Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Beletristika
  2. Akcije
   1. Do isteka zaliha!
   2. 3 za 300
 2. Nagrađene knjige
  1. Domaći autori
  2. Strani autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Domaći autori
   2. Obiteljska saga
   3. Povijest
   4. Ljubav &td.
   5. Žene
   6. Rat
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Obiteljska saga
   3. Povijest
   4. Ljubav &td.
   5. Rat
   6. Žene
  4. Ljubav &td.
   1. Domaći autori
  5. Povijesni roman
   1. Domaći autori
   2. 20. stoljeće
   3. Obiteljska saga
  6. Poezija i drama
   1. Poezija
 4. Publicistika
  1. Povijest & politika
   1. Povijest
  2. Umjetnost i kultura
   1. Književnost
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Kjell Ola Dahl
 68. Sophie Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. András Forgách
 114. Susana Fortes
 115. Milan Fošner
 116. Branko Franceschi
 117. Julia Franck
 118. Eva Gabrielsson
 119. Bojan Gagić
 120. Péter Gárdos
 121. Antonio Garrido
 122. Karl-Markus Gauß
 123. Heike Geißler
 124. Drago Glamuzina
 125. Dmitry Glukhovsky
 126. Slavko Goldstein
 127. Witold Gombrowicz
 128. Georgi Gospodinov
 129. David Graeber
 130. Krisztián Grecsó
 131. Stephen Greenblatt
 132. Rajko Grlić
 133. Tatjana Gromača
 134. Vasilij Grossman
 135. David Grossman
 136. Grupa autora
 137. Norbert Gstrein
 138. Ernst Haffner
 139. Rawi Hage
 140. Eduardo Halfon
 141. James Hamilton-Paterson
 142. Peter Handke
 143. Deborah Harkness
 144. Josef Haslinger
 145. Yuri Herrera
 146. Stefan Hertmans
 147. Wolfgang Hilbig
 148. Srećko Horvat
 149. Kari Hotakainen
 150. Aleksandar Hut Kono
 151. Ivica Ivanišević
 152. Željko Ivanković
 153. Fleur Jaeggy
 154. Dubravko Jagatić
 155. Zvi Jagendorf
 156. Tvrtko Jakovina
 157. Franjo Janeš
 158. Rade Jarak
 159. Isabelle Jarry
 160. Miljenko Jergović
 161. Viktor Jerofejev
 162. Predrag Jirsak
 163. Uwe Johnson
 164. Gaëlle Josse
 165. Dejan Jović
 166. Ivan Jozić
 167. Julia Juzik
 168. Giorgos Kallis
 169. Wladimir Kaminer
 170. Zvonko Karanović
 171. Joana Karistjani
 172. Panos Karnezis
 173. Andrew Keen
 174. Daniel Kehlmann
 175. Jochen Kelter
 176. Lars Kepler
 177. Etgar Keret
 178. Ian Kershaw
 179. Imre Kertész
 180. Jonas Hassen Khemiri
 181. Bodo Kirchhoff
 182. Enes Kišević
 183. Đurđa Knežević
 184. Branko Kostelnik
 185. Mirko Kovač
 186. Hrvoje Kovačević
 187. Marek Krajewski
 188. Jaan Kross
 189. Pero Kvesić
 190. Tuomas Kyrö
 191. David Lagercrantz
 192. Dražen Lalić
 193. Katja Lange-Müller
 194. Reif Larsen
 195. Stieg Larsson
 196. Jonathan Lethem
 197. Mario Levi
 198. Primo Levi
 199. Charles Lewinsky
 200. Sanja Lovrenčić
 201. Ivan Lovrenović
 202. Nebojša Lujanović
 203. Robert Lyndon
 204. Nikola Madžirov
 205. Ariel Magnus
 206. Claudio Magris
 207. Branko Maleš
 208. Zoran Malkoč
 209. Andreas Malm
 210. Norman Manea
 211. Thomas Mann
 212. Sonja Manojlović
 213. Mirko Marjanović
 214. Monika Maron
 215. Esteban Martín
 216. Ivor Martinić
 217. Vojislav Mataga
 218. Jean Mattern
 219. Miha Mazzini
 220. Jay McInerney
 221. Semezdin Mehmedinović
 222. Francesca Melandri
 223. Eduardo Mendoza
 224. Zbigniew Mentzel
 225. Claire Messud
 226. Sami Michael
 227. Igor Mirković
 228. Josip Mlakić
 229. Patrick Modiano
 230. Rita Monaldi
 231. Terézia Mora
 232. Erin Morgenstern
 233. Erwin Mortier
 234. Tihomir Mraović
 235. Harry Mulisch
 236. Heiner Müller
 237. Robert Musil
 238. Vicki Myron
 239. Péter Nádas
 240. Raduan Nassar
 241. Niklas Natt och Dag
 242. Sönke Neitzel
 243. Cees Nooteboom
 244. Lawrence Norfolk
 245. Joseph O’Connor
 246. Sofi Oksanen
 247. Neven Orhel
 248. Anna Maria Ortese
 249. Antonio Ortuno
 250. Christian Oster
 251. Josip Osti
 252. Amos Oz
 253. Fania Oz-Salzberger
 254. Boris Pahor
 255. Žarko Paić
 256. Félix J. Palma
 257. Valerij Panjuškin
 258. Magdalena Parys
 259. Raj Patel
 260. Oleg Pavlov
 261. Marko Pavlovski
 262. Pierre Péju
 263. Vuk Perišić
 264. Ivana Peruško Vindakijević
 265. Marisha Pessl
 266. Dino Pešut
 267. Sibila Petlevski
 268. Nikica Petrak
 269. Ricardo Piglia
 270. Zoran Pilić
 271. Magdaléna Platzová
 272. Marko Pogačar
 273. Elena Poniatowska
 274. Sven Popović
 275. Milorad Popović
 276. Petar Prelog
 277. Branka Primorac
 278. Aleksandar Prokopiev
 279. Jordi Puntí
 280. Zorica Radaković
 281. Chil Rajchman
 282. Omer Rak
 283. Ilma Rakusa
 284. Pascal Rambert
 285. Rod Rees
 286. Sven Regener
 287. Nicolas Remin
 288. Delimir Rešicki
 289. Mihail Riklin
 290. Gregory David Roberts
 291. John Maddox Roberts
 292. Joseph Roth
 293. Ralf Rothmann
 294. Gilles Rozier
 295. Carlos Ruiz Zafón
 296. Branka Sacher
 297. Renata Salecl
 298. Canek Sánchez Guevara
 299. Albert Sánchez Pinol
 300. Elke Schmitter
 301. Ben Schott
 302. Paul Schreiner
 303. Richard Schuberth
 304. Samanta Schweblin
 305. Antonio Scurati
 306. Steve Sem-Sandberg
 307. Korana Serdarević
 308. Zeruya Shalev
 309. Dobroslav Silobrčić
 310. Živko Skračić
 311. Andrej E. Skubic
 312. Nikica Slavić
 313. Leïla Slimani
 314. Goce Smilevski
 315. Sid Smith
 316. Guido Snel
 317. Timothy Snyder
 318. Milan Soklić
 319. Vladimir Sorokin
 320. Francesco Sorti
 321. Ognjen Spahić
 322. Susan Spencer-Wendel
 323. Gayatri Chakravorty Spivak
 324. Saša Stanišić
 325. Andrzej Stasiuk
 326. Jón Kalman Stefánsson
 327. David Stevenson
 328. Vladimir Stojsavljević
 329. Morten A. Strøksnes
 330. Irena Svetek
 331. Ognjen Sviličić
 332. Anne Swärd
 333. Andrzej Szczypiorski
 334. Dušan Šarotar
 335. Nataša Šegota Lah
 336. Faruk Šehić
 337. Ivana Šojat
 338. Antun Šoljan
 339. Klaudio Štefančić
 340. Aleš Šteger
 341. Igor Štiks
 342. Malba Tahan
 343. Daniel Tammet
 344. Ahmet Hamdi Tanpinar
 345. Dinko Telećan
 346. Peter Terrin
 347. Scarlett Thomas
 348. P. F. Thomése
 349. Uwe Timm
 350. Zvonko Todorovski
 351. Olga Tokarczuk
 352. Ante Tomić
 353. Jáchym Topol
 354. Tomas Tranströmer
 355. Kateřina Tučková
 356. Dubravka Ugrešić
 357. Ljudmila Ulicka
 358. Maja Urban
 359. Radenko Vadanjel
 360. Carl-Johan Vallgren
 361. Antonin Varenne
 362. Manuel Vázquez Montalbán
 363. László Végel
 364. Vladimir Velebit
 365. Goran Vojnović
 366. Eda Vujević
 367. Jan Wallentin
 368. Martin Walser
 369. Tim Weiner
 370. Harald Welzer
 371. Kjell Westö
 372. Tommy Wieringa
 373. Sonia Wild Bićanić
 374. John L. Williams
 375. John Williams
 376. Chris Womersley
 377. Mo Yan
 378. Fareed Zakaria
 379. Josip Zanki
 380. Juli Zeh
 381. Đorđe Zelmanović
 382. Jorge Zepeda Patterson
 383. Mihail Zigar
 384. Zdravko Zima
 385. Damir Zlatar Frey
 386. Efraim Zuroff
 387. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. engleski
 2. francuski
 3. hrvatski