Preuzmite Fotografiju Matt Mendelsohn
© Matt Mendelsohn

Daniel Mendelsohn

Daniel Mendelsohn rođen je na Long Islandu 1960. Pohađao je Sveučilište Virginia (gdje je diplomirao kao klasicist) i Sveučilište Princeton. Novinarsku karijeru započeo je 1991. suradnjom u časopisima Village Voice i The Nation. U međuvremenu je obranio disertaciju iz područja klasične književnosti i preselio se u New York kao profesionalni pisac. Od tada njegovi prijevodi, prikazi te eseji o knjigama, filmovima, kazalištu i televiziji redovito izlaze u mnogim američkim časopisima, kao što su The New Yorker, New York Review of Books i New York Times.
Njegova prva knjiga Elusive Embrace (Nedorečeni zagrljaj) objavljena je 1999. To je priča posvećena obiteljskoj povijesti i seksualnom identitetu. New York Times stavio ju je na listu Značajnih knjiga godine, a Los Angeles Times proglasio ju je Najboljom knjigom godine. Njegova druga knjiga, koju je 2002. objavio Oxford University Press, znanstvena je studija o grčkom dramatičaru Euripidu. Od 2001. do 2005. radio je na Izgubljenima. Kada je 2006. objavljena, knjiga je dobila nagradu Udruženja američkih kritičara (National Book Critics Circle Award), Nagradu za najbolju židovsku knjigu (National Jewish Book Award), Salon Book Award i druge nagrade u Sjedinjenim Državama, ali i Prix Médicis u Francuskoj i Premio ADEI-WIZO u Italiji.
Tijekom rada na Izgubljenima Mendelsohn je radio na prijevodu, s komentarom, djela Konstantina Kavafija (1863.–1933.), grčkog pjesnika iz Aleksandrije, koji je objavljen 2009., a Publishers Weekly proglasio ga je Najboljom knjigom godine.
Mendelsohn je također autor dviju knjiga eseja, zbirki njegovih kritika objavljivanih u časopisima The New Yorker i New York Review of Books. To su How Beautiful It Is and How Easily It Can Be Broken (Kako je lijepo i kako ga je lako slomiti, 2008.), koju je Publishers Weekly proglasio Najboljom knjigom godine, i Waiting for the Barbarians: Essays from Classics to Pop Culture (Čekajući barbare; od klasične do popularne kulture, 2012.), koju je Udruženje američkih kritičara nominiralo za najbolju knjigu iz područja kritike.
Daniel Mendelsohn stipendist je Guggenheimove zaklade, dobitnik nagrade Udruženja američkih kritičara za izvrsnost u prikazivanju knjiga i dobitnik nagrade George Jean Nathan za kazališnu kritiku. Član je Američke akademije znanosti i umjetnosti i Društva američkih filozofa. Živi u New Yorku i predaje na Koledžu Bard.

www.danielmendelsohn.com

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 • Bestseler
  • Akcije
 • Publicistika
  • Povijest & politika
   • Povijest
   • Politika
   • 20. stoljeće
  • Biografije, memoari i dnevnici