Branimir Donat

Pravo ime: Tvrtko Zane (Zagreb, 5. rujna 1934. - Zagreb, 15. travnja 2010.). Osnovnu školu, gimnaziju, Filozofski fakultet te Visoku defektološku školu pohađao u Zagrebu. Književni kritičar, esejist, žurnalist i prevoditelj. Bio urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Godinama je radio kao profesionalni književnik. Surađivao kolumnama i komentarima u aktualnim revijama. Urednik u izdavačkoj kući Dora Krupićeva, gdje je izdao cijelu biblioteku knjiga i autora koji su, ne iz književnih, nego nekih drugih razloga, bili prešućivani i zaboravljeni. Bio je također urednik mnogih listova i časopisa: - srednjoškolski časopis Polet - Naš glas (glasilo pitomaca đačkih domova) - Naša knjiga - Republika - Književna republika - Studentski list (kulturna rubrika od jeseni 1955. do jeseni 1956. kada je od Udbe uhićen zbog nacionalističkog i protukomunističkog djelovanja: osuđen i kaznu provodi u Staroj Gradiški do kraja 1958.) Poslije nekoliko godina prisilne šutnje 1960. pod pseudonimom Branimir Donat započinje vrlo živu djelatnost u brojnim književnim časopisima, potom i u Društvu hrvatskih književnika, PEN-u, Pagvašu, Hrvatskom društvu kazališnih kritičara itd. Sedamdesetih jedan je od pokretača časopisa Kritika, u kojem je bio član uredništva i tajnik sve do siječnja 1972., tj do nasilnog prekida izlaska, ovog, za kulturni i politički život Hrvatske tog razdoblja, nezaobilaznog promotora novih društvenih i književnih ideja. Uredio je djela desetak pisaca za kolekciju Pet stoljeća hrvatske književnosti, također je otkrio i izdao proze Nikole Šopa, a kao nakladnik izdao je u nakladi Dora Krupićeva Sabrana djela Ulderika Donadinija, te knjigu Bogatstvo vrta o književnom djelu Antuna Šoljana.
Branimir Donat je poznat i kao antologičar sretne ruke. Odabrao je i izdao izbor najboljih stranica hrvatskog humora u dvosveščanoj knjizi Nasmijani udesi (1973.). Sastavio je i vrlo cijenjenu i utjecajnu Antologiju hrvatske fantastične proze u kojoj je otkrio bogatstvo jedne nedovoljno poznate i uvažavane književno-povijesne činjenice i dao joj estetsku legalnost. Uredio je i izdao (1985.) Antologiju dadaističke poezije, te panoramu Sovjetska kazališna avangarda (1985.). Paralelno s uspješnom izložbom Secesija u Hrvatskoj, objavio je krajem 2003. Tijelo tvoje duše, antologiju hrvatske secesijske proze. Priredio “Književna kritika o Viktoru Vidi”, Dora Krupićeva, Zagreb 2006.
Preveo je knjige: - Guillaume Apollinaire: Modro oko - Honore Subrac: Nestanak - Alain Fournier: Veliki Meaulnes - Raymond Radiquet: Đavo u tijelu.
Donat je tijekom polastoljetnog književno-kritičarskog djelovanja otkrivao mnoge nepoznate pisce i njihove zaboravljene knjige. Devedesetih tiska Crni dossier, knjigu sudskih i inih dokumenata o političkim zabranama djela hrvatske književnosti u razdoblju komunizma, odnosno samoupravljačkog socijalizma. Tijekom prve godine rata piše i potom tiska knjigu Zbiljski jadi, angažirane feljtone o teškoćama mlade hrvatske države. Kao djelo koje je revidiralo mnoga neprovjerena mišljenja krajem stoljeća objavljuje knjigu Politika hrvatske književnosti i književnost hrvatske politike (1995.). Iste godine izlazi mu značajna knjiga Društvo žrtvovanih hrvatskih pjesnika, knjiga književno-povijesnih istraživanja u kojoj obrađuje smrtopise mnogih nestalih i ubijenih hrvatskih pisaca. Bibliografija članaka, eseja i studija Branimira Donata vrlo je obimna, zacijelo najveća u suvremenoj hrvatskoj književnosti, a broj publikacija u kojima je surađivao velik je brojem, i tematskim određenjem vrlo širok i bogat. Donat je kritičar snažnog istraživalačkog erosa i gotovo da nema razdoblja i književne grupacije unutar kojih nije otkrio nešto važno, a tijekom godina, na hrvatski način, nemilosrdno zaboravljeno. Može se reći da gotovo i ne postoji hrvatski pisac o kome B. Donat nije pisao pokušavajući ga ocijeniti i približiti čitalačkoj javnosti. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, počevši od nagrade Poleta, koju je dobio još kao srednjoškolac: - Nagrada grada Zagreba, 1970. - Nagrada Matice hrvatske, 1970. - Nagrada Miroslav Krleža – za kritiku - Nagrada Julije Benešić – za kritiku i dr.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Novo
  1. Beletristika
  2. Publicistika
 2. Bestseler
  1. Beletristika
  2. Publicistika
  3. Krimić & triler
  4. Top 10 beletristika
  5. Top 10 publicistika
 3. Nagrađene knjige
  1. Domaći autori
  2. Strani autori
  3. Nobelova nagrada
 4. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Obiteljska saga
   4. Povijest
   5. (Auto)biografija
   6. Ljubav &td.
   7. Žene
   8. Rat
   9. Odrastanje
   10. Humor & satira
   11. Kratke priče
  2. Klasici & suvremeni klasici
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Povijest
   4. (Auto)biografija
   5. Obiteljska saga
   6. Kratke priče
   7. Eseji
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Klasici & suvremeni klasici
   3. Obiteljska saga
   4. Povijest
   5. (Auto)biografija
   6. Ljubav &td.
   7. Odrastanje
   8. Krimići & trileri
   9. Rat
   10. Žene
   11. Kratke priče
  4. Krimići, trileri & misterij
   1. Krimić
   2. Triler
   3. Špijunski
   4. Misterij
   5. SF
  5. Ljubav &td.
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Klasici
   4. Erotika
   5. Obiteljska saga
   6. Povijest
  6. Povijesni roman
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. 20. stoljeće
   4. (Auto)biografija
   5. Obiteljska saga
   6. Akcija i avantura
  7. Poezija i drama
   1. Poezija
   2. Drama
 5. Publicistika
  1. Povijest & politika
   1. Povijest
   2. Politika
   3. 20. stoljeće
   4. Svijet danas
   5. Hrvatska
   6. Lijeve ideje
   7. Ekonomija
   8. Eseji
  2. Biografije, memoari i dnevnici
  3. Umjetnost i kultura
   1. Književnost
   2. Eseji
   3. Likovna umjetnost
   4. Film & kazalište
   5. Filozofija
   6. Glazba
  4. Kultura življenja
   1. Osobni rast
   2. Putovanje
   3. Hrana
Jezik izvornika
 1. španjolski:
 2. češki
 3. engleski
 4. finski
 5. francuski
 6. grčki
 7. hebrejski
 8. hrvatski
 9. islandski
 10. katalonski
 11. kineski
 12. mađarski
 13. makedonski
 14. nizozemski
 15. norveški
 16. njemački
 17. poljski
 18. portugalski
 19. rumunjski
 20. ruski
 21. slovenski
 22. španjolski
 23. švedski
 24. talijanski
 25. turski
 26. ukrajinski