Preuzmite Fotografiju Magnus Liam Karlsson
© Magnus Liam Karlsson

David Lagercrantz

Švedski pisac i novinar David Lagercrantz rođen je 1962. Odrastao je u Solni i Drottningholmu u blizini Stockholma s majkom Martinom i ocem Olofom. Studirao je filozofiju, religiju i novinarstvo u Göteborgu, a nakon diplome prvi je posao u struci dobio u nacionalnoj dnevnoj tiskovini Expressen, gdje se počeo baviti istraživačkim novinarstvom vezanim uz slučajeve zločina i kriminala, od kojih će neki poslije poslužiti i kao motivi u njegovim književnim djelima.
Godine 1997. objavio je svoj autorski prvijenac, knjigu o švedskom zaljubljeniku u ekstremne sportske aktivnosti i planinaru Göranu Kroppu i njegovu avanturističkom usponu na Mount Everest. Uspjeh knjige proslavio je Lagercrantza i omogućio mu nastavak spisateljske karijere. Postupno se profilirao njegov interes za biografiju. Tri godine nakon knjige o Kroppu objavio je biografiju švedskoga izumitelja Håkana Lansa, koja je također polučila izniman uspjeh i doživjela nekoliko izdanja. Lagercrantz nastavlja spajati svoju sklonost biografiji s elementima žanrovske literature. Nakon trilera Himmel över Everest (Nebo nad Everestom), 2005. objavljuje Pad čovjeka u Wilmslowu, povijesni roman o engleskome matematičaru Alanu Turingu. Zahvaljujući tome djelu Lagercrantz dospijeva na svjetske top-liste bestselera.
S obzirom na to da tijekom čitave spisateljske karijere nije skrivao svoju fascinaciju talentiranim pojedincima koji se odbijaju pokoriti društvenim konvencijama i bezuvjetno ostaju privrženi svojoj životnoj strasti, i dalje je biografska literatura njegov ključni profesionalni interes. Tako je tržišno najuspješnija knjiga Davida Lagercrantza, biografija švedskoga nogometaša Zlatana Ibrahimovića Ja sam Zlatan, objavljena 2011., prevedena na trideset svjetskih jezika i u prva dva mjeseca od objavljivanja prodana u 500.000 primjeraka.
Lagercrantz je 2013. potpisao ugovor sa švedskom nakladničkom kućom Norstedts, koja je u posjedu prava na književnu ostavštinu Stiega Larssona. Uz suglasnost Larssonove obitelji David je odabran kao autor koji će napisati nastavak planetarno popularnoga serijala Millennium. Roman Što nas ne ubije, koji u život vraća nezaboravni dvojac Lisbeth Salander i Mikaela Blomkvista, objavljen je 2015. u Švedskoj te istodobno diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a njegov veliki uspjeh rezultirao je i idućim nastavkom serijala Millennium, Čovjekom koji je lovio vlastitu sjenu, objavljenim 2017.
David Lagercrantz živi u Stockholmu sa suprugom Anne koja je urednica na državnom radiju i troje djece.
Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Krimić & triler
 • Beletristika
  • Suvremena književnost
  • Krimići, trileri & misterij
   • Krimić
   • Triler
 1. Djevojka koja je morala umrijeti
  Djevojka koja je morala umrijeti
  Special cijena 134,10 kn Redovna cijena 149,00 kn
 2. Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu
  Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu
  Special cijena 179,10 kn Redovna cijena 199,00 kn
 3. Što nas ne ubije
  Što nas ne ubije
  Special cijena 179,10 kn Redovna cijena 199,00 kn