Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
 2. Nagrađene knjige
  1. Strani autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Ljubav &td.
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Ljubav &td.
  4. Krimići, trileri & misterij
   1. Triler
  5. Ljubav &td.
   1. Domaći autori
  6. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Kjell Ola Dahl
 68. Sophie Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. András Forgách
 114. Susana Fortes
 115. Milan Fošner
 116. Branko Franceschi
 117. Julia Franck
 118. Meelis Friedenthal
 119. Eva Gabrielsson
 120. Bojan Gagić
 121. Péter Gárdos
 122. Antonio Garrido
 123. Karl-Markus Gauß
 124. Heike Geißler
 125. Drago Glamuzina
 126. Dmitry Glukhovsky
 127. Josipa Gogić
 128. Ivo Goldstein
 129. Slavko Goldstein
 130. Witold Gombrowicz
 131. Georgi Gospodinov
 132. David Graeber
 133. Krisztián Grecsó
 134. Stephen Greenblatt
 135. Rajko Grlić
 136. Tatjana Gromača
 137. David Grossman
 138. Vasilij Grossman
 139. Grupa autora
 140. Norbert Gstrein
 141. Sinan Gudžević
 142. Ernst Haffner
 143. Rawi Hage
 144. Eduardo Halfon
 145. James Hamilton-Paterson
 146. Peter Handke
 147. Thore D. Hansen
 148. Deborah Harkness
 149. Josef Haslinger
 150. Yuri Herrera
 151. Stefan Hertmans
 152. Wolfgang Hilbig
 153. Srećko Horvat
 154. Kari Hotakainen
 155. Ted Hughes
 156. Aleksandar Hut Kono
 157. Ivica Ivanišević
 158. Željko Ivanković
 159. Fleur Jaeggy
 160. Dubravko Jagatić
 161. Zvi Jagendorf
 162. Tvrtko Jakovina
 163. Franjo Janeš
 164. Rade Jarak
 165. Isabelle Jarry
 166. Miljenko Jergović
 167. Viktor Jerofejev
 168. Predrag Jirsak
 169. Uwe Johnson
 170. Gaëlle Josse
 171. Dejan Jović
 172. Ivan Jozić
 173. Julia Juzik
 174. Giorgos Kallis
 175. Wladimir Kaminer
 176. Zvonko Karanović
 177. Joana Karistjani
 178. Panos Karnezis
 179. Andrew Keen
 180. Daniel Kehlmann
 181. Jochen Kelter
 182. Lars Kepler
 183. Etgar Keret
 184. Ian Kershaw
 185. Imre Kertész
 186. Jonas Hassen Khemiri
 187. Bodo Kirchhoff
 188. Enes Kišević
 189. Tisja Kljaković Braić
 190. Đurđa Knežević
 191. Branko Kostelnik
 192. Mirko Kovač
 193. Hrvoje Kovačević
 194. Marek Krajewski
 195. Jaan Kross
 196. Pero Kvesić
 197. Tuomas Kyrö
 198. David Lagercrantz
 199. Dražen Lalić
 200. Katja Lange-Müller
 201. Reif Larsen
 202. Stieg Larsson
 203. Jonathan Lethem
 204. Mario Levi
 205. Primo Levi
 206. Charles Lewinsky
 207. Sanja Lovrenčić
 208. Ivan Lovrenović
 209. Nebojša Lujanović
 210. Robert Lyndon
 211. Nikola Madžirov
 212. Ariel Magnus
 213. Claudio Magris
 214. Branko Maleš
 215. Zoran Malkoč
 216. Andreas Malm
 217. Norman Manea
 218. Thomas Mann
 219. Sonja Manojlović
 220. Mirko Marjanović
 221. Dragan Markovina
 222. Monika Maron
 223. Esteban Martín
 224. Ivor Martinić
 225. Vojislav Mataga
 226. Jean Mattern
 227. Miha Mazzini
 228. Eimear McBride
 229. Jay McInerney
 230. Semezdin Mehmedinović
 231. Francesca Melandri
 232. Eduardo Mendoza
 233. Zbigniew Mentzel
 234. Claire Messud
 235. Sami Michael
 236. Igor Mirković
 237. Lara Mitraković
 238. Josip Mlakić
 239. Patrick Modiano
 240. Rita Monaldi
 241. Terézia Mora
 242. Erin Morgenstern
 243. Erwin Mortier
 244. Tihomir Mraović
 245. Harry Mulisch
 246. Heiner Müller
 247. Robert Musil
 248. Vicki Myron
 249. Péter Nádas
 250. Raduan Nassar
 251. Niklas Natt och Dag
 252. Sönke Neitzel
 253. Cees Nooteboom
 254. Lawrence Norfolk
 255. Joseph O’Connor
 256. Sofi Oksanen
 257. Neven Orhel
 258. Anna Maria Ortese
 259. Antonio Ortuno
 260. Christian Oster
 261. Josip Osti
 262. Amos Oz
 263. Fania Oz-Salzberger
 264. Boris Pahor
 265. Žarko Paić
 266. Félix J. Palma
 267. Valerij Panjuškin
 268. Magdalena Parys
 269. Raj Patel
 270. Oleg Pavlov
 271. Marko Pavlovski
 272. Pierre Péju
 273. Vuk Perišić
 274. Malin Persson Giolito
 275. Ivana Peruško Vindakijević
 276. Marisha Pessl
 277. Dino Pešut
 278. Sibila Petlevski
 279. Nikica Petrak
 280. Ricardo Piglia
 281. Zoran Pilić
 282. Magdaléna Platzová
 283. Marko Pogačar
 284. Brunhilde Pomsel
 285. Elena Poniatowska
 286. Milorad Popović
 287. Sven Popović
 288. Zoran Predin
 289. Petar Prelog
 290. Martin Previšić
 291. Branka Primorac
 292. Aleksandar Prokopiev
 293. Jordi Puntí
 294. Zorica Radaković
 295. Chil Rajchman
 296. Omer Rak
 297. Ilma Rakusa
 298. Pascal Rambert
 299. Rod Rees
 300. Sven Regener
 301. Nicolas Remin
 302. Delimir Rešicki
 303. Mihail Riklin
 304. Gregory David Roberts
 305. John Maddox Roberts
 306. Joseph Roth
 307. Ralf Rothmann
 308. Gilles Rozier
 309. Carlos Ruiz Zafón
 310. Branka Sacher
 311. Renata Salecl
 312. Canek Sánchez Guevara
 313. Albert Sánchez Pinol
 314. Elke Schmitter
 315. Ben Schott
 316. Paul Schreiner
 317. Richard Schuberth
 318. Samanta Schweblin
 319. Antonio Scurati
 320. Steve Sem-Sandberg
 321. Korana Serdarević
 322. Zeruya Shalev
 323. Dobroslav Silobrčić
 324. Živko Skračić
 325. Andrej E. Skubic
 326. Nikica Slavić
 327. Leïla Slimani
 328. Goce Smilevski
 329. Sid Smith
 330. Guido Snel
 331. Timothy Snyder
 332. Milan Soklić
 333. Vladimir Sorokin
 334. Francesco Sorti
 335. Ognjen Spahić
 336. Susan Spencer-Wendel
 337. Gayatri Chakravorty Spivak
 338. Saša Stanišić
 339. Andrzej Stasiuk
 340. Jón Kalman Stefánsson
 341. David Stevenson
 342. Vladimir Stojsavljević
 343. Morten A. Strøksnes
 344. Irena Svetek
 345. Ognjen Sviličić
 346. Anne Swärd
 347. Andrzej Szczypiorski
 348. Davor Šalat
 349. Dušan Šarotar
 350. Nataša Šegota Lah
 351. Faruk Šehić
 352. Viktor Šklovskij
 353. Slobodan Šnajder
 354. Ivana Šojat
 355. Antun Šoljan
 356. Klaudio Štefančić
 357. Aleš Šteger
 358. Igor Štiks
 359. Malba Tahan
 360. Daniel Tammet
 361. Ahmet Hamdi Tanpinar
 362. Dinko Telećan
 363. Peter Terrin
 364. Scarlett Thomas
 365. P. F. Thomése
 366. Uwe Timm
 367. Zvonko Todorovski
 368. Olga Tokarczuk
 369. Ante Tomić
 370. Jáchym Topol
 371. Tomas Tranströmer
 372. Kateřina Tučková
 373. Dubravka Ugrešić
 374. Ljudmila Ulicka
 375. Maja Urban
 376. Radenko Vadanjel
 377. Carl-Johan Vallgren
 378. Ernest van der Kwast
 379. Antonin Varenne
 380. Manuel Vázquez Montalbán
 381. László Végel
 382. Vladimir Velebit
 383. Goran Vojnović
 384. Eda Vujević
 385. Jan Wallentin
 386. Martin Walser
 387. Tim Weiner
 388. Harald Welzer
 389. Kjell Westö
 390. Tommy Wieringa
 391. Sonia Wild Bićanić
 392. John L. Williams
 393. John Williams
 394. Chris Womersley
 395. Mo Yan
 396. Fareed Zakaria
 397. Josip Zanki
 398. Juli Zeh
 399. Đorđe Zelmanović
 400. Jorge Zepeda Patterson
 401. Mihail Zigar
 402. Zdravko Zima
 403. Damir Zlatar Frey
 404. Efraim Zuroff
 405. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski
 2. hrvatski
 3. španjolski