Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavaka: 1

Postavi padajućim redoslijedom
Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavaka: 1

Postavi padajućim redoslijedom
Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Novo
  1. Beletristika
 2. Beletristika
  1. Klasici & suvremeni klasici
  2. Poezija i drama
   1. Poezija
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Luka Bekavac
 27. Hans Belting
 28. Tahar Ben Jelloun
 29. Gordana Benić
 30. Ronan Bennett
 31. Alan Bennett
 32. Nada Beroš
 33. Marcel Beyer
 34. Milorad Bibić
 35. Tito Bilopavlović
 36. Laurent Binet
 37. Jean-Marie Blas de Robles
 38. Hassan Blasim
 39. Krešimir Blažević
 40. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 41. Philipp Blom
 42. Marica Bodrožić
 43. Martin Bojowald
 44. Oliver Bottini
 45. Anthony Bourdain
 46. William Boyd
 47. T.C. Boyle
 48. Mirko Božić
 49. Alida Bremer
 50. Jorge Bucay
 51. Slađana Bukovac
 52. Tomislav Buntak
 53. Michael Burleigh
 54. Hubert Butler
 55. Jaume Cabré
 56. Emilio Calderón
 57. Martín Caparrós
 58. Andreu Carranza
 59. Javier Cercas
 60. Branimir Cerovski
 61. Hugo Claus
 62. Paolo Cognetti
 63. Aleš Čar
 64. Dušan Čater
 65. Giacomo D’Alisa
 66. Kjell Ola Dahl
 67. Sophie Dahl
 68. Kamel Daoud
 69. László Darvasi
 70. Filip David
 71. Tim Davys
 72. Mário de Carvalho
 73. Eliseo Alberto de Diego
 74. Margriet de Moor
 75. Aleš Debeljak
 76. Jacek Dehnel
 77. Federico Demaria
 78. Demián Bucay
 79. Pamela Des Barres
 80. Agnés Desarthe
 81. Dubravko Detoni
 82. Patrick deWitt
 83. Joël Dicker
 84. Joan Didion
 85. Dan Diner
 86. Assia Djebar
 87. Jasminka Domaš
 88. Branimir Donat
 89. Ceridwen Dovey
 90. Nataša Dragnić
 91. Danijel Dragojević
 92. György Dragomán
 93. Slavenka Drakulić
 94. Daša Drndić
 95. Anja Drulović
 96. Zoran Drvenkar
 97. María Dueñas
 98. Srđan Dvornik
 99. Ivančica Đerić
 100. Robert M. Edsel
 101. Bernice Eisenstein
 102. Mathias Énard
 103. Per Olov Enquist
 104. Péter Esterházy
 105. Neil Faulkner
 106. Ottó Fenyvesi
 107. Goran Ferčec
 108. Felipe Fernández-Armesto
 109. Richard Flanagan
 110. Gillian Flynn
 111. Susana Fortes
 112. Milan Fošner
 113. Branko Franceschi
 114. Julia Franck
 115. Eva Gabrielsson
 116. Bojan Gagić
 117. Péter Gárdos
 118. Antonio Garrido
 119. Karl-Markus Gauß
 120. Heike Geißler
 121. Drago Glamuzina
 122. Dmitry Glukhovsky
 123. Slavko Goldstein
 124. Witold Gombrowicz
 125. David Graeber
 126. Krisztián Grecsó
 127. Stephen Greenblatt
 128. Rajko Grlić
 129. Tatjana Gromača
 130. Vasilij Grossman
 131. David Grossman
 132. Grupa autora
 133. Norbert Gstrein
 134. Ernst Haffner
 135. Rawi Hage
 136. Eduardo Halfon
 137. James Hamilton-Paterson
 138. Peter Handke
 139. Deborah Harkness
 140. Josef Haslinger
 141. Yuri Herrera
 142. Stefan Hertmans
 143. Wolfgang Hilbig
 144. Srećko Horvat
 145. Kari Hotakainen
 146. Aleksandar Hut Kono
 147. Ivica Ivanišević
 148. Željko Ivanković
 149. Fleur Jaeggy
 150. Dubravko Jagatić
 151. Zvi Jagendorf
 152. Tvrtko Jakovina
 153. Franjo Janeš
 154. Rade Jarak
 155. Isabelle Jarry
 156. Miljenko Jergović
 157. Viktor Jerofejev
 158. Predrag Jirsak
 159. Uwe Johnson
 160. Gaëlle Josse
 161. Dejan Jović
 162. Ivan Jozić
 163. Julia Juzik
 164. Giorgos Kallis
 165. Wladimir Kaminer
 166. Zvonko Karanović
 167. Joana Karistjani
 168. Panos Karnezis
 169. Andrew Keen
 170. Daniel Kehlmann
 171. Jochen Kelter
 172. Lars Kepler
 173. Etgar Keret
 174. Ian Kershaw
 175. Imre Kertész
 176. Jonas Hassen Khemiri
 177. Bodo Kirchhoff
 178. Enes Kišević
 179. Đurđa Knežević
 180. Branko Kostelnik
 181. Mirko Kovač
 182. Hrvoje Kovačević
 183. Marek Krajewski
 184. Jaan Kross
 185. Pero Kvesić
 186. Tuomas Kyrö
 187. David Lagercrantz
 188. Dražen Lalić
 189. Katja Lange-Müller
 190. Reif Larsen
 191. Stieg Larsson
 192. Jonathan Lethem
 193. Primo Levi
 194. Mario Levi
 195. Charles Lewinsky
 196. Sanja Lovrenčić
 197. Ivan Lovrenović
 198. Nebojša Lujanović
 199. Robert Lyndon
 200. Nikola Madžirov
 201. Ariel Magnus
 202. Claudio Magris
 203. Branko Maleš
 204. Norman Manea
 205. Thomas Mann
 206. Sonja Manojlović
 207. Mirko Marjanović
 208. Monika Maron
 209. Esteban Martín
 210. Ivor Martinić
 211. Vojislav Mataga
 212. Jean Mattern
 213. Miha Mazzini
 214. Jay McInerney
 215. Semezdin Mehmedinović
 216. Francesca Melandri
 217. Eduardo Mendoza
 218. Zbigniew Mentzel
 219. Claire Messud
 220. Sami Michael
 221. Igor Mirković
 222. Josip Mlakić
 223. Patrick Modiano
 224. Rita Monaldi
 225. Terézia Mora
 226. Erin Morgenstern
 227. Erwin Mortier
 228. Tihomir Mraović
 229. Harry Mulisch
 230. Heiner Müller
 231. Robert Musil
 232. Vicki Myron
 233. Péter Nádas
 234. Raduan Nassar
 235. Sönke Neitzel
 236. Cees Nooteboom
 237. Lawrence Norfolk
 238. Joseph O’Connor
 239. Sofi Oksanen
 240. Neven Orhel
 241. Anna Maria Ortese
 242. Christian Oster
 243. Josip Osti
 244. Amos Oz
 245. Fania Oz-Salzberger
 246. Boris Pahor
 247. Žarko Paić
 248. Félix J. Palma
 249. Valerij Panjuškin
 250. Raj Patel
 251. Oleg Pavlov
 252. Marko Pavlovski
 253. Pierre Péju
 254. Vuk Perišić
 255. Ivana Peruško Vindakijević
 256. Marisha Pessl
 257. Dino Pešut
 258. Sibila Petlevski
 259. Nikica Petrak
 260. Ricardo Piglia
 261. Zoran Pilić
 262. Magdaléna Platzová
 263. Marko Pogačar
 264. Elena Poniatowska
 265. Milorad Popović
 266. Sven Popović
 267. Petar Prelog
 268. Branka Primorac
 269. Aleksandar Prokopiev
 270. Jordi Puntí
 271. Zorica Radaković
 272. Chil Rajchman
 273. Omer Rak
 274. Ilma Rakusa
 275. Pascal Rambert
 276. Rod Rees
 277. Sven Regener
 278. Nicolas Remin
 279. Delimir Rešicki
 280. Mihail Riklin
 281. Gregory David Roberts
 282. John Maddox Roberts
 283. Joseph Roth
 284. Ralf Rothmann
 285. Gilles Rozier
 286. Carlos Ruiz Zafón
 287. Branka Sacher
 288. Renata Salecl
 289. Canek Sánchez Guevara
 290. Albert Sánchez Pinol
 291. Elke Schmitter
 292. Ben Schott
 293. Paul Schreiner
 294. Richard Schuberth
 295. Antonio Scurati
 296. Steve Sem-Sandberg
 297. Korana Serdarević
 298. Zeruya Shalev
 299. Dobroslav Silobrčić
 300. Živko Skračić
 301. Andrej E. Skubic
 302. Nikica Slavić
 303. Goce Smilevski
 304. Sid Smith
 305. Guido Snel
 306. Milan Soklić
 307. Vladimir Sorokin
 308. Francesco Sorti
 309. Ognjen Spahić
 310. Susan Spencer-Wendel
 311. Gayatri Chakravorty Spivak
 312. Saša Stanišić
 313. Andrzej Stasiuk
 314. Jón Kalman Stefánsson
 315. David Stevenson
 316. Vladimir Stojsavljević
 317. Morten A. Strøksnes
 318. Irena Svetek
 319. Ognjen Sviličić
 320. Anne Swärd
 321. Dušan Šarotar
 322. Nataša Šegota Lah
 323. Faruk Šehić
 324. Antun Šoljan
 325. Klaudio Štefančić
 326. Aleš Šteger
 327. Igor Štiks
 328. Malba Tahan
 329. Daniel Tammet
 330. Ahmet Hamdi Tanpinar
 331. Dinko Telećan
 332. Peter Terrin
 333. Scarlett Thomas
 334. P. F. Thomése
 335. Uwe Timm
 336. Zvonko Todorovski
 337. Ante Tomić
 338. Jáchym Topol
 339. Tomas Tranströmer
 340. Kateřina Tučková
 341. Dubravka Ugrešić
 342. Ljudmila Ulicka
 343. Maja Urban
 344. Radenko Vadanjel
 345. Carl-Johan Vallgren
 346. Antonin Varenne
 347. Manuel Vázquez Montalbán
 348. László Végel
 349. Vladimir Velebit
 350. Goran Vojnović
 351. Eda Vujević
 352. Jan Wallentin
 353. Martin Walser
 354. Tim Weiner
 355. Harald Welzer
 356. Kjell Westö
 357. Tommy Wieringa
 358. Sonia Wild Bićanić
 359. John L. Williams
 360. John Williams
 361. Chris Womersley
 362. Mo Yan
 363. Fareed Zakaria
 364. Josip Zanki
 365. Juli Zeh
 366. Đorđe Zelmanović
 367. Jorge Zepeda Patterson
 368. Mihail Zigar
 369. Zdravko Zima
 370. Damir Zlatar Frey
 371. Efraim Zuroff
 372. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski