Preuzmite Fotografiju Lana Derkač
© Lana Derkač

Davor Šalat

Davor Šalat rođen je u Dubrovniku 1968. godine, a cijeli je život proveo u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnost te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju – Radiju Sljeme. Objavio je šest zbirki pjesama: Unutarnji dodir (1992.), Sanjarije krhkog sunca (1999.), Košulja tišine (2002.), Uspavanka pod pepelom (2005.), zajedno s Lanom Derkač – Murmullo sobre el asfalto (Meksiko, 2008.) i Tumačenje zime (2009.). Objavio je i pet knjiga eseja i kritika, uglavnom o suvremenim hrvatskim pjesnicima: Odgođena šutnja (2007.), Posrtanje za alibijem (2011.), U tigrovoj kući (2012.), Zrcalni ogled (2014.) i Skeniranje vjetra (2016.).
Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike u okviru pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Nagrađen je za poeziju i esej na Susretima hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima. Godine 2015. za knjigu Zrcalni ogled dobio je nagradu Julije Benešić u Đakovu za najbolju zbirku kritika. Šalat je preveo i objavio zbirku pjesama španjolskog nobelovca Juana Ramóna Jiméneza Vječnosti (2001.) te cikluse pjesama Víctora Rodrígueza Núñeza, Manuela Altolaguirrea i Francisca Domenea. Priredio je izbore iz poezija Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Gojka Sušca, Dubravka Škurle i Zvonimira Goloba, kao i panorame suvremenog hrvatskog pjesništva na engleskom i njemačkom jeziku (zajedno s Borisom Perićem), te suuredio antologiju Međunarodnog pjesničkog festivala u Zagrebu Kairos u Zagrebu/Kairos in Zagreb (2006.). Bio je i suvoditelj spomenutog festivala u organizaciji Društva hrvatskih književnika. Sudjelovao je na više hrvatskih i međunarodnih pjesničkih susreta i festivala te književnoznanstvenih skupova (Litva, Slovenija, Albanija, Makedonija, Meksiko, Indija i Maroko).
Objavljivao je poeziju, književnu kritiku i esejistiku u mnogim domaćim i inozemnim književnim časopisima, a tekstovi su mu prevedeni na desetak jezika. Zastupljen je u više antologija i panorama suvremene hrvatske poezije. Sudjelovao je, izborom i leksikografskim jedinicama, u izradi Leksikona hrvatske književnosti – Djela. Glavni je urednik časopisa za međunarodnu književnu suradnju Most/The Bridge i član uredništva časopisa Kolo.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Akcije
 • Beletristika
  • Domaća književnost
   • Suvremena
  • Poezija i drama
   • Poezija
 • Hit-knjige već od 3 eura
  • Knjige po 7 eura