Tomica Bajsić

Tomica Bajsić pjesnik je, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj.
Rođen je u Zagrebu 1968. Školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i studirao grafiku tri godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu, do 1991., kada se dragovoljno priključio obrani Hrvatske i kao pripadnik Specijalnih postrojbi GSHV-a (većinom Bojne Frankopan) i zapovjednik Izvidničko-diverzantske grupe ZP Zagreb borio se na niz ratišta, bio ranjavan i odlikovan te sudjelovao i u operacijama Maslenica i Oluja.
Bavio se i restauracijom i crtanjem. Bio je dugogodišnji urednik časopisa i biblioteke Poezije. Poeziju i prozu objavljuje u zemlji i inozemstvu u antologijama, časopisima i na radiju. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika. Sudjelovao je na mnogim značajnim pjesničkim festivalima i čitanjima u Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Litvi, uključujući i Struške večeri poezije u Makedoniji, Sarajevske dane poezije i Dane poezije i vina u Sloveniji.
Od 2010. vodi Drugu priču, za dizajn i nakladništvo. Predsjednik je Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske biblioteke zvučne i pisane poezije.
Obavio je knjige Južni križ, poezija, 1998., u prijevodu na slovenski 2014., Pjesme svjetlosti i sjene, poezija, 2004., Dva svijeta i još jedan, putopisna proza, 2007., Ana i vila Velebita, slikovnica, crtež i tekst, 2007., Pobuna obješenih, poezija i prozni zapisi, 2008., Zrak ispod mora, poezija, 2009., i Amazona diše, putopis i fotografije, 2016.
Nagrađen je nagradama Goranovo proljeće za knjigu pjesama Južni križ 1998. i Dobriša Cesarić za zbirku Zrak ispod mora 2008.
Obavio je niz prijevoda, od kojih izdvajamo Španjolske pjesme ljubavi i progonstva, izbor poezije, izbor, prijevod i eseji, 2002., Sve do srca svijeta, izabrane pjesme Blaisea Cendrarsa, preveo i pripremio, 2003., U Patagoniji, prijevod putopisa Brucea Chatwina, 2006., Južna pošta, putovanje kroz poeziju Latinske Amerike, izbor, prijevod i eseji, 2008., Urezi, izbor iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu, 2010., i Blaise Cendrars, poezija, život i djelo, 2014.
Autor je samostalnih izložbi Amazona diše, škola na dalekom kraju svijeta, KIC Zagreb, 2014., i Izložbe fotografija Amazone i Brazila, Muzej Mimara, 2017.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Akcije
 • Beletristika
  • Poezija i drama
   • Poezija
 • Hit-knjige već od 3 eura
  • Knjige po 5 eura