Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
 2. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Domaći autori
   2. (Auto)biografija
   3. Odrastanje
   4. Kratke priče
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. (Auto)biografija
   3. Odrastanje
   4. Kratke priče
  4. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Alan Bennett
 32. Ronan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Serge Berstein
 35. Marcel Beyer
 36. Milorad Bibić
 37. Tito Bilopavlović
 38. Laurent Binet
 39. Jean-Marie Blas de Robles
 40. Hassan Blasim
 41. Krešimir Blažević
 42. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 43. Philipp Blom
 44. Marica Bodrožić
 45. Martin Bojowald
 46. Oliver Bottini
 47. Anthony Bourdain
 48. William Boyd
 49. T.C. Boyle
 50. Mirko Božić
 51. Alida Bremer
 52. Jorge Bucay
 53. Slađana Bukovac
 54. Tomislav Buntak
 55. Michael Burleigh
 56. Hubert Butler
 57. Jaume Cabré
 58. Emilio Calderón
 59. Martín Caparrós
 60. Andreu Carranza
 61. Javier Cercas
 62. Branimir Cerovski
 63. Hugo Claus
 64. Paolo Cognetti
 65. Aleš Čar
 66. Dušan Čater
 67. Giacomo D’Alisa
 68. Kjell Ola Dahl
 69. Sophie Dahl
 70. Kamel Daoud
 71. László Darvasi
 72. Filip David
 73. Tim Davys
 74. Mário de Carvalho
 75. Eliseo Alberto de Diego
 76. Margriet de Moor
 77. Aleš Debeljak
 78. Jacek Dehnel
 79. Federico Demaria
 80. Demián Bucay
 81. Pamela Des Barres
 82. Agnés Desarthe
 83. Dubravko Detoni
 84. Patrick deWitt
 85. Joël Dicker
 86. Joan Didion
 87. Dan Diner
 88. Assia Djebar
 89. Jasminka Domaš
 90. Branimir Donat
 91. Ceridwen Dovey
 92. Nataša Dragnić
 93. Danijel Dragojević
 94. György Dragomán
 95. Slavenka Drakulić
 96. Daša Drndić
 97. Anja Drulović
 98. Zoran Drvenkar
 99. María Dueñas
 100. Srđan Dvornik
 101. Ivančica Đerić
 102. Ivica Đikić
 103. Robert M. Edsel
 104. Bernice Eisenstein
 105. Mathias Énard
 106. Per Olov Enquist
 107. Péter Esterházy
 108. Matias Faldbakken
 109. Neil Faulkner
 110. Ottó Fenyvesi
 111. Goran Ferčec
 112. Felipe Fernández-Armesto
 113. Richard Flanagan
 114. Gillian Flynn
 115. András Forgách
 116. Susana Fortes
 117. Milan Fošner
 118. Branko Franceschi
 119. Julia Franck
 120. Meelis Friedenthal
 121. Eva Gabrielsson
 122. Bojan Gagić
 123. Péter Gárdos
 124. Antonio Garrido
 125. Karl-Markus Gauß
 126. Heike Geißler
 127. Drago Glamuzina
 128. Dmitry Glukhovsky
 129. Josipa Gogić
 130. Slavko Goldstein
 131. Ivo Goldstein
 132. Witold Gombrowicz
 133. Georgi Gospodinov
 134. David Graeber
 135. Krisztián Grecsó
 136. Stephen Greenblatt
 137. Rajko Grlić
 138. Tatjana Gromača
 139. Vasilij Grossman
 140. David Grossman
 141. Grupa autora
 142. Norbert Gstrein
 143. Sinan Gudžević
 144. Ernst Haffner
 145. Rawi Hage
 146. Eduardo Halfon
 147. James Hamilton-Paterson
 148. Peter Handke
 149. Thore D. Hansen
 150. Deborah Harkness
 151. Josef Haslinger
 152. Yuri Herrera
 153. Stefan Hertmans
 154. Wolfgang Hilbig
 155. Srećko Horvat
 156. Kari Hotakainen
 157. Ted Hughes
 158. Aleksandar Hut Kono
 159. Nedžad Ibrahimović
 160. Ivica Ivanišević
 161. Željko Ivanković
 162. Fleur Jaeggy
 163. Dubravko Jagatić
 164. Zvi Jagendorf
 165. Tvrtko Jakovina
 166. Franjo Janeš
 167. Rade Jarak
 168. Isabelle Jarry
 169. Miljenko Jergović
 170. Viktor Jerofejev
 171. Predrag Jirsak
 172. Uwe Johnson
 173. Gaëlle Josse
 174. Dejan Jović
 175. Ivan Jozić
 176. Julia Juzik
 177. Giorgos Kallis
 178. Wladimir Kaminer
 179. Zvonko Karanović
 180. Joana Karistjani
 181. Panos Karnezis
 182. Andrew Keen
 183. Daniel Kehlmann
 184. Jochen Kelter
 185. Lars Kepler
 186. Etgar Keret
 187. Ian Kershaw
 188. Imre Kertész
 189. Jonas Hassen Khemiri
 190. Bodo Kirchhoff
 191. Miroslav Kirin
 192. Enes Kišević
 193. Tisja Kljaković Braić
 194. Đurđa Knežević
 195. Branko Kostelnik
 196. Mirko Kovač
 197. Hrvoje Kovačević
 198. Marek Krajewski
 199. Jaan Kross
 200. Mojca Kumerdej
 201. Pero Kvesić
 202. Tuomas Kyrö
 203. David Lagercrantz
 204. Dražen Lalić
 205. Katja Lange-Müller
 206. Reif Larsen
 207. Stieg Larsson
 208. Sergej Lebedev
 209. Jonathan Lethem
 210. Primo Levi
 211. Mario Levi
 212. Charles Lewinsky
 213. Sanja Lovrenčić
 214. Ivan Lovrenović
 215. Nebojša Lujanović
 216. Robert Lyndon
 217. Nikola Madžirov
 218. Ariel Magnus
 219. Claudio Magris
 220. Branko Maleš
 221. Zoran Malkoč
 222. Andreas Malm
 223. Norman Manea
 224. Thomas Mann
 225. Sonja Manojlović
 226. Mirko Marjanović
 227. Dragan Markovina
 228. Monika Maron
 229. Esteban Martín
 230. Ivor Martinić
 231. Vojislav Mataga
 232. Suzana Matić
 233. Jean Mattern
 234. Miha Mazzini
 235. Eimear McBride
 236. Jay McInerney
 237. Semezdin Mehmedinović
 238. Francesca Melandri
 239. Robert Menasse
 240. Eduardo Mendoza
 241. Zbigniew Mentzel
 242. Claire Messud
 243. Sami Michael
 244. Igor Mirković
 245. Lara Mitraković
 246. Josip Mlakić
 247. Patrick Modiano
 248. Rita Monaldi
 249. Vanessa Montfort
 250. Terézia Mora
 251. Erin Morgenstern
 252. Erwin Mortier
 253. Tihomir Mraović
 254. Harry Mulisch
 255. Heiner Müller
 256. Robert Musil
 257. Vicki Myron
 258. Péter Nádas
 259. Raduan Nassar
 260. Niklas Natt och Dag
 261. Sönke Neitzel
 262. Cees Nooteboom
 263. Lawrence Norfolk
 264. Joseph O’Connor
 265. Sofi Oksanen
 266. Neven Orhel
 267. Anna Maria Ortese
 268. Antonio Ortuno
 269. Christian Oster
 270. Josip Osti
 271. Amos Oz
 272. Fania Oz-Salzberger
 273. Boris Pahor
 274. Žarko Paić
 275. Félix J. Palma
 276. Valerij Panjuškin
 277. Magdalena Parys
 278. Raj Patel
 279. Oleg Pavlov
 280. Marko Pavlovski
 281. Pierre Péju
 282. Vuk Perišić
 283. Malin Persson Giolito
 284. Ivana Peruško Vindakijević
 285. Marisha Pessl
 286. Dino Pešut
 287. Sibila Petlevski
 288. Nikica Petrak
 289. Ricardo Piglia
 290. Zoran Pilić
 291. Magdaléna Platzová
 292. Marko Pogačar
 293. Brunhilde Pomsel
 294. Elena Poniatowska
 295. Milorad Popović
 296. Sven Popović
 297. Zoran Predin
 298. Petar Prelog
 299. Martin Previšić
 300. Branka Primorac
 301. Aleksandar Prokopiev
 302. Jordi Puntí
 303. Zorica Radaković
 304. Chil Rajchman
 305. Omer Rak
 306. Ilma Rakusa
 307. Pascal Rambert
 308. Rod Rees
 309. Sven Regener
 310. Nicolas Remin
 311. Delimir Rešicki
 312. Mihail Riklin
 313. Gregory David Roberts
 314. John Maddox Roberts
 315. Joseph Roth
 316. Ralf Rothmann
 317. Gilles Rozier
 318. Carlos Ruiz Zafón
 319. Branka Sacher
 320. Renata Salecl
 321. Canek Sánchez Guevara
 322. Albert Sánchez Pinol
 323. Elke Schmitter
 324. Ben Schott
 325. Paul Schreiner
 326. Richard Schuberth
 327. Samanta Schweblin
 328. Antonio Scurati
 329. Steve Sem-Sandberg
 330. Korana Serdarević
 331. Zeruya Shalev
 332. Dobroslav Silobrčić
 333. Živko Skračić
 334. Andrej E. Skubic
 335. Nikica Slavić
 336. Leïla Slimani
 337. Goce Smilevski
 338. Sid Smith
 339. Guido Snel
 340. Timothy Snyder
 341. Milan Soklić
 342. Vladimir Sorokin
 343. Francesco Sorti
 344. Ognjen Spahić
 345. Susan Spencer-Wendel
 346. Gayatri Chakravorty Spivak
 347. Saša Stanišić
 348. Andrzej Stasiuk
 349. Jón Kalman Stefánsson
 350. David Stevenson
 351. Vladimir Stojsavljević
 352. Morten A. Strøksnes
 353. Irena Svetek
 354. Ognjen Sviličić
 355. Anne Swärd
 356. Andrzej Szczypiorski
 357. Davor Šalat
 358. Dušan Šarotar
 359. Nataša Šegota Lah
 360. Faruk Šehić
 361. Viktor Šklovskij
 362. Slobodan Šnajder
 363. Ivana Šojat
 364. Antun Šoljan
 365. Klaudio Štefančić
 366. Aleš Šteger
 367. Igor Štiks
 368. Malba Tahan
 369. Daniel Tammet
 370. Ahmet Hamdi Tanpinar
 371. Dinko Telećan
 372. Peter Terrin
 373. Scarlett Thomas
 374. P. F. Thomése
 375. Uwe Timm
 376. Zvonko Todorovski
 377. Olga Tokarczuk
 378. Ante Tomić
 379. Jáchym Topol
 380. Tomas Tranströmer
 381. Kateřina Tučková
 382. Dubravka Ugrešić
 383. Ljudmila Ulicka
 384. Maja Urban
 385. Radenko Vadanjel
 386. Carl-Johan Vallgren
 387. Ernest van der Kwast
 388. Antonin Varenne
 389. Manuel Vázquez Montalbán
 390. László Végel
 391. Vladimir Velebit
 392. Goran Vojnović
 393. Eda Vujević
 394. Jan Wallentin
 395. Martin Walser
 396. Tim Weiner
 397. Harald Welzer
 398. Kjell Westö
 399. Tommy Wieringa
 400. Sonia Wild Bićanić
 401. John Williams
 402. John L. Williams
 403. Chris Womersley
 404. Mo Yan
 405. Fareed Zakaria
 406. Josip Zanki
 407. Juli Zeh
 408. Đorđe Zelmanović
 409. Jorge Zepeda Patterson
 410. Mihail Zigar
 411. Zdravko Zima
 412. Damir Zlatar Frey
 413. Efraim Zuroff
 414. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski
 2. hrvatski