Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
   1. Ovog ožujka u Frakturi praznujemo, preporučujemo i razbijamo cijene!
 2. Nagrađene knjige
  1. Strani autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Obiteljska saga
   4. Povijest
   5. Ljubav &td.
   6. Žene
   7. Rat
   8. Odrastanje
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Ljubav &td.
  4. Ljubav &td.
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Povijest
  5. Povijesni roman
   1. Strani autori
   2. 20. stoljeće
   3. Obiteljska saga
  6. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Sophie Dahl
 68. Kjell Ola Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. András Forgách
 114. Susana Fortes
 115. Milan Fošner
 116. Branko Franceschi
 117. Julia Franck
 118. Meelis Friedenthal
 119. Eva Gabrielsson
 120. Bojan Gagić
 121. Péter Gárdos
 122. Antonio Garrido
 123. Karl-Markus Gauß
 124. Heike Geißler
 125. Drago Glamuzina
 126. Dmitry Glukhovsky
 127. Ivo Goldstein
 128. Slavko Goldstein
 129. Witold Gombrowicz
 130. Georgi Gospodinov
 131. David Graeber
 132. Krisztián Grecsó
 133. Stephen Greenblatt
 134. Rajko Grlić
 135. Tatjana Gromača
 136. Vasilij Grossman
 137. David Grossman
 138. Grupa autora
 139. Norbert Gstrein
 140. Sinan Gudžević
 141. Ernst Haffner
 142. Rawi Hage
 143. Eduardo Halfon
 144. James Hamilton-Paterson
 145. Peter Handke
 146. Thore D. Hansen
 147. Deborah Harkness
 148. Josef Haslinger
 149. Yuri Herrera
 150. Stefan Hertmans
 151. Wolfgang Hilbig
 152. Srećko Horvat
 153. Kari Hotakainen
 154. Aleksandar Hut Kono
 155. Ivica Ivanišević
 156. Željko Ivanković
 157. Fleur Jaeggy
 158. Dubravko Jagatić
 159. Zvi Jagendorf
 160. Tvrtko Jakovina
 161. Franjo Janeš
 162. Rade Jarak
 163. Isabelle Jarry
 164. Miljenko Jergović
 165. Viktor Jerofejev
 166. Predrag Jirsak
 167. Uwe Johnson
 168. Gaëlle Josse
 169. Dejan Jović
 170. Ivan Jozić
 171. Julia Juzik
 172. Giorgos Kallis
 173. Wladimir Kaminer
 174. Zvonko Karanović
 175. Joana Karistjani
 176. Panos Karnezis
 177. Andrew Keen
 178. Daniel Kehlmann
 179. Jochen Kelter
 180. Lars Kepler
 181. Etgar Keret
 182. Ian Kershaw
 183. Imre Kertész
 184. Jonas Hassen Khemiri
 185. Bodo Kirchhoff
 186. Enes Kišević
 187. Tisja Kljaković Braić
 188. Đurđa Knežević
 189. Branko Kostelnik
 190. Mirko Kovač
 191. Hrvoje Kovačević
 192. Marek Krajewski
 193. Jaan Kross
 194. Pero Kvesić
 195. Tuomas Kyrö
 196. David Lagercrantz
 197. Dražen Lalić
 198. Katja Lange-Müller
 199. Reif Larsen
 200. Stieg Larsson
 201. Jonathan Lethem
 202. Mario Levi
 203. Primo Levi
 204. Charles Lewinsky
 205. Sanja Lovrenčić
 206. Ivan Lovrenović
 207. Nebojša Lujanović
 208. Robert Lyndon
 209. Nikola Madžirov
 210. Ariel Magnus
 211. Claudio Magris
 212. Branko Maleš
 213. Zoran Malkoč
 214. Andreas Malm
 215. Norman Manea
 216. Thomas Mann
 217. Sonja Manojlović
 218. Mirko Marjanović
 219. Dragan Markovina
 220. Monika Maron
 221. Esteban Martín
 222. Ivor Martinić
 223. Vojislav Mataga
 224. Jean Mattern
 225. Miha Mazzini
 226. Eimear McBride
 227. Jay McInerney
 228. Semezdin Mehmedinović
 229. Francesca Melandri
 230. Eduardo Mendoza
 231. Zbigniew Mentzel
 232. Claire Messud
 233. Sami Michael
 234. Igor Mirković
 235. Josip Mlakić
 236. Patrick Modiano
 237. Rita Monaldi
 238. Terézia Mora
 239. Erin Morgenstern
 240. Erwin Mortier
 241. Tihomir Mraović
 242. Harry Mulisch
 243. Heiner Müller
 244. Robert Musil
 245. Vicki Myron
 246. Péter Nádas
 247. Raduan Nassar
 248. Niklas Natt och Dag
 249. Sönke Neitzel
 250. Cees Nooteboom
 251. Lawrence Norfolk
 252. Joseph O’Connor
 253. Sofi Oksanen
 254. Neven Orhel
 255. Anna Maria Ortese
 256. Antonio Ortuno
 257. Christian Oster
 258. Josip Osti
 259. Amos Oz
 260. Fania Oz-Salzberger
 261. Boris Pahor
 262. Žarko Paić
 263. Félix J. Palma
 264. Valerij Panjuškin
 265. Magdalena Parys
 266. Raj Patel
 267. Oleg Pavlov
 268. Marko Pavlovski
 269. Pierre Péju
 270. Vuk Perišić
 271. Ivana Peruško Vindakijević
 272. Marisha Pessl
 273. Dino Pešut
 274. Sibila Petlevski
 275. Nikica Petrak
 276. Ricardo Piglia
 277. Zoran Pilić
 278. Magdaléna Platzová
 279. Marko Pogačar
 280. Brunhilde Pomsel
 281. Elena Poniatowska
 282. Sven Popović
 283. Milorad Popović
 284. Zoran Predin
 285. Petar Prelog
 286. Martin Previšić
 287. Branka Primorac
 288. Aleksandar Prokopiev
 289. Jordi Puntí
 290. Zorica Radaković
 291. Chil Rajchman
 292. Omer Rak
 293. Ilma Rakusa
 294. Pascal Rambert
 295. Rod Rees
 296. Sven Regener
 297. Nicolas Remin
 298. Delimir Rešicki
 299. Mihail Riklin
 300. Gregory David Roberts
 301. John Maddox Roberts
 302. Joseph Roth
 303. Ralf Rothmann
 304. Gilles Rozier
 305. Carlos Ruiz Zafon
 306. Branka Sacher
 307. Renata Salecl
 308. Canek Sánchez Guevara
 309. Albert Sánchez Pinol
 310. Elke Schmitter
 311. Ben Schott
 312. Paul Schreiner
 313. Richard Schuberth
 314. Samanta Schweblin
 315. Antonio Scurati
 316. Steve Sem-Sandberg
 317. Korana Serdarević
 318. Zeruya Shalev
 319. Dobroslav Silobrčić
 320. Živko Skračić
 321. Andrej E. Skubic
 322. Nikica Slavić
 323. Leïla Slimani
 324. Goce Smilevski
 325. Sid Smith
 326. Guido Snel
 327. Timothy Snyder
 328. Milan Soklić
 329. Vladimir Sorokin
 330. Francesco Sorti
 331. Ognjen Spahić
 332. Susan Spencer-Wendel
 333. Gayatri Chakravorty Spivak
 334. Saša Stanišić
 335. Andrzej Stasiuk
 336. Jón Kalman Stefánsson
 337. David Stevenson
 338. Vladimir Stojsavljević
 339. Morten A. Strøksnes
 340. Irena Svetek
 341. Ognjen Sviličić
 342. Anne Swärd
 343. Andrzej Szczypiorski
 344. Dušan Šarotar
 345. Nataša Šegota Lah
 346. Faruk Šehić
 347. Viktor Šklovskij
 348. Ivana Šojat
 349. Antun Šoljan
 350. Klaudio Štefančić
 351. Aleš Šteger
 352. Igor Štiks
 353. Malba Tahan
 354. Daniel Tammet
 355. Ahmet Hamdi Tanpinar
 356. Dinko Telećan
 357. Peter Terrin
 358. Scarlett Thomas
 359. P. F. Thomése
 360. Uwe Timm
 361. Zvonko Todorovski
 362. Olga Tokarczuk
 363. Ante Tomić
 364. Jáchym Topol
 365. Tomas Tranströmer
 366. Kateřina Tučková
 367. Dubravka Ugrešić
 368. Ljudmila Ulicka
 369. Maja Urban
 370. Radenko Vadanjel
 371. Carl-Johan Vallgren
 372. Antonin Varenne
 373. Manuel Vázquez Montalbán
 374. László Végel
 375. Vladimir Velebit
 376. Goran Vojnović
 377. Eda Vujević
 378. Jan Wallentin
 379. Martin Walser
 380. Tim Weiner
 381. Harald Welzer
 382. Kjell Westö
 383. Tommy Wieringa
 384. Sonia Wild Bićanić
 385. John L. Williams
 386. John Williams
 387. Chris Womersley
 388. Mo Yan
 389. Fareed Zakaria
 390. Josip Zanki
 391. Juli Zeh
 392. Đorđe Zelmanović
 393. Jorge Zepeda Patterson
 394. Mihail Zigar
 395. Zdravko Zima
 396. Damir Zlatar Frey
 397. Efraim Zuroff
 398. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. češki
 2. francuski
 3. hrvatski
 4. mađarski
 5. španjolski