Stieg Larsson

Stieg Larsson, švedski pisac i novinar, rođen 1954. godine, odrastao je u švedskoj provinciji na sjeveru zemlje u mjestaπcu Norsjö. Odgajali su ga baka i djed do djedove smrti 1962. Nakon što je završio školovanje i odslužio vojsku, zaposlio se kao novinar i jedan od prvih zadataka bilo mu je izvještavanje o građanskom ratu u Eritreji. Nakon povratka iz Afrike, gdje se zarazio malarijom, počeo je raditi kao grafički dizajner i urednik u novinskoj agenciji Tidningarnas Telegrambyr, gdje je ostao dvadeset godina.
Prije književničke karijere bio je poznat po borbi protiv rasizma i desničarskog ekstremizma. Bio je jedan od najboljih svjetskih poznavatelja desničarskih ekstremističkih skupina i snažno se borio protiv njihova utjecaja. Sredinom osamdesetih pokrenuo je nenasilni program Stop the Racism. Zakladu Expo utemeljio je 1995. te je postao glavni urednik njezina časopisa Expo. Časopis je bio na neprestanu udaru i pod prijetnjama desničarskih ekstremista, kao i sam Larsson.
Prve tri knjige iz serije Millennium, Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku, Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004., na dan Kristalne noći.
Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularnije i najprodavanije europske knjige posljednjeg desetljeća. Prva knjiga nagrađena je 2005. najprestižnijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji Glasnyckel, druga knjiga dobila je 2006. nagradu Švedske akademije za detektivske romane, a trećom knjigom Larsson je ponovno osvojio nagradu Glasnyckel, čime je postao tek drugi autor koji ju je osvojio dva puta.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Beletristika
  • Krimić & triler
  • Akcije
 • Nagrađene knjige
  • Strani autori
 • Beletristika
  • Krimići, trileri & misterij
   • Krimić
   • Triler
 1. Muškarci koji mrze žene
  Muškarci koji mrze žene
  Special cijena 71,10 kn Redovna cijena 79,00 kn
 2. Djevojka koja se igrala vatrom
  Djevojka koja se igrala vatrom
  Special cijena 161,10 kn Redovna cijena 179,00 kn
 3. Trilogija Millennium
  Trilogija Millennium
  Special cijena 705,92 kn Redovna cijena 784,35 kn
 4. Muškarci koji mrze žene
  Muškarci koji mrze žene
  Special cijena 161,10 kn Redovna cijena 179,00 kn
 5. Kule u zraku
  Kule u zraku
  Special cijena 170,10 kn Redovna cijena 189,00 kn
 6. Djevojka koja se igrala vatrom
  Djevojka koja se igrala vatrom
  Special cijena 159,71 kn Redovna cijena 177,45 kn
 7. Muškarci koji mrze žene
  Muškarci koji mrze žene
  Special cijena 159,71 kn Redovna cijena 177,45 kn