Blog

 1. Festival svjetske književnosti 2017. - 1. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti 2017. - 1. konferencija za novinare

  Festival svjetske književnosti ove 2017. godine održava se već peti put. Od prve godine, 2013., Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Od početka je Festival spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike, te početkom kulturne sezone Zagreb i Hrvatska postaju važan dio međunarodne scene. Kroz godine Festival je zahvaljujući i Programskom odboru (Tomislav Bogdan, Tomislav Buntak, Goran Ferčec, Ivan Janjić, Jasna Kovačević, Bruno Kragić, Seid Serdarević, Sibila Serdarević, Vladimir Šagadin) i raznim prijateljima Festivala dobivao nove programe, pa smo ubrzo uključili filmski program s filmovima nastalima ili po scenarijima pisaca ili po književnim djelima. Programe smo nadograđivali i uvodili nove kako bi publika bila što više uključena. Od svoga drugoga izdanja Festival radi na promicanju čitanja među mladima te je program književnih matineja jedan od najuspješnijih, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci, svake godine biraju neke od suvremenih autora te predstavljaju po jedno njihovo djelo.

  Već od prve godine organiziramo izložbe eminentnih predstavnika hrvatske likovnosti, od diplomanata Akademije likovnih umjetnosti do akademika. Mnogobojni umjetnici svakoga ljeta čitaju knjige naših gostiju te rade svoje likovne interpretacije, kojih je već više od stotinu na do sada četiri organizirane izložbe. Toga programa ne bi bilo bez nemalog entuzijazma Tomislava Buntaka, a galerijski prostor i ove godine daje nam Moderna galerija u svojoj kultnoj galeriji Josipa Račića. Ove godine izložba će biti svečano otvorena 31. kolovoza.

  Više
 2. Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  „Sindrom ljetne knjigomanije“ službeno se javlja na Zagrebačkom velesajmu od 6. do 16. srpnja!

  Ako je itko zaslužio odmor ove godine, to su knjige. Iza njih je burna godina, s tim ćemo se svi složiti. Predugo su sjedile na skladištima, sunce odavno nisu vidjele. Zaslužile su da ih zgrabimo u ruke gdje god planiramo ići! Prava prilika za to je Ljetni sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu koji se održava od 6. srpnja do 16. srpnja!

  U paviljonu 7A koji se nalazi s desne strane ulaza na velesajam, uskoro će Vas dočekati pravo šarenilo izbora. Najbolja izdanja knjiga na jednome mjestu predstavit će osam različitih izdavača s ponudom koju ne biste smjeli propustiti. Vrhunski hit naslovi i aktualne uspješnice očekuju čitatelje po popustima od 20 do 80 posto!

  Otkrijte što su za Vas pripremili Fokus, Fraktura, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Profil, VBZ, Znanje i 24 sata Knjige!

  Radno vrijeme Ljetnog sajma knjiga je od 10 do 21 h.

  Više
 3. Rezultati natječaja za plakat FSK-a 2017.

  Rezultati natječaja za plakat FSK-a 2017.

  Nakladnička kuća Fraktura i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu proveli su prvi put natječaj za izradu plakata za Festival svjetske književnosti koji će se u rujnu peti put održati u Zagrebu.

  Natječaj je proveo i radove mentorirao izv. prof. art. Svjetlan Junaković, a na njemu je s vrlo kvalitetnim i uspjelim radovima sudjelovalo osamnaest studenata druge, treće, četvrte i pete godine Akademije likovnih umjetnosti: Ivana Bajcer, Ivan Barun, Andrej Beštak, Karla Čurčinski, Robert Fenrich, Sabina Gašparac, Mario Javoran, Agata Lučić, Laura Martinović, Sandra Pokos, Ivica Purgar, Jurica Radoš, Josip Rončević, Ivan Stanišić, Dijana Trohar, Shih-Wei Yen, Magdalena Zoričić i Lucija Žuti. Tehnika za izradu plakata bila je potpuno slobodna (slika, crtež, fotografija), uz nekoliko obaveznih informativnih elemenata o Festivalu.

  Žiri u sastavu izv. prof. art. Svjetlan Junaković, as. art. Maja Rožman, direktorica nakladničke kuće Fraktura Sibila Serdarević i Frakturin glavni urednik Seid Serdarević donio je 29. svibnja 2017. odluku o nagradama:

  1. nagrada – plakat Roberta Fenricha (3. god., studij grafike)

  Više
 4. Frakturini autori na 10. vRIsku

  Frakturini autori na 10. vRIsku

  10. riječki festival autora i sajam knjiga vRIsak održat će se u Rijeci i u Velom Lošinju od 31. svibnja do 10. lipnja 2017. Na vRIsku i ove godine gostuju Frakturini autori. Slavenka DrakulićLudwig BauerClaudio Magris i Guido Snel predstavit će svoje knjige i sudjelovati u diskusijama.

  Evo rasporeda njihovih nastupa:

  Srijeda 31. svibnja, 18 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Književnost između azila i egzilaSlavenka DrakulićMileva Einstein, teorija tuge
  S autoricom razgovara Vojo Šiljak

  Nedjelja 4. lipnja, 16 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Obrnuta uloga: profesori i studentiClaudio Magris i Nikola Petković

  Nedjelja 4. lipnja, 18 sati, Antikvarijat Ex libris (Riva Boduli 3b)
  Geneza knjige: Od rukopisa do prijevodaClaudio Magris, Milan Rakovac, Ljiljana Avirović, Nikola Petković

  Više
 5. Nagrada "Prozart" za Miljenka Jergovića

  Nagrada

  Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival "PRO-ZA Balkan" iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju suvremene književnosti na Balkanu.

  "Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna djela. Od proznog prvijenca, knjige kratkih priča Sarajevski Marlboro do najnovijih djela, Jergović svojim osebujnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovijedajući povijest svoje i drugih obitelji. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora“, obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade.

  Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsjednik, umjetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, ravnatelj Festivala.

  Ovogodišnji, peti Festival "PRO-ZA Balkan" održat će se od 28. do 30. svibnja u Skopju, a Miljenku Jergoviću nagrada Prozart bit će uručena 30. svibnja na završnoj svečanosti.

  Više
 6. Frakturini autori na Zagreb Book Festivalu

  Frakturini autori na Zagreb Book Festivalu

  Na trećem Zagreb Book Festivalu, koji će se održati od 22. do 28. svibnja 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt, gostovat će i Frakturini autori. Karl-Markus GaußĐurđa KneževićNeda Miranda Blažević-Krietzman predstavit će svoje nove knjige, a Karl-Markus Gauß sudjelovat će i u dvije festivalske diskusije.

  Evo rasporeda njihovih nastupa:

  ponedjeljak 22. svibnja u 20 sati, Ljetna pozornica MUO
  Diskusija Žene, manjine i ostatak svijeta
  Sudjeluju: Erica Fischer, Karl-Markus Gauß i Ece Temelkuran; moderira Morana Kasapović

  utorak 23. svibnja u 12 sati, Kulturni klub MUO
  Predstavljanje knjige i šetnja Zagrebom: Karl-Markus GaußOči Zagreba
  Sudjeluju: Karl-Markus Gauss i Seid Serdarević

  utorak 23. svibnja u 18 sati, Ljetna pozornica MUO
  Predstavljanje knjige: Đurđa KneževićPravila igre
  Sudjeluju: Đurđa Knežević, Gordana Crnković i Seid Serdarević

  Više
 7. Seid Serdarević, Vitez reda umjetnosti i književnosti

  Seid Serdarević, Vitez reda umjetnosti i književnosti

  Seid Serdarević, glavni urednik nakladničke kuće Fraktura i njezin osnivač, i Alemka Lisinski, novinarka, urednica i glavna izbornica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, primili su 10. svibnja 2017. odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti (chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres), koje za zasluge promicanja francuske književnosti i kulture dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske. Odličje im je uručio, u ime ministrice kulture i komunikacija Republike Francuske Audrey Azoulay, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Philippe Meunier na svečanosti u francuskoj rezidenciji na zagrebačkom Tuškancu. U svom govoru prilikom dodjele odličja veleposlanik Meunier pozdravio je Seida Serdarevića kao trajnog prijatelja s velikom strašću za francusku književnost i promicatelja ideja. Kazao je da je on jedan od onih ljudi koji pridonose univerzalnosti književnosti te kako su prijevodi francuske i frankofone književnosti zlatna nit njegova uredničkog rada zahvaljujući kojem hrvatski čitatelji imaju pristup djelima Patricka Modianoa, Tahara Ben Jellouna, Assie Djebar, Mathiasa Énarda i mnogih drugih...

  Više
 8. Nagrada "Busoli" Mathiasa Énarda

  Nagrada

  Ovogodišnji je dobitnik Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje francuski pisac Mathias Énard, a zaslužio ju je romanom Busola, koji će Fraktura u hrvatskom prijevodu Ivane Šojat objaviti u lipnju.

  Nagrada će Mathiasu Énardu biti uručena na svečanom otvaranju Sajma knjiga u Leipzigu 22. ožujka 2017. u koncertnoj dvorani Gewandhaus, a dobitniku će pripasti i 20.000 eura.

  Povjerenstvo za dodjelu nagrade zaključilo je da se u vremenu podjela i mržnje Mathias Énard pokazao kao "izniman posrednik" i "strastven znanstvenik koji se ističe ogromnim znanjem i literarnom snagom", a njegov roman Busola progovara o višestoljetnom utjecaju Istoka na europsku kulturu te upozorava na isprepletenost islamske, kršćanske i židovske tradicije.

  Leipziška književna nagrada za europsko razumijevanje jedna je od najvažnijih književnih nagrada u Njemačkoj, a od 1994. dodjeljuje se autorima čije knjige pridonose razumijevanju među narodima Europe, pogotovo onima srednje i istočne Europe, upućujući istodobno na njezinu raznolikost. Među dosadašnjim su dobitnicima Péter NádasImre KertészClaudio Magris, Bora Ćosić, Slavenka DrakulićJurij Andruhovič, Dževad Karahasan, Hugo Claus i Geert Mak.

  Više
 9. Hrvatska lijepa knjiga

  Hrvatska lijepa knjiga

  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrala je 18 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, a među njima su i tri Frakturine knjige: Everest Drage Glamuzine, Potemkinovo selo: antologija kraće ruske proze (post)perestrojke i Smokva Gorana Vojnovića.

  Natječaj Best Book Design from all over the World, koji se održava za vrijeme Sajma knjiga u Leipzigu, i izložba Book Art International, koja se organizira za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu, predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća.

  Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice pristiglo je 135 naslova, a najljepša izdanja odabrao je ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, akademski grafičar Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica Maja Karić...

  Više

9 objava

Prikaži po stranici
po stranici