Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavaka: 1

Postavi padajućim redoslijedom
 1. Cvijeće zla
  Cvijeće zla
  Special cijena 152,10 kn Redovna cijena 169,00 kn
Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavaka: 1

Postavi padajućim redoslijedom
Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Beletristika
  1. Klasici & suvremeni klasici
  2. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Alan Bennett
 32. Ronan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Kjell Ola Dahl
 68. Sophie Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. Susana Fortes
 114. Milan Fošner
 115. Branko Franceschi
 116. Julia Franck
 117. Eva Gabrielsson
 118. Bojan Gagić
 119. Péter Gárdos
 120. Antonio Garrido
 121. Karl-Markus Gauß
 122. Heike Geißler
 123. Drago Glamuzina
 124. Dmitry Glukhovsky
 125. Slavko Goldstein
 126. Witold Gombrowicz
 127. Georgi Gospodinov
 128. David Graeber
 129. Krisztián Grecsó
 130. Stephen Greenblatt
 131. Rajko Grlić
 132. Tatjana Gromača
 133. David Grossman
 134. Vasilij Grossman
 135. Grupa autora
 136. Norbert Gstrein
 137. Ernst Haffner
 138. Rawi Hage
 139. Eduardo Halfon
 140. James Hamilton-Paterson
 141. Peter Handke
 142. Deborah Harkness
 143. Josef Haslinger
 144. Yuri Herrera
 145. Stefan Hertmans
 146. Wolfgang Hilbig
 147. Srećko Horvat
 148. Kari Hotakainen
 149. Aleksandar Hut Kono
 150. Ivica Ivanišević
 151. Željko Ivanković
 152. Fleur Jaeggy
 153. Dubravko Jagatić
 154. Zvi Jagendorf
 155. Tvrtko Jakovina
 156. Franjo Janeš
 157. Rade Jarak
 158. Isabelle Jarry
 159. Miljenko Jergović
 160. Viktor Jerofejev
 161. Predrag Jirsak
 162. Uwe Johnson
 163. Gaëlle Josse
 164. Dejan Jović
 165. Ivan Jozić
 166. Julia Juzik
 167. Giorgos Kallis
 168. Wladimir Kaminer
 169. Zvonko Karanović
 170. Joana Karistjani
 171. Panos Karnezis
 172. Andrew Keen
 173. Daniel Kehlmann
 174. Jochen Kelter
 175. Lars Kepler
 176. Etgar Keret
 177. Ian Kershaw
 178. Imre Kertész
 179. Jonas Hassen Khemiri
 180. Bodo Kirchhoff
 181. Enes Kišević
 182. Đurđa Knežević
 183. Branko Kostelnik
 184. Mirko Kovač
 185. Hrvoje Kovačević
 186. Marek Krajewski
 187. Jaan Kross
 188. Pero Kvesić
 189. Tuomas Kyrö
 190. David Lagercrantz
 191. Dražen Lalić
 192. Katja Lange-Müller
 193. Reif Larsen
 194. Stieg Larsson
 195. Jonathan Lethem
 196. Primo Levi
 197. Mario Levi
 198. Charles Lewinsky
 199. Sanja Lovrenčić
 200. Ivan Lovrenović
 201. Nebojša Lujanović
 202. Robert Lyndon
 203. Nikola Madžirov
 204. Ariel Magnus
 205. Claudio Magris
 206. Branko Maleš
 207. Andreas Malm
 208. Norman Manea
 209. Thomas Mann
 210. Sonja Manojlović
 211. Mirko Marjanović
 212. Monika Maron
 213. Esteban Martín
 214. Ivor Martinić
 215. Vojislav Mataga
 216. Jean Mattern
 217. Miha Mazzini
 218. Jay McInerney
 219. Semezdin Mehmedinović
 220. Francesca Melandri
 221. Eduardo Mendoza
 222. Zbigniew Mentzel
 223. Claire Messud
 224. Sami Michael
 225. Igor Mirković
 226. Josip Mlakić
 227. Patrick Modiano
 228. Rita Monaldi
 229. Terézia Mora
 230. Erin Morgenstern
 231. Erwin Mortier
 232. Tihomir Mraović
 233. Harry Mulisch
 234. Heiner Müller
 235. Robert Musil
 236. Vicki Myron
 237. Péter Nádas
 238. Raduan Nassar
 239. Sönke Neitzel
 240. Cees Nooteboom
 241. Lawrence Norfolk
 242. Joseph O’Connor
 243. Sofi Oksanen
 244. Neven Orhel
 245. Anna Maria Ortese
 246. Christian Oster
 247. Josip Osti
 248. Amos Oz
 249. Fania Oz-Salzberger
 250. Boris Pahor
 251. Žarko Paić
 252. Félix J. Palma
 253. Valerij Panjuškin
 254. Raj Patel
 255. Oleg Pavlov
 256. Marko Pavlovski
 257. Pierre Péju
 258. Vuk Perišić
 259. Ivana Peruško Vindakijević
 260. Marisha Pessl
 261. Dino Pešut
 262. Sibila Petlevski
 263. Nikica Petrak
 264. Ricardo Piglia
 265. Zoran Pilić
 266. Magdaléna Platzová
 267. Marko Pogačar
 268. Elena Poniatowska
 269. Sven Popović
 270. Milorad Popović
 271. Petar Prelog
 272. Branka Primorac
 273. Aleksandar Prokopiev
 274. Jordi Puntí
 275. Zorica Radaković
 276. Chil Rajchman
 277. Omer Rak
 278. Ilma Rakusa
 279. Pascal Rambert
 280. Rod Rees
 281. Sven Regener
 282. Nicolas Remin
 283. Delimir Rešicki
 284. Mihail Riklin
 285. John Maddox Roberts
 286. Gregory David Roberts
 287. Joseph Roth
 288. Ralf Rothmann
 289. Gilles Rozier
 290. Carlos Ruiz Zafón
 291. Branka Sacher
 292. Renata Salecl
 293. Canek Sánchez Guevara
 294. Albert Sánchez Pinol
 295. Elke Schmitter
 296. Ben Schott
 297. Paul Schreiner
 298. Richard Schuberth
 299. Antonio Scurati
 300. Steve Sem-Sandberg
 301. Korana Serdarević
 302. Zeruya Shalev
 303. Dobroslav Silobrčić
 304. Živko Skračić
 305. Andrej E. Skubic
 306. Nikica Slavić
 307. Leïla Slimani
 308. Goce Smilevski
 309. Sid Smith
 310. Guido Snel
 311. Milan Soklić
 312. Vladimir Sorokin
 313. Francesco Sorti
 314. Ognjen Spahić
 315. Susan Spencer-Wendel
 316. Gayatri Chakravorty Spivak
 317. Saša Stanišić
 318. Andrzej Stasiuk
 319. Jón Kalman Stefánsson
 320. David Stevenson
 321. Vladimir Stojsavljević
 322. Morten A. Strøksnes
 323. Irena Svetek
 324. Ognjen Sviličić
 325. Anne Swärd
 326. Dušan Šarotar
 327. Nataša Šegota Lah
 328. Faruk Šehić
 329. Antun Šoljan
 330. Klaudio Štefančić
 331. Aleš Šteger
 332. Igor Štiks
 333. Malba Tahan
 334. Daniel Tammet
 335. Ahmet Hamdi Tanpinar
 336. Dinko Telećan
 337. Peter Terrin
 338. Scarlett Thomas
 339. P. F. Thomése
 340. Uwe Timm
 341. Zvonko Todorovski
 342. Olga Tokarczuk
 343. Ante Tomić
 344. Jáchym Topol
 345. Tomas Tranströmer
 346. Kateřina Tučková
 347. Dubravka Ugrešić
 348. Ljudmila Ulicka
 349. Maja Urban
 350. Radenko Vadanjel
 351. Carl-Johan Vallgren
 352. Antonin Varenne
 353. Manuel Vázquez Montalbán
 354. László Végel
 355. Vladimir Velebit
 356. Goran Vojnović
 357. Eda Vujević
 358. Jan Wallentin
 359. Martin Walser
 360. Tim Weiner
 361. Harald Welzer
 362. Kjell Westö
 363. Tommy Wieringa
 364. Sonia Wild Bićanić
 365. John L. Williams
 366. John Williams
 367. Chris Womersley
 368. Mo Yan
 369. Fareed Zakaria
 370. Josip Zanki
 371. Juli Zeh
 372. Đorđe Zelmanović
 373. Jorge Zepeda Patterson
 374. Mihail Zigar
 375. Zdravko Zima
 376. Damir Zlatar Frey
 377. Efraim Zuroff
 378. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski