smo sposobni (ili nismo) darovati sami sebi."
  Ana Jembrek, KnjigeSuMojSvijet.com

   

  Više
 10. Nagrada Mirko Kovač za Josipa Mlakića i Sinana Gudževića

  Nagrada Mirko Kovač za Josipa Mlakića i Sinana Gudževića

  Dva Frakturina autora osvojila su Nagradu Mirko Kovač za 2018. godinu: za najbolji roman nagrađena je Skica u ledu Josipa Mlakića, a Maksimir i Mirogoj Sinana Gudževića najbolja je knjiga eseja.

  Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se u četiri kategorije za djela objavljena ili prvi put prikazana u prethodnoj kalendarskoj godini na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, pa je tako nagrada za najbolje djelo mladog autora pripala Kristini Gavran za roman Gitara od palisandra, a u kategoriji za najbolji scenarij nagrađen je Ti imaš noć Ivana Salatića.

  Nagrade su dobitnicima uručene 28. rujna na svečanoj dodjeli u rovinjskom Kazalištu Antonio Gandusio, u okviru šestih Dana Mirka Kovača koji su se u Rovinju održali od 26. do 29. rujna 2019. 

  Ovogodišnji članovi žirija bili Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Predrag Antonijević, Enver Kazaz i Dragan Radulović, dok su izbornici za pojedine kategorije bili Mića Vujičić (roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).

  Više

Stavke 1-10 od 322

Prikaži po stranici