Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 1

Postavi padajućim redoslijedom
 1. Cvijeće zla
  Cvijeće zla
  Special cijena 152,10 kn Redovna cijena 169,00 kn
Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 1

Postavi padajućim redoslijedom
Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
 2. Beletristika
  1. Klasici & suvremeni klasici
  2. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Kjell Ola Dahl
 68. Sophie Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Matias Faldbakken
 108. Neil Faulkner
 109. Ottó Fenyvesi
 110. Goran Ferčec
 111. Felipe Fernández-Armesto
 112. Richard Flanagan
 113. Gillian Flynn
 114. András Forgách
 115. Susana Fortes
 116. Milan Fošner
 117. Branko Franceschi
 118. Julia Franck
 119. Meelis Friedenthal
 120. Eva Gabrielsson
 121. Bojan Gagić
 122. Péter Gárdos
 123. Antonio Garrido
 124. Karl-Markus Gauß
 125. Heike Geißler
 126. Drago Glamuzina
 127. Dmitry Glukhovsky
 128. Josipa Gogić
 129. Ivo Goldstein
 130. Slavko Goldstein
 131. Witold Gombrowicz
 132. Georgi Gospodinov
 133. David Graeber
 134. Krisztián Grecsó
 135. Stephen Greenblatt
 136. Rajko Grlić
 137. Tatjana Gromača
 138. David Grossman
 139. Vasilij Grossman
 140. Grupa autora
 141. Norbert Gstrein
 142. Sinan Gudžević
 143. Ernst Haffner
 144. Rawi Hage
 145. Eduardo Halfon
 146. James Hamilton-Paterson
 147. Peter Handke
 148. Thore D. Hansen
 149. Deborah Harkness
 150. Josef Haslinger
 151. Yuri Herrera
 152. Stefan Hertmans
 153. Wolfgang Hilbig
 154. Srećko Horvat
 155. Kari Hotakainen
 156. Ted Hughes
 157. Aleksandar Hut Kono
 158. Nedžad Ibrahimović
 159. Ivica Ivanišević
 160. Željko Ivanković
 161. Fleur Jaeggy
 162. Dubravko Jagatić
 163. Zvi Jagendorf
 164. Tvrtko Jakovina
 165. Franjo Janeš
 166. Rade Jarak
 167. Isabelle Jarry
 168. Miljenko Jergović
 169. Viktor Jerofejev
 170. Predrag Jirsak
 171. Uwe Johnson
 172. Gaëlle Josse
 173. Dejan Jović
 174. Ivan Jozić
 175. Julia Juzik
 176. Giorgos Kallis
 177. Wladimir Kaminer
 178. Zvonko Karanović
 179. Joana Karistjani
 180. Panos Karnezis
 181. Andrew Keen
 182. Daniel Kehlmann
 183. Jochen Kelter
 184. Lars Kepler
 185. Etgar Keret
 186. Ian Kershaw
 187. Imre Kertész
 188. Jonas Hassen Khemiri
 189. Bodo Kirchhoff
 190. Miroslav Kirin
 191. Enes Kišević
 192. Tisja Kljaković Braić
 193. Đurđa Knežević
 194. Branko Kostelnik
 195. Mirko Kovač
 196. Hrvoje Kovačević
 197. Marek Krajewski
 198. Jaan Kross
 199. Pero Kvesić
 200. Tuomas Kyrö
 201. David Lagercrantz
 202. Dražen Lalić
 203. Katja Lange-Müller
 204. Reif Larsen
 205. Stieg Larsson
 206. Jonathan Lethem
 207. Mario Levi
 208. Primo Levi
 209. Charles Lewinsky
 210. Sanja Lovrenčić
 211. Ivan Lovrenović
 212. Nebojša Lujanović
 213. Robert Lyndon
 214. Nikola Madžirov
 215. Ariel Magnus
 216. Claudio Magris
 217. Branko Maleš
 218. Zoran Malkoč
 219. Andreas Malm
 220. Norman Manea
 221. Thomas Mann
 222. Sonja Manojlović
 223. Mirko Marjanović
 224. Dragan Markovina
 225. Monika Maron
 226. Esteban Martín
 227. Ivor Martinić
 228. Vojislav Mataga
 229. Suzana Matić
 230. Jean Mattern
 231. Miha Mazzini
 232. Eimear McBride
 233. Jay McInerney
 234. Semezdin Mehmedinović
 235. Francesca Melandri
 236. Eduardo Mendoza
 237. Zbigniew Mentzel
 238. Claire Messud
 239. Sami Michael
 240. Igor Mirković
 241. Lara Mitraković
 242. Josip Mlakić
 243. Patrick Modiano
 244. Rita Monaldi
 245. Vanessa Montfort
 246. Terézia Mora
 247. Erin Morgenstern
 248. Erwin Mortier
 249. Tihomir Mraović
 250. Harry Mulisch
 251. Heiner Müller
 252. Robert Musil
 253. Vicki Myron
 254. Péter Nádas
 255. Raduan Nassar
 256. Niklas Natt och Dag
 257. Sönke Neitzel
 258. Cees Nooteboom
 259. Lawrence Norfolk
 260. Joseph O’Connor
 261. Sofi Oksanen
 262. Neven Orhel
 263. Anna Maria Ortese
 264. Antonio Ortuno
 265. Christian Oster
 266. Josip Osti
 267. Amos Oz
 268. Fania Oz-Salzberger
 269. Boris Pahor
 270. Žarko Paić
 271. Félix J. Palma
 272. Valerij Panjuškin
 273. Magdalena Parys
 274. Raj Patel
 275. Oleg Pavlov
 276. Marko Pavlovski
 277. Pierre Péju
 278. Vuk Perišić
 279. Malin Persson Giolito
 280. Ivana Peruško Vindakijević
 281. Marisha Pessl
 282. Dino Pešut
 283. Sibila Petlevski
 284. Nikica Petrak
 285. Ricardo Piglia
 286. Zoran Pilić
 287. Magdaléna Platzová
 288. Marko Pogačar
 289. Brunhilde Pomsel
 290. Elena Poniatowska
 291. Milorad Popović
 292. Sven Popović
 293. Zoran Predin
 294. Petar Prelog
 295. Martin Previšić
 296. Branka Primorac
 297. Aleksandar Prokopiev
 298. Jordi Puntí
 299. Zorica Radaković
 300. Chil Rajchman
 301. Omer Rak
 302. Ilma Rakusa
 303. Pascal Rambert
 304. Rod Rees
 305. Sven Regener
 306. Nicolas Remin
 307. Delimir Rešicki
 308. Mihail Riklin
 309. Gregory David Roberts
 310. John Maddox Roberts
 311. Joseph Roth
 312. Ralf Rothmann
 313. Gilles Rozier
 314. Carlos Ruiz Zafón
 315. Branka Sacher
 316. Renata Salecl
 317. Canek Sánchez Guevara
 318. Albert Sánchez Pinol
 319. Elke Schmitter
 320. Ben Schott
 321. Paul Schreiner
 322. Richard Schuberth
 323. Samanta Schweblin
 324. Antonio Scurati
 325. Steve Sem-Sandberg
 326. Korana Serdarević
 327. Zeruya Shalev
 328. Dobroslav Silobrčić
 329. Živko Skračić
 330. Andrej E. Skubic
 331. Nikica Slavić
 332. Leïla Slimani
 333. Goce Smilevski
 334. Sid Smith
 335. Guido Snel
 336. Timothy Snyder
 337. Milan Soklić
 338. Vladimir Sorokin
 339. Francesco Sorti
 340. Ognjen Spahić
 341. Susan Spencer-Wendel
 342. Gayatri Chakravorty Spivak
 343. Saša Stanišić
 344. Andrzej Stasiuk
 345. Jón Kalman Stefánsson
 346. David Stevenson
 347. Vladimir Stojsavljević
 348. Morten A. Strøksnes
 349. Irena Svetek
 350. Ognjen Sviličić
 351. Anne Swärd
 352. Andrzej Szczypiorski
 353. Davor Šalat
 354. Dušan Šarotar
 355. Nataša Šegota Lah
 356. Faruk Šehić
 357. Viktor Šklovskij
 358. Slobodan Šnajder
 359. Ivana Šojat
 360. Antun Šoljan
 361. Klaudio Štefančić
 362. Aleš Šteger
 363. Igor Štiks
 364. Malba Tahan
 365. Daniel Tammet
 366. Ahmet Hamdi Tanpinar
 367. Dinko Telećan
 368. Peter Terrin
 369. Scarlett Thomas
 370. P. F. Thomése
 371. Uwe Timm
 372. Zvonko Todorovski
 373. Olga Tokarczuk
 374. Ante Tomić
 375. Jáchym Topol
 376. Tomas Tranströmer
 377. Kateřina Tučková
 378. Dubravka Ugrešić
 379. Ljudmila Ulicka
 380. Maja Urban
 381. Radenko Vadanjel
 382. Carl-Johan Vallgren
 383. Ernest van der Kwast
 384. Antonin Varenne
 385. Manuel Vázquez Montalbán
 386. László Végel
 387. Vladimir Velebit
 388. Goran Vojnović
 389. Eda Vujević
 390. Jan Wallentin
 391. Martin Walser
 392. Tim Weiner
 393. Harald Welzer
 394. Kjell Westö
 395. Tommy Wieringa
 396. Sonia Wild Bićanić
 397. John L. Williams
 398. John Williams
 399. Chris Womersley
 400. Mo Yan
 401. Fareed Zakaria
 402. Josip Zanki
 403. Juli Zeh
 404. Đorđe Zelmanović
 405. Jorge Zepeda Patterson
 406. Mihail Zigar
 407. Zdravko Zima
 408. Damir Zlatar Frey
 409. Efraim Zuroff
 410. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski