Blog

 1. Što kaže taj čovjek?

  Što kaže taj čovjek?

  Istog trena kad smo ušli u taksi, imao sam loš predosjećaj. I to ne zato što me vozač nestrpljivo zamolio da zavežem pojas na dječjoj sjedalici na stražnjem sjedištu nakon što sam to već učinio, ili zato što je promrmljao nešto nalik na psovku kad sam rekao da idemo u Ramat Gan. Često se vozim taksijem, pa sam naviknuo na nepristojnost, nestrpljivost i mrlje od znoja ispod pazuha. No bilo je nešto u načinu na koji je taj vozač govorio, nešto napola agresivno, a napola na rubu suza, što je u meni izazivalo nelagodu. Lev je imao skoro četiri godine i vozili smo se baki. Za razliku od mene, taksist ga nije ni najmanje zanimao i uglavnom je bio zaokupljen visokim ružnim zgradama koje su mu se smiješile čitavim putem. 

  Više
 2. Dubravka Ugrešić u Booksi

  Dubravka Ugrešić u Booksi

  U utorak 26. lipnja 2018. u 19 sati

  Dubravka Ugrešić

  gostovat će na Književnom budoaru

  u Booksi (Martićeva 14d, Zagreb).

  O njezinom romanu Lisica, dobitniku ovogodišnje nagrade tportala za najbolji roman, o subverzivnom potencijalu svake dobre književnosti, o recepciji njezinih knjiga u Hrvatskoj i drugim temama s autoricom će razgovarati Katarina Luketić.

  Više
 3. Svakodnevicu treba staviti na pijedestal

  Svakodnevicu treba staviti na pijedestal

  Čitateljski svijet Tisje Klajković Braić

  Njezine su karikature postale viralni hit. Prizori iz svakodnevice, duhovite i tople sličice iz (bračnog) života, momenti u kojima se svatko može prepoznati… I prije nego što je krenula na Facebooku objavljivati svoje karikature, Tisja Kljaković Braić bila je poznata slikarica, a objavila je i odličnu zbirku priča U malu je uša đava koja (uglavnom) govori o tome kako je bilo odrastati u Splitu osamdesetih godina prošloga stoljeća.

  Kada ne slika, ne crta ili ne piše – Tisja čita. Mediteran i opušteni pristup životu kao i topla nostalgija za nekim prošlim, nevinijim vremenima jednako su prisutni u njezinim radovima, ali i u onome što je privlači i inspirira, u knjigama koje su je izgradile.

  Više
 4. Sanjari

  Sanjari

  Led će biti emajl zime. Izgovorila si samo tu neobičnu rečenicu. A s nama su bili David Bowie i Apsolutni početnici, ogroman televizor, bijelo grožđe u staklenoj zdjeli, dvije limenke piva, parket ugodno leden, zavjesa na balkonskim vratima; napolju vrhovi jablana povijeni vjetrom. Hodnik između dnevne i spavaće sobe gdje je bila velika polica s knjigama. Biblioteka u prolazu između dana i noći. Tu bih zastao na usputnoj stanici prije spavanja, izvadio knjigu i stojeći čitao, povremeno zaboravljajući na kojem se kontinentu nalazim. Najintimniji dio stana, pored spavaće sobe koja je bila vječno ispunjena polutamom. Napolju su ljudi, civili, toliko udaljeni od nas, radili ono što su mislili da moraju raditi. I mi smo radili to isto, ispunjavali svoje male dnevne snove.

  Više
 5. Slavenka Drakulić u Centru za ženske studije

  Slavenka Drakulić u Centru za ženske studije

  U četvrtak 14. lipnja 2018. u 19 sati

  Centar za ženske studije u Zagrebu (Dolac 8) ugostit će 

  Slavenku Drakulić

  povodom izlaska njezine nove knjige priča

  Nevidljiva žena.

  O knjizi, starenju i starosti, prolaznosti i nevidljivim ženama razgovarat će Slavenka Drakulić Ingrid Šafranek, a razgovor će moderirati Marija Geiger Zeman.

  Više
 6. Mogu čitati na suludim mjestima i u nevjerojatnim situacijama

  Mogu čitati na suludim mjestima i u nevjerojatnim situacijama

  Čitateljski svijet Nevene Rendeli

  Uvijek vedra i širokog osmijeha, Nevena Rendeli zaštitno je lice HTV-a. Osoba je iz koje zrači pozitivna energija i koju se, barem prije nego što je postala majka, podjednako često moglo susresti na različitim modnim događajima i predstavljanjima knjiga.

   Moda i putovanja njezine su velike strasti, ali manje je poznato da je i čitanje vrlo, vrlo visoko na popisu njezinih prioriteta. Knjige su je oduvijek privlačile, a tu je ljubav dodatno zapečatila studiranjem na dva različita fakulteta. Diplome sa studija novinarstva te sociologije i talijanskog jezika i književnosti potvrdile su širinu njezinih interesa, a ljubavi prema pisanju i putovanju spojila je napisavši vodič Vodič jedne plavuše: Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku.

   No prije pisanja bilo je čitanje; čitanje kao početak i osnova.

  Više
 7. Vitomira Lončar i Ivica Šimić: Lái rì fāng cháng!

  Vitomira Lončar i Ivica Šimić: Lái rì fāng cháng!

  Umjesto da zajedno s Kazalištem Mala scena ponosno proslave 30. godišnjicu djelovanja tog iznimnog umjetničkog kolektiva prepoznatog širom svijeta, gradski su se i državni oci odlučili za prijezir i potpuno ignoriranje ovog velikog jubileja. Pa umjesto da tijekom posljednjih tjedana suznih očiju sjede s brojnom publikom na posljednjim izvedbama Kraljevne na zrnu graška, Bum Tomice i Rode i lisca, predstavama koje su odgojile generacije; umjesto da šalju bukete Šimiću nakon režije Sportskog života letećeg Martina s kojom se u velikom stilu oprostio od Hrvatske te već naveliko vodi umjetničku trupu i predaje na fakultetu u kineskom Xi'anu, naša je bahata kulturna politika odlučila likovati nad odlaskom dvojca Lončar – Šimić i dokazati da smo zemlja koja se s radošću rješava ponajboljih.

  Onih koji su nakon dugih godina borbe sa strukturama, a nakon 116 produkcija, bezbrojnih nagrada i priznanja osvojenih u nas i u svijetu, primorani spakirati kofere, ugasiti svjetla svoje male obiteljske pozornice i otići u Kinu gdje ih s nestrpljenjem očekuju u gradu slikovita naziva Zapadni mir. "Lajkam super, mada srce kaže tužno", napisao je na tu vijest, na mom FB zidu dugogodišnji gledatelj Male scene. A jedna je baka dodala: "Tužna sam jer odlazi važan dio života mnogih generacija roditelja kojima su uljepšali živote i djetinjstva, moji su unuci upravo tu zavoljeli kazalište."

  Više
 8. Tražimo volontere za FSK 2018.

  Tražimo volontere za FSK 2018.

  Pridružite nam se u organiziranju šestog Festivala svjetske književnosti koji će se održati od 2. do 8. rujna 2018. u Zagrebu!

  Tražimo volontere, bez obzira na dob, koji bi:

  • pomagali u promoviranju Festivala u Zagrebu uoči i tijekom njegova održavanja (dijeljenje letaka, informiranje o Festivalu...)
  • pratili autore koji sudjeluju na Festivalu i bili im na raspolaganju
  • obavljali razne zadatke tijekom održavanja tribina, predstavljanja knjiga i ostalih festivalskih događanja.

  Odgovorni ste, organizirani, govorite barem jedan strani jezik i, naravno, volite književnost?
  Prijavite se što prije na fsk@fraktura.hr!

  Više
 9. In memoriam Daša Drndić

  In memoriam Daša Drndić

  Kada kažete Daša, to ime vezujem samo uz jednu osobu, uz Dašu Drndić, uz sjajnu spisateljicu, uz velikog borca, uz osobu neizmjernog srca i dobrote, koja je uvijek bila spremna stajati sama protiv svih i boriti se za pravdu i istinu, za obespravljene, za zaboravljene…

  Dašin odlazak, preran, nepravedan, nešto je što teško mogu prihvatiti. Dašin osmijeh, pogled, uspravno držanje, sve je uvijek pokazivalo njezinu snagu i njezinu aristokratsku narav, spremnost da nikada ne zaboravi one zaboravljene, one koji imaju priču, jer nijedan čovjek nije i ne može biti samo broj, a dvadeseto stoljeće o kojemu je pisala ljude i žrtve je svelo samo na brojke. Posljednjih godina bila je sasvim opčinjena Albanijom, nakon posjeta Tirani rado je pričala o svom novom romanu koji je željela nasloviti Gëzuar ili Živjeli. U njemu su se kao u kaleidoskopu trebali miješati najveće i najvažnije robne marke, suvremeni hipsterski kafići, konjske zaprege na avenijama, propali hoteli, bezbrojni bunkeri, umjetnici svjetskoga glasa i njihove sudbine za vrijeme režima Envera Hoxhe ili talijanske okupacije. U svom prepoznatljivom stilu, miješajući fikcionalno i dokumentarno, Daša je željela stvoriti roman o Albaniji koji je jednako tako roman o nama danas isto kao što su sva njezina djela uvijek bila knjige o nama danas. 

  Više
 10. Odlazak jedne od naših najvećih književnica

  Odlazak jedne od naših najvećih književnica

  Daša Drndić preminula je 5. 6. 2018. u Rijeci nakon duge i teške bolesti. 

  Odlazak jedne od naših najprevođenijih književnica nenadoknadiv je gubitak, prije svega za njezinu obitelj, ali jednako tako i za sve nas.

  Iza nje ostaju njezina neponovljiva književna djela, radiodrame, ali više od svega njezin nepokolebljiv duh, hrabrost da se suprotstavi svakoj nepravdi, da ustraje na vrednotama tolerancije, antifašizma i prije svega vrhunske književnosti.

  Više

Stavke 1-10 od 143

Prikaži po stranici
po stranici