Blog

 1. Natječaj za plakat Festivala svjetske književnosti 2020.

  Natječaj za plakat Festivala svjetske književnosti 2020.

  Objavljujemo natječaj za izradu plakata za Festival svjetske književnosti 2020. Natječaj zajednički provode izdavačka kuća FRAKTURA i ALU Zagreb.

  Više
 2. Književni susret s Nedžadom Ibrahimovićem u Osijeku

  Književni susret s Nedžadom Ibrahimovićem u Osijeku

  U srijedu 15. siječnja 2020. u 18 sati

  u Knjižnici Filozofskoga fakulteta Osijek

  Nedžad Ibrahimović

  bit će gost književnog susreta u okviru programa Naša književnost, koji predstavlja autore potekle sa studijā osječkog Filozofskog fakulteta.

  Autora i njegov roman Kuća Teodore K. predstavit će Goran Rem.

  Više
 3. Ne(skriveni?) par na kongresu

  Ne(skriveni?) par na kongresu

  Vrijedi za dvije osobe. To vrlo često kaže poziv na neki simpozij, proširen na boravak u odličnom hotelu, obavezno upućen nekom od više-manje važnih govornika, osobi koja će biti u njegovu društvu. Nekada se takve pozive upućivalo bračnom paru onih koji odlučiše zajednički lomiti kruh svagdanji neke znanosti, i nekome koga je dotični želio povesti sa sobom; u tome su uživali službeni parovi, češće supruge, rjeđe muževi, jer je većina intelektualne kaste, sve do prije nekoliko godina, bila muškoga roda.

  Sad više nema muške predominacije, ili je ona vrlo rijetka; u nekim područjima kulture taj se odnos posve okrenuo, pa će parazit ili privjesak, vrlo često muškoga roda, ubrzo biti prisiljen sam sebi priskrbiti sobu luksuznoga hotela i profinjene, iako često nimalo privlačne, službene večere, uz pokoju kolateralnu zanimaciju ili kakvu zabavljačku inicijativu, u razmacima od jednog do drugog referata ili konferencije, odraditi zadaću koju su nekada, u sličnim slučajevima, obavljale – pogotovo na medicinskim kongresima – liječničke supruge, najvrednija i najživlja trupa iz svijeta pratitelja. Progresivne ljudske sudbine oslobodile su čovječanstvo apsurdne stege između ugošćavanja za dvije noći i šest obroka i bračnoga sakramenta ili ugovora; s pravom više nijedna tajnica nekog simpozija ne pita jesu li žena ili muškarac s govornikom prije bili pred svećenikom u njegovu misnom ruhu, ili pak pred matičarem s lentom trobojnicom.

  Više
 4. Hrvatska lijepa knjiga 2019.

  Hrvatska lijepa knjiga 2019.

  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrala je najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2019. godini i time zaključila natječaj Hrvatska lijepa knjiga 2019. Među 25 odabranih izdanja su i tri Frakturine knjige:

  • mačka čovjek pas Miljenka Jergovića; ilustracija i grafičko oblikovanje Vedran Klemens,
  • Malešne Miroslava Kirina; ilustracija i grafičko oblikovanje Petra Milički,
  • Usnena predaja Suzane Matić; ilustracija i grafičko oblikovanje Petra Milički.

  Najljepše oblikovane hrvatske knjige sudjelovat će na međunarodnom natječaju Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, i na izložbi Book Art International, koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

  Više
 5. Slavenka Drakulić dobila je međunarodnu nagradu Stefan Heym

  Slavenka Drakulić dobila je međunarodnu nagradu Stefan Heym

  Međunarodna nagrada Stefan Heym za 2020. godinu pripala je hrvatskoj književnici i novinarki Slavenki Drakulić te švedskom piscu i novinaru Richardu Swartzu, a izraz je priznanja ovim autorima čija djela predstavljaju prosvjed protiv kolektivne amnezije, svjetionik su međukulturnog razumijevanja i pomirenja te pozivaju čitatelje da sami prosuđuju i sami donose odluke. Nagrada će Slavenki Drakulić i Richardu Swartzu biti uručena 3. travnja sljedeće godine u Chemnitzu.

  Nagradu od 2008. godine, kada je pripala Amosu Ozu, dodjeljuje Grad Chemnitz u znak sjećanja na život i djelo svoga počasnoga građanina Stefana Heyma onim pojedincima koji imaju hrabrosti kritizirati naše doba i čiji će izniman književni i/ili novinarski rad odoljeti vremenu.

  Više
 6. Govor Olge Tokarczuk povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost

  Govor Olge Tokarczuk povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost

  Slavodobitnica književne Nobelove nagrade 2018.

   

  ŠVEDSKA AKADEMIJA

   

  Tankoćutni narator

   

  1.

  Prva fotografija koju sam svjesno doživjela fotografija je moje majke, još prije no što me rodila. Fotografija je, nažalost, crno-bijela, zbog čega se gubi puno detalja, ostaju tek sivi obrisi. Svjetlost je meka i kišna, vjerojatno proljetna, i zasigurno se ulijeva kroz prozor, održavajući sobu u jedva zamjetnom sjaju. Mama sjedi za starim radiom, onakvim kakvi su imali zeleno oko i dva regulatora – jedan za podešavanje glasnoće, drugi za traženje postaje. Taj je radio potom postao pratitelj moga djetinjstva i od njega sam saznala za postojanje svemira. Okretanje bakelitnoga gumba pomicalo je delikatne pipce antena i u njihov su doseg dospijevale različite postaje – Varšava, London, Luksemburg ili Pariz. No ponekad bi zvuk zamirao kao da su između Praga i New Yorka, Moskve i Madrida, pipci antene nailazili na crne rupe. Tada bi kroz mene prošao drhtaj. Vjerovala sam da mi se kroz taj radio javljaju sunčevi sustavi i galaksije koje mi među praskanjem i šumovima šalju poruke, a ja ih ne umijem odgonetnuti.

  Više
 7. Sine Kamilo, nema mi djeteta

  Sine Kamilo, nema mi djeteta

  Svi znate kakva je naša tetka Kata, više je u životu vremena provela u crkvi nego u kuhinji i češće se s Bogom razgovarala nego s nama svima zajedno, ali ovu priču ne znate. Tako, lijepo, ne znate, jer sam je sve ove godine prešutio, da se ne biste zezali na tetkin račun i da ne bi tko rekao da je tetka luda. Znam ja i vas kakvi ste, ne trebate mi govoriti, i pametnije od nje ste znali budalama načiniti.

  Više
 8. Sergej Lebedev na tribini Razotkrivanje

  Sergej Lebedev na tribini Razotkrivanje

  Na tribini Razotkrivanje,

  u četvrtak 12. prosinca 2019. u 18 sati,

  ugostit ćemo ruskoga pisca

  Sergeja Lebedeva i predstaviti njegov roman

  Granica zaborava.

  U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5)

  razgovor s autorom uz simultani prijevod s ruskog vodit će Andrija Škare.

                 

  Izvanredan roman ruskog pisca Sergeja Lebedeva Granica zaborava obiteljska je saga i putopis, kronika vremena i triler. Pomalo tmurna atmosfera, puno duha, nostalgije i ponešto ironije zaslužni su što je Lebedev već ovim svojim prvijencem dospio na listu deset najboljih romana The Wall Street Journala i priskrbio si usporedbe sa Solženjicinom.

  Više
 9. Jurij Andruhovyč na tribini Razotkrivanje

  Jurij Andruhovyč na tribini Razotkrivanje

  Gost tribine Razotkrivanje,

  u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u 18 sati,

  bit će ukrajinski pisac

  Jurij Andruhovyč.

  Njegovu knjigu Leksikon intimnih gradova predstavit ćemo

  u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih (Teslina 7),

  a razgovor s Jurijem Andruhovyčem uz simultani prijevod s ukrajinskog vodit će urednik Seid Serdarević.

                 

  "Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujediniti. U SAD-u se naša uzajamna posvađanost pojačava svim vrstama emigracijskih podjela i manija. Tako da čak ni Sjedinjene Države ne mogu ništa sjediniti: svi ukrajinski valovi susreću se jedino u nedjelju u crkvama, ali čak se i tada radije mole u odvojenim grupicama", jedan je od duhovitih i nadahnutih uvida Jurija Andruhovyča u Leksikonu intimnih gradova.

  Više
 10. San Francisco, 2001.

  San Francisco, 2001.

  Na svijetu postoje lijepi gradovi, a postoje i izuzetno lijepi gradovi. San Francisco je takav gušt nakon kojeg se više nikamo ne želiš vratiti. Čak je i samo Alcatraz toga vrijedan! A Zlatna vrata? A prava vrata, kineska, u Chinatownu? San Francisco – to je liberty, beat, to su stari hipiji, glazba Zapadne obale, to su gejevi. Pyotr Vail potpuno točno piše da je San Francisco – Zapad. Zapadnije od njega samo je Istok.

  San Francisco je City Lights ili Ferlinghetti. San Francisco Ferlinghetti.

  Sve u svemu, to je vesela tužna priča – moj nesusret s Lawrenceom Ferlinghettijem.

  Počevši u listopadu, zatrpao sam mejlovima adresu njegove knjižare (u redu, nazovimo je po našem – Svjetla velikoga grada!) da se nadam da ću u prvim danima travnja biti u San Franciscu s njegovim zlatnim vratima. Bi li me primio na pola sata? Bi li pristao odgovoriti na nekoliko mojih pitanja? Popiti šalicu espressa? Fotografirati se? Popušiti malo trave? Ali nije bilo nikakvog odgovora na moje periodične mejlove.

   

   

  Više

Stavke 1-10 od 350

Prikaži po stranici