Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
   1. Ovog ožujka u Frakturi praznujemo, preporučujemo i razbijamo cijene!
 2. Nagrađene knjige
  1. Domaći autori
  2. Strani autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Obiteljska saga
   4. Ljubav &td.
   5. Rat
  2. Klasici & suvremeni klasici
   1. Strani autori
   2. Povijest
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Obiteljska saga
   3. Ljubav &td.
   4. Rat
  4. Ljubav &td.
   1. Domaći autori
  5. Povijesni roman
   1. Strani autori
   2. 20. stoljeće
  6. Poezija i drama
   1. Poezija
 4. Publicistika
  1. Povijest & politika
   1. Eseji
  2. Umjetnost i kultura
   1. Eseji
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Sophie Dahl
 68. Kjell Ola Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. András Forgách
 114. Susana Fortes
 115. Milan Fošner
 116. Branko Franceschi
 117. Julia Franck
 118. Meelis Friedenthal
 119. Eva Gabrielsson
 120. Bojan Gagić
 121. Péter Gárdos
 122. Antonio Garrido
 123. Karl-Markus Gauß
 124. Heike Geißler
 125. Drago Glamuzina
 126. Dmitry Glukhovsky
 127. Josipa Gogić
 128. Ivo Goldstein
 129. Slavko Goldstein
 130. Witold Gombrowicz
 131. Georgi Gospodinov
 132. David Graeber
 133. Krisztián Grecsó
 134. Stephen Greenblatt
 135. Rajko Grlić
 136. Tatjana Gromača
 137. Vasilij Grossman
 138. David Grossman
 139. Grupa autora
 140. Norbert Gstrein
 141. Sinan Gudžević
 142. Ernst Haffner
 143. Rawi Hage
 144. Eduardo Halfon
 145. James Hamilton-Paterson
 146. Peter Handke
 147. Thore D. Hansen
 148. Deborah Harkness
 149. Josef Haslinger
 150. Yuri Herrera
 151. Stefan Hertmans
 152. Wolfgang Hilbig
 153. Srećko Horvat
 154. Kari Hotakainen
 155. Aleksandar Hut Kono
 156. Ivica Ivanišević
 157. Željko Ivanković
 158. Fleur Jaeggy
 159. Dubravko Jagatić
 160. Zvi Jagendorf
 161. Tvrtko Jakovina
 162. Franjo Janeš
 163. Rade Jarak
 164. Isabelle Jarry
 165. Miljenko Jergović
 166. Viktor Jerofejev
 167. Predrag Jirsak
 168. Uwe Johnson
 169. Gaëlle Josse
 170. Dejan Jović
 171. Ivan Jozić
 172. Julia Juzik
 173. Giorgos Kallis
 174. Wladimir Kaminer
 175. Zvonko Karanović
 176. Joana Karistjani
 177. Panos Karnezis
 178. Andrew Keen
 179. Daniel Kehlmann
 180. Jochen Kelter
 181. Lars Kepler
 182. Etgar Keret
 183. Ian Kershaw
 184. Imre Kertész
 185. Jonas Hassen Khemiri
 186. Bodo Kirchhoff
 187. Enes Kišević
 188. Tisja Kljaković Braić
 189. Đurđa Knežević
 190. Branko Kostelnik
 191. Mirko Kovač
 192. Hrvoje Kovačević
 193. Marek Krajewski
 194. Jaan Kross
 195. Pero Kvesić
 196. Tuomas Kyrö
 197. David Lagercrantz
 198. Dražen Lalić
 199. Katja Lange-Müller
 200. Reif Larsen
 201. Stieg Larsson
 202. Jonathan Lethem
 203. Mario Levi
 204. Primo Levi
 205. Charles Lewinsky
 206. Sanja Lovrenčić
 207. Ivan Lovrenović
 208. Nebojša Lujanović
 209. Robert Lyndon
 210. Nikola Madžirov
 211. Ariel Magnus
 212. Claudio Magris
 213. Branko Maleš
 214. Zoran Malkoč
 215. Andreas Malm
 216. Norman Manea
 217. Thomas Mann
 218. Sonja Manojlović
 219. Mirko Marjanović
 220. Dragan Markovina
 221. Monika Maron
 222. Esteban Martín
 223. Ivor Martinić
 224. Vojislav Mataga
 225. Jean Mattern
 226. Miha Mazzini
 227. Eimear McBride
 228. Jay McInerney
 229. Semezdin Mehmedinović
 230. Francesca Melandri
 231. Eduardo Mendoza
 232. Zbigniew Mentzel
 233. Claire Messud
 234. Sami Michael
 235. Igor Mirković
 236. Josip Mlakić
 237. Patrick Modiano
 238. Rita Monaldi
 239. Terézia Mora
 240. Erin Morgenstern
 241. Erwin Mortier
 242. Tihomir Mraović
 243. Harry Mulisch
 244. Heiner Müller
 245. Robert Musil
 246. Vicki Myron
 247. Péter Nádas
 248. Raduan Nassar
 249. Niklas Natt och Dag
 250. Sönke Neitzel
 251. Cees Nooteboom
 252. Lawrence Norfolk
 253. Joseph O’Connor
 254. Sofi Oksanen
 255. Neven Orhel
 256. Anna Maria Ortese
 257. Antonio Ortuno
 258. Christian Oster
 259. Josip Osti
 260. Amos Oz
 261. Fania Oz-Salzberger
 262. Boris Pahor
 263. Žarko Paić
 264. Félix J. Palma
 265. Valerij Panjuškin
 266. Magdalena Parys
 267. Raj Patel
 268. Oleg Pavlov
 269. Marko Pavlovski
 270. Pierre Péju
 271. Vuk Perišić
 272. Ivana Peruško Vindakijević
 273. Marisha Pessl
 274. Dino Pešut
 275. Sibila Petlevski
 276. Nikica Petrak
 277. Ricardo Piglia
 278. Zoran Pilić
 279. Magdaléna Platzová
 280. Marko Pogačar
 281. Brunhilde Pomsel
 282. Elena Poniatowska
 283. Sven Popović
 284. Milorad Popović
 285. Zoran Predin
 286. Petar Prelog
 287. Martin Previšić
 288. Branka Primorac
 289. Aleksandar Prokopiev
 290. Jordi Puntí
 291. Zorica Radaković
 292. Chil Rajchman
 293. Omer Rak
 294. Ilma Rakusa
 295. Pascal Rambert
 296. Rod Rees
 297. Sven Regener
 298. Nicolas Remin
 299. Delimir Rešicki
 300. Mihail Riklin
 301. Gregory David Roberts
 302. John Maddox Roberts
 303. Joseph Roth
 304. Ralf Rothmann
 305. Gilles Rozier
 306. Carlos Ruiz Zafon
 307. Branka Sacher
 308. Renata Salecl
 309. Canek Sánchez Guevara
 310. Albert Sánchez Pinol
 311. Elke Schmitter
 312. Ben Schott
 313. Paul Schreiner
 314. Richard Schuberth
 315. Samanta Schweblin
 316. Antonio Scurati
 317. Steve Sem-Sandberg
 318. Korana Serdarević
 319. Zeruya Shalev
 320. Dobroslav Silobrčić
 321. Živko Skračić
 322. Andrej E. Skubic
 323. Nikica Slavić
 324. Leïla Slimani
 325. Goce Smilevski
 326. Sid Smith
 327. Guido Snel
 328. Timothy Snyder
 329. Milan Soklić
 330. Vladimir Sorokin
 331. Francesco Sorti
 332. Ognjen Spahić
 333. Susan Spencer-Wendel
 334. Gayatri Chakravorty Spivak
 335. Saša Stanišić
 336. Andrzej Stasiuk
 337. Jón Kalman Stefánsson
 338. David Stevenson
 339. Vladimir Stojsavljević
 340. Morten A. Strøksnes
 341. Irena Svetek
 342. Ognjen Sviličić
 343. Anne Swärd
 344. Andrzej Szczypiorski
 345. Davor Šalat
 346. Dušan Šarotar
 347. Nataša Šegota Lah
 348. Faruk Šehić
 349. Viktor Šklovskij
 350. Slobodan Šnajder
 351. Ivana Šojat
 352. Antun Šoljan
 353. Klaudio Štefančić
 354. Aleš Šteger
 355. Igor Štiks
 356. Malba Tahan
 357. Daniel Tammet
 358. Ahmet Hamdi Tanpinar
 359. Dinko Telećan
 360. Peter Terrin
 361. Scarlett Thomas
 362. P. F. Thomése
 363. Uwe Timm
 364. Zvonko Todorovski
 365. Olga Tokarczuk
 366. Ante Tomić
 367. Jáchym Topol
 368. Tomas Tranströmer
 369. Kateřina Tučková
 370. Dubravka Ugrešić
 371. Ljudmila Ulicka
 372. Maja Urban
 373. Radenko Vadanjel
 374. Carl-Johan Vallgren
 375. Ernest van der Kwast
 376. Antonin Varenne
 377. Manuel Vázquez Montalbán
 378. László Végel
 379. Vladimir Velebit
 380. Goran Vojnović
 381. Eda Vujević
 382. Jan Wallentin
 383. Martin Walser
 384. Tim Weiner
 385. Harald Welzer
 386. Kjell Westö
 387. Tommy Wieringa
 388. Sonia Wild Bićanić
 389. John L. Williams
 390. John Williams
 391. Chris Womersley
 392. Mo Yan
 393. Fareed Zakaria
 394. Josip Zanki
 395. Juli Zeh
 396. Đorđe Zelmanović
 397. Jorge Zepeda Patterson
 398. Mihail Zigar
 399. Zdravko Zima
 400. Damir Zlatar Frey
 401. Efraim Zuroff
 402. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski
 2. hrvatski
 3. njemački
 4. ruski