Preuzmite Fotografiju Magnus Liam Karlsson
© Magnus Liam Karlsson

David Lagercrantz

Švedski pisac i novinar David Lagercrantz rođen je 1962. Odrastao je u Solni i Drottningholmu u blizini Stockholma s majkom Martinom i ocem Olofom. Studirao je filozofiju, religiju i novinarstvo u Göteborgu, a nakon diplome prvi je posao u struci dobio u nacionalnoj dnevnoj tiskovini Expressen, gdje se počeo baviti istraživačkim novinarstvom vezanim uz slučajeve zločina i kriminala, od kojih će neki poslije poslužiti i kao motivi u njegovim književnim djelima.
Godine 1997. objavio je svoj autorski prvijenac, knjigu o švedskom zaljubljeniku u ekstremne sportske aktivnosti i planinaru Göranu Kroppu i njegovu avanturističkom usponu na Mount Everest. Uspjeh knjige proslavio je Lagercrantza i omogućio mu nastavak spisateljske karijere. Postupno se profilirao njegov interes za biografiju. Tri godine nakon knjige o Kroppu objavio je biografiju švedskoga izumitelja Håkana Lansa, koja je također polučila izniman uspjeh i doživjela nekoliko izdanja. Lagercrantz nastavlja spajati svoju sklonost biografiji s elementima žanrovske literature. Nakon trilera Himmel över Everest (Nebo nad Everestom), 2005. objavljuje Pad čovjeka u Wilmslowu, povijesni roman o engleskome matematičaru Alanu Turingu. Zahvaljujući tome djelu Lagercrantz dospijeva na svjetske top-liste bestselera.
S obzirom na to da tijekom čitave spisateljske karijere nije skrivao svoju fascinaciju talentiranim pojedincima koji se odbijaju pokoriti društvenim konvencijama i bezuvjetno ostaju privrženi svojoj životnoj strasti, i dalje je biografska literatura njegov ključni profesionalni interes. Tako je tržišno najuspješnija knjiga Davida Lagercrantza, biografija švedskoga nogometaša Zlatana Ibrahimovića Ja sam Zlatan, objavljena 2011., prevedena na trideset svjetskih jezika i u prva dva mjeseca od objavljivanja prodana u 500.000 primjeraka.
Lagercrantz je 2013. potpisao ugovor sa švedskom nakladničkom kućom Norstedts, koja je u posjedu prava na književnu ostavštinu Stiega Larssona. Uz suglasnost Larssonove obitelji David je odabran kao autor koji će napisati nastavak planetarno popularnoga serijala Millennium. Roman Što nas ne ubije, koji u život vraća nezaboravni dvojac Lisbeth Salander i Mikaela Blomkvista, objavljen je 2015. u Švedskoj te istodobno diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a njegov veliki uspjeh rezultirao je i idućim nastavkom serijala Millennium, Čovjekom koji je lovio vlastitu sjenu, objavljenim 2017.
David Lagercrantz živi u Stockholmu sa suprugom Anne koja je urednica na državnom radiju i troje djece.
Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Akcije
 • Beletristika
  • Suvremena književnost
  • Krimići, trileri & misterij
   • Krimić
   • Triler