Norman Manea

Norman Manea, najpoznatiji suvremeni rumunjski pisac, rođen je 1936. u Suceavi, u pokrajini Bukovini. Kao dijete deportiran je u koncentracijski logor u Ukrajini, a u Rumunjsku se vratio 1945. s preživjelim članovima svoje obitelji. Studirao je u Bukureštu i radio kao inženjer hidraulike. Godine 1966. u avangardnom književnom časopisu „Povestea Vorbii“ objavio je svoju prvu priču, koja je odmah zabranjena. Profesionalno se počeo baviti pisanjem 1974. i u idućih je deset godina objavio više djela – romane Cartea Fiului i Anii de ucenicie ai lui August Prostul, zbirku kratkih priča Primele porti i Octombrie, ora opt i zbirku eseja Pe Contur. Zbog zagovaranja demokracije bio je na udaru režima i ostajao bez književnih nagrada; primjerice, godine 1984. dobio je nagradu Udruženja pisaca Rumunjske koja mu je oduzeta na intervenciju komunističkih vlasti, a medijski su napadi na njega često imali i antisemitsku podlogu.
Crna omotnica, prvi put objavljena u Rumunjskoj 1986., njegovo je posljednje djelo prije odlaska u egzil, a problemi s državnom cenzurom koje je zbog njega imao opisao je u eseju Despre clovni: dictatorul si artistul. Dobivši Fulbrightovu stipendiju, odselio se u Sjedinjene Američke Države, gdje i danas predaje europsku književnost na newyorškom Bard Collegeu. Uz Fulbrightovu stipendiju, Manea je dobitnik brojnih drugih stipendija i nagrada poput Stipendije Guggenheim i Nagrade MacArthur 1992., medalje Literary Lion New York National Libraryja 1993. te međunarodne književne nagrade Nonino 2002. godine. Francusku nagradu Prix Médicis étranger dobio je 2006. za svoje memoare Întoarcerea huliganului (prvi put objavljene 2003.). Knjige koje je objavio u SAD-u redovito ulaze na liste najvažnijih knjiga godine u izboru New York Timesa.
Uz memoare poznatije pod engleskim nazivom The Hooligan’s Return, njegova novija izdanja uključuju Plicuri si portrete/Envelopes and Portraits (2004.), Textul nomad/The Nomad Text (intervjui 2006.), Vorbind pietrei/Talking to a Stone (poema – uz prijevod na deset jezika, 2008.), Inaintea despartirii/Before Parting (razgovor sa Saulom Bellowom, 2008.), Variante la un autoportret/Variations to a Self-Portrait (kratke priče, 2008.), Vizuina/The Lair (roman, 2009.), Laptele negru/The black milk (eseji i intervjui, 2010.). Norman Manea je najprevođeniji rumunjski suvremeni pisac – njegova su djela objavljena na više od dvadeset jezika, odnosno u više od šezdeset različitih izdanja. Kritičari su njegove složene narativne strategije često uspoređivali s Kafkom, Joyceom i Musilom.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Beletristika
  • Suvremena književnost
   • Strani autori
 1. Crna omotnica
  Crna omotnica
  Special cijena 5,98 € Redovna cijena 6,64 €